ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Να μειωθεί το μεγάλο χάσμα αμοιβών στελεχών και εργαζομένων.

Δήλωση του Νίκου Χρυσόγελου με αφορμή τη συζήτηση για την αποζημίωση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από Ολλανδική τράπεζα.

«Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται σχετικά με την αποζημίωση του βουλευτή του Σύριζα Δημ. Τσουκαλά από την Ολλανδική τράπεζα "ABN-AMRO" με ποσό ύψους 1.000.000 ευρώ, θέλουμε να θυμίσουμε το πόσο σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες των Πράσινων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υιοθέτηση ανώτατου ορίου στις χρυσές αποζημιώσεις, μπόνους και αμοιβές στελεχών τραπεζών και επιχειρήσεων. Αυτό γιατί ακόμα και σήμερα πολλές συνεχίζουν να καταβάλουν υπέρογκες αμοιβές, αφορολόγητα μπόνους και αποζημιώσεις σε ορισμένα στελέχη τους, ακόμα και όταν έχουν καταφύγει στα δημόσια ταμεία για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότιπέρυσι η UBS πλήρωσε συνολικά 2,5 δισ. ελβετικά φράγκα σε μπόνους την ώρα που κατέγραφε 2,5 δισ, σε ζημιές. Ένας παλιός υπάλληλος της τράπεζας χρειάζεται 385 χρόνια για να κερδίσει τα 18,5 εκατ. φράγκα που πήρε ο επικεφαλής του επενδυτικού τομέα της τράπεζας, για να μεταπηδήσει στην UBS», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων.


«Οι Πράσινοι έχουν πρωταγωνιστήσει με προτάσεις και τροπολογίες σε εκθέσεις, με καμπάνια για ανώτατο ύψος αποζημίωσης κι αμοιβών, με δημοψήφισμα στην Ελβετία - που κίνησαν κυρίως οι Πράσινοι και η νεολαία των Σοσιαλιστών - στη λήψη μέτρων ώστε να μειωθεί το τεράστιο άνοιγμα που υπάρχει μεταξύ αμοιβών εργαζομένων και στελεχών ορισμένων τραπεζών και εταιριών, που συχνά με διάφορα τρικ (μπόνους, ασφαλιστικά προγράμματα, κάθε είδους προνόμια) αποφεύγουν και την φορολόγηση. Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος σε ελβετικές τράπεζες μπορεί να λαμβάνει αμοιβή έως και 40 φορές το μισθό ενός εργαζόμενου, ενώ στις ΗΠΑ μέχρι και 230 φορές!

Το Ευρωκοινοβούλιο είχε υιοθετήσει την Τρίτη 16 Απρίλιου 2013 πακέτο μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα που στοχεύουν στην ενίσχυσή του ενόψει μελλοντικών κρίσεων. Κανόνες όπως ανώτατο όριο για τα μπόνους των τραπεζικών στελεχών, διατάξεις που διασφαλίζουν μεγαλύτερη διαφάνεια στις δραστηριότητες των τραπεζών, καθώς και προβλέψεις που εξασφαλίζουν κατάλληλη κεφαλαιοποίηση περιλαμβάνονται στις προτάσεις που υπερψηφίστηκαν με διευρυμένη πλειοψηφία.

Οι Πράσινοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη νομοθετική διαδικασία και υπερψήφισαν τη νομοθεσία. Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για μια ουσιαστική τραπεζική ένωση που θα ασκεί προληπτική εποπτεία στις τράπεζες, να υποχρεώνει τις τράπεζες να βρίσκουν οι ίδιες τα κεφάλαια, αν κάποια αποτυγχάνει και χρειάζεται να διασωθεί, καθώς και να διασφαλίζει τις καταθέσεις των πολιτών μέχρι του ποσού των 100.000 Ευρώ ανά τράπεζα και λογαριασμό. Η διάσωση του τραπεζικού συστήματος πρέπει στο μέλλον να γίνεται χωρίς να πληρώνουν τις λάθος επιλογές ή αστοχίες της τράπεζας οι φορολογούμενοι. Η χρηματοπιστωτική κρίση που μετατράπηκε σε οικονομική έχει κοστίσει πάνω από 3,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, αλλά οδήγησε και σε μεγάλη κρίση χρέους γιατί η διάσωση των τραπεζών έγινε με δημόσια χρήματα.

Μια τράπεζα που χρειάζεται ενίσχυση από δημόσιους πόρους, αναγκάζει τα κράτη να προσφύγουν σε δανεισμό, κάτι που οδηγεί σε αύξηση του δημόσιου χρέους. Η αύξηση του δημόσιου χρέους οδηγεί σε πιέσεις για μείωσή του και αυτό, όπως δείχνει η εμπειρία της Ελλάδας, Ισπανίας κα, οδηγεί σε βίαιες περικοπές μισθών, συντάξεων και δαπανών του κοινωνικού κράτους ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος, οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργίας, κοινωνικής κρίσης και κατάρρευσης της πραγματικής οικονομίας που αυξάνει τις ανάγκες των τραπεζών για ανακεφαλαιοποίηση και έχουμε έτσι νέο φαύλο κύκλο. Μερικοί, όμως, είναι κερδισμένοι πάντα, γιατί όταν οι συστημικές τράπεζες έχουν πρόβλημα, την πληρώνουν όχι οι μέτοχοι και οι χρυσοπληρωμένοι μάνατζερ και στελέχη αλλά οι φορολογούμενοι».

Μερικοί ενδεικτικοί σύνδεσμοι:

1. Οι Πράσινοι παρουσίασαν στην ιρλανδική προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο 2013 ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Φορολογία - μια πρόσκληση για δράση για την ευρωπαϊκή φορολογική πολιτική, που καθορίζει τα βασικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

2. "Πακέτο μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο", 18 Απριλίου 2013

3. " Έλεγχο της φοροδιαφυγής από την ΕΕ ζητούν οι Πράσινοι", 9 Οκτωβρίου 2012

4. "Δράση για τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο", 23 Μαΐου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: