ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Αντιρατσιστικό νομοσχέδιο:


Ημιτελής η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης 

Η κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ικανοποίησε μόνο εν μέρει το πάγιο αίτημα της κοινωνίας και του προοδευτικού πολιτικού κόσμου για την αναμόρφωση του αντιρατσιστικού θεσμικού πλαισίου. Το κατατεθέν νομοσχέδιο λαμβάνει υπόψη μεν το αίτημα των Οικολόγων Πράσινων και της ΕΣΑμεΑ για τη συμπερίληψη προστατευτικής διάταξης για την «αναπηρία», δεν συμπεριλαμβάνει όμως καμία προστατευτική διάταξη για την «ταυτότητα φύλου» και το «γενετήσιο προσανατολισμό». Επιπλέον, η απόσυρση της τροπολογίας για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, κινείται ακριβώς στην ίδια συντηρητική κατεύθυνση.

Περαιτέρω, δεν ικανοποιήθηκε το πάγιο αίτημα των Οικολόγων Πράσινων για την προστασία των θυμάτων της ρατσιστικής βίας, με την απονομή του καθεστώτος ανθρωπιστικών λόγων σε όσους κινδυνεύουν με απέλαση. Το τελευταίο σημείο είναι ίσως το πιο σημαντικό, γιατί οδηγεί στην ουσιαστική ατιμωρησία των δραστών, η οποία ενδημεί στην Ελλάδα. Όσον αφορά στα εγκλήματα πολέμου, η απουσία συμπερίληψης ρήτρας που να αφορά έστω την αναγνώρισή τους από αρμόδιο Διεθνές Δικαστήριο, μπορεί να προκαλέσει ανεπίτρεπτη προσβολή του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση, ενώ και η εξαίρεση των Νομικών Προσώπων που ανήκουν στον δημόσιο τομέα, δεν έχει καμία αιτιολογική βάση. 

Αλγεινή εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι σχεδόν ταυτόχρονα με την επεξεργασία του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο Γ.Γ. Θρησκευμάτων απαίτησε από μειονοτικό δημοσιογράφο να μιλήσει ελληνικά, απειλώντας ότι θα αποχωρήσει -όπως και έκανε- από συνέδριο που διοργανώθηκε στην Κομοτηνή από το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας, αν και υπήρχε διερμηνέας στην αίθουσα. Το «Μίλα ελληνικά ή σώπα» αποτελεί λοιπόν τη στάση της επίσημης ελληνικής πολιτείας... Αναρωτιόμαστε εύλογα πόσο προσχηματική και υποκριτική μπορεί να είναι η κατάθεση και ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου, όταν ο θεσμικός ρατσισμός είναι πια εκτός ελέγχου. 

Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

*ΕΣΑμεΑ: Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία

Δεν υπάρχουν σχόλια: