ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ:

Ιδέες αποδοτικής συνεργασίας χωρίς μεσάζοντες προς το συμφέρον όλων

Παρακάτω αναφέρουμε ιδέες για το πώς μπορούμε να έχουμε φτηνότερα και υγιεινότερα τρόφιμα, αρκεί να κινηθούμε λίγο σε κοινωνικό επίπεδο και να συνεργαστούμε μεταξύ μας.
Λαϊκές Αγορές

Στην Ελλάδα είναι η μόνη θεσμοθετημένη μορφή εμπορίου για άμεση επαφή του αγρότη-παραγωγού τροφίμων με τους καταναλωτές. Είναι πολύ χρήσιμες, αλλα υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία τους και στο ποιοι συμμετέχουν. Πρέπει να γίνουν αγορές μόνο παραγωγών (σε πολλές λαϊκές κυριαρχούν οι έμποροι) και τα προϊόντα που διακινούνται να είναι ελληνικά και, στο μέτρο του δυνατού, τοπικά. Επίσης να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές.

Ειδική περίπτωση (θεσμοθετημένη επίσης) είναι οι λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων. Στο Ηράκλειο γίνεται κάθε Δευτέρα – Τετάρτη- Παρασκευή στο Πάρκο Γεωργιάδη και οι τιμές είναι πολύ προσιτές.

Συνεργασία ομάδων καταναλωτών με παραγωγούς για κατ ευθείαν συναλλαγή

Ενας αριθμός οικογενειών συνεννοούνται, καταγράφουν τις εποχιακές τους ανάγκες σε φρέσκα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά κ.α.), βρίσκουν κάποιους παραγωγούς που εμπιστεύονται και κλείνουν συμφωνία να προμηθεύονται συλλογικά αυτά που χρειάζονται σταθερά από αυτούς. Γίνεται συμφωνία για τις προδιαγραφές ποιότητας, τις τιμές των προϊόντων και το πώς και πότε θα γίνεται η πληρωμή. Μπορεί να υπάρχει μια προκαταβολή πριν από την έναρξη της καλλιέργειας, πράγμα που λύνει πολλά οικονομικά προβλήματα του παραγωγού. Τα προϊόντα μπορεί να μεταφέρονται κατά διαστήματα από τον τόπο παραγωγής στα σπίτια με την ευθύνη των παραγωγών ή των καταναλωτών ή μπορεί να πηγαίνουν επί τόπου στο χωράφι οι οικογένειες και να συλλέγουν οι ίδιες μια συμφωνημένη ποσότητα π.χ. λαχανικών την εβδομάδα.

Αυτά τα δίκτυα συνεργασίας μπορεί να λειτουργούν άτυπα ή να έχουν κάποια νομική μορφή.

Δίκτυα μη χρηματικών ανταλλαγών αγαθών και υπηρεσιών

Στα δίκτυα αυτά ανταλλάσσονται όχι μόνο τρόφιμα , αλλά οποιοδήποτε αγαθό ή υπηρεσία, χωρίς χρήματα. Οι συναλλαγές γίνονται με την χρέωση ή την πίστωση κάποιων συμφωνημένων «μονάδων», που καταγράφονται σε ένα αρχείο. Για να έχει επιτυχία το σύστημα πρέπει οι γραμμένοι στα δίκτυο να έχουν συμμετοχή τόσο σε «πωλήσεις» όσο και σε «αγορές». Με το σύστημα αυτό ακόμα και άνθρωποι άνεργοι με πολύ μικρά εισοδήματα μπορούν να «τα βγάλουν πέρα», αρκεί να έχουν να προσφέρουν κάποια δουλειά ή αγαθό που ζητιέται από άλλους στο δίκτυο.

Κάποιες συμπληρωματικές προτάσεις:

Για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων: Θεωρούμε αναγκαία τη δημιουργία και στην Κρήτη αστικών και περιαστικών αυτοδιαχειριζόμενων λαχανόκηπων, όπως υπάρχουν ήδη σε αρκετά μέρη της Ελλάδας. Στο Ηράκλειο μια ομάδα φοιτητών έχει φτιάξει τέτοια καλλιέργεια στο Πανεπιστήμιο.

Για τους αγρότες: Θεωρούμε αναγκαία τη δημιουργία νέων συλλογικών σχημάτων (συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών, εταιρειών κ.λ.π.), οργανωμένων σε υγιείς βάσεις, μακριά από κομματικές εξαρτήσεις και προσωπικά συμφέροντα, που θα μπορέσουν να υλοποιήσουν την αναγκαία μεταποίηση των τοπικών προϊόντων και να τα προωθήσουν στην αγορά με δίκαιους όρους για τους ίδιους και για τους καταναλωτές.

Η υποστήριξη της ντόπιας παραγωγής, η «οικολογικοποίησή» της και η συνεργασία παραγωγών και καταναλωτών είναι μονόδρομος αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση. Κι αυτό γιατί πέρα από το διατροφικό μας πρόβλημα πρέπει να αντιστρέψουμε –μέσω τοπικής κατανάλωσης και αύξησης των εξαγωγών των δικών μας προϊόντων- το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων της χώρας μας.

Ενδεικτικά παραδείγματα δικτύων άμεσης επαφής παραγωγών-καταναλωτών:

Αθήνα: «Ο Σπόρος»
Σε πολλές πόλεις: «Πελίτι»
Σε πολλές πόλεις: «Χωρίς μεσάζοντες»
Θεσσαλονίκη: «Ομοτράπεζοι»
Θεσσαλονίκη: «Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων»
Πελοπόννησος-Αθήνα: http://agronaftes.blogspot.com

Δίκτυα μη χρηματικής ανταλλαγής αγαθών-υπηρεσιών στην Κρήτη:
Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων
Ομάδα Τσουκνίδα, Ρέθυμνο
Δίκτυο Ανταλλαγών και Αντιπραγματισμού Ηρακλείου
Ανταλλακτικό Παζάρι στο Πάρκο Γεωργιάδη το Σάββατο 24 Μαρτίου από 12.00-18.00 μ.μ.
«Καερέτι»: Εναλλακτική οικονομία Ιεράπετρας
Αστικοί λαχανόκηποι: Ομάδα φοιτητών Πανεπ/μίου Κρήτης

Οικολόγοι Πράσινοι Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: