ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Απάντηση σε ερωτήσεις που τέθηκαν στους Οικολόγους Πράσινους από το σάιτ για τη μελισσοκομία melissocosmos.com

Οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι μέλισσες στο οικοσύστημα, στη γεωργία και στην οικονομία είναι σπουδαίες. Με οικονομικούς όρους έχουν αποτιμηθεί σε 15-25 δις ευρώ ετησίως μόνο για την Ευρώπη και φυσικά αυτό δεν συμπεριλαμβάνει το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας των μελισσοκόμων. Η δραματική μείωση ή και εξόντωση των μελισσών πέρα από ανυπολόγιστη οικολογική ζημιά θα σημάνει και μεγάλη οικονομική ζημιά για τους γεωργούς που θα πρέπει να καταβάλλουν το υψηλός κόστος για την επικονίαση και άλλες υπηρεσίες που τους προσφέρουν σήμερα δωρεάν οι μέλισσες. Κατά συνέπεια, οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε τη διετή απαγόρευση της χρήσης νεονικοτινοειδών φαρμάκων αν και εκτιμούμε ότι απαιτείται πλήρης απαγόρευση για να εξασφαλιστεί η προστασία των μελισσών.

Στα πλαίσια αυτά, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος:

  • Έθεσε το ζήτημα της πλήρους απαγόρευσης των φαρμάκων αυτών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας κι Ασφάλειας Τροφίμων, στις 24 Ιανουαρίου 2013, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κομισιόν και επιστημόνων.
  • Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου συναντήθηκε με εκπροσώπους μελισσοκομικών φορέων της Χαλκιδικής, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, κ. Ντούρα Βασίλειο, τον Καθηγητή Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, κ. Θρασυβούλου και τον Τάσο Μπόγρη, μέλος της «Επιτροπής Αγώνα για τη Διάσωση της Μελισσοκομίας από την Μεταλλευτική Δραστηριότητα» όπου συζητήθηκαν τα αιτήματα των μελισσοκομικών φορέων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, οι νέες εξελίξεις σε σχέση με τα νεονικοτινοειδή, αλλά και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, ζητήματα συνύπαρξης μελισσοκομίας-γεωργίας καθώς και αγροτοπεριβαλλοντικά μέτρα για την ενίσχυση της μελισσοκομίας.
  • Έστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στις 15 Μαρτίου 2013 ζητώντας του, να στηρίξει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διετή αναστολή της χρήσης τριών νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων
  • Καυτηρίασε τη καταψήφιση της πρότασης της ΕΕ από τον ΥΠΑΑΤ στην ψηφοφορία η οποία δεν κατέληξε σε απόφαση.
  • Άσκησε εκ νέου πίεση στο ΥΠΑΑΤ ενόψει της ψηφοφορίας στις 29 Απριλίου στην Επιτροπή Προσφυγών.
  • Αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχτηκε το ΥΠΑΑΤ ήταν να αλλάξει στάση ψηφίζοντας «παρών», πράγμα που σε συνδυασμό με την αλλαγή της στάσης και άλλων κρατών μελών, ιδιαίτερα της Γερμανίας, οδήγησε στην υπερψήφιση της πρότασης της Κομισιόν να απαγορευτούν από το Δεκέμβριο του 2013 και για 2 χρόνια, τα 3 πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα, clothianidin, thiamethoxam και imidacloprid σε 4 καλλιέργειες και συγκεκριμένα στον ηλίανθο, την ελαιοκράμβη, το καλαμπόκι και το βαμβάκι. Αναλυτικά η θέση των Οικολόγων Πράσινων σχετικά με αυτή τη θετική εξέλιξη εδώ.

Φυσικά οι προσπάθειες των Οικολόγων Πράσινων δε σταματούν εδώ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη καθώς και η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο έχει θέσει το θέμα ανάμεσα στις προτεραιότητές της ξεκινώντας από τον Ιανουάριο μια καμπάνια με τίτλο «Δώστε στις μέλισσες μια ευκαιρία» ("Give bees a chance").

Αναγνωρίζοντας το ρόλο και τη σημασία της μελισσοκομίας, είμαστε στη διάθεσή σας για στενότερη συνεργασία στο άμεσο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: