ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

• Λιβύη: αντίθετοι στον «ένοπλο ανθρωπισμό», αλληλέγγυοι με το κίνημα για δημοκρατία
 

• Πυρηνικά: άμεσο κλείσιμο για Κοζλοντούι και τις υπόλοιπες παλιές μονάδες, χρονοδιάγραμμα για τα υπόλοιπα, εγκατάλειψη κάθε νέου σχεδίου
 

• Σβεν Γκήγκολντ, από Ευρωπαίους Πράσινους: «Μονόπλευρες οι προτάσεις της Συνόδου. Οι αλλαγές στην Ελλάδα να κάνουν το κράτος αποδοτικό και υπόλογο στους πολίτες, αντί να πλήττουν τους φτωχότερους»
 

• Ανοικτή επιστολή Τρεμόπουλου: «Τι θα έλεγα στον πρωθυπουργό, αν μας είχε καλέσει»


Συνέντευξη Τύπου οργάνωσαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι, ενόψει των αποφάσεων για την κρίση που αναμένονται από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, αλλά και των εξελίξεων για τα πυρηνικά και τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

Ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος παρουσίασε ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό με τις προτάσεις διεξόδου των Οικολόγων Πράσινων, όπως θα είχαν κατατεθεί αν οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν προσκληθεί στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Σβεν Γκήγολντ, ευρωβουλευτής των Γερμανών Πράσινων και συντονιστής των Πράσινων στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου, παρουσίασε τις προτάσεις των Πράσινων για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση και την κριτική τους στο Σύμφωνο για το Ευρώ, όπως προωθείται στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής ήταν ο εισηγητής της Έκθεσης Γκήγκολντ, το Μάρτιο του 2010, που πρότεινε έκδοση ευρωομολόγων ως λύση για τις χώρες με πρόβλημα επιτοκίων και δανεισμού. Η πρόταση αυτή, που είχε υιοθετηθεί από το ευρωκοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία. ήταν και η εναλλακτική λύση για τη χώρα μας απέναντι στο Μηχανισμό Στήριξης.
Στην αρχή της συνέντευξης τονίστηκε από το Μιχάλη Τρεμόπουλο η υποστήριξη των Οικολόγων Πράσινων στις εξεγέρσεις των αραβικών λαών για ελευθερία και δημοκρατία, η καταδίκη του καθεστώτος της Λιβύης, αλλά και η αντίθεση στον «ένοπλο ανθρωπισμό» των στρατιωτικών επεμβάσεων και, ευρύτερα, στη βία ως μέθοδο αντιμετώπισης προβλημάτων όχι μόνο στις διεθνείς σχέσεις αλλά και στην κοινωνία.
Με αφορμή την Ιαπωνία, τονίστηκε επίσης ότι η πυρηνική ενέργεια δε μπορεί να είναι ποτέ ασφαλής. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, μαζί με όλο το πράσινο κίνημα, ζητούν το άμεσο κλείσιμο των ιδιαίτερα επικίνδυνων πυρηνικών αντιδραστήρων (κυρίως όσων κατασκευάστηκαν πριν το 1980, μεταξύ των οποίων και το Κοζλοντούι στη Βουλγαρία), σαφές χρονοδιάγραμμα διακοπής λειτουργίας των υπόλοιπων, και άμεση εγκατάλειψη όλων των σχεδίων για νέους αντιδραστήρες, υπό μελέτη ή υπό κατασκευή.
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις και την κριτική των Πράσινων, ο Σβεν Γκήγκολντ είπε: «Στις 24 και 25.3 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα οριστικοποιήσει τη θέση του για το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, με το διακυβερνητικό «Σύμφωνο για το Ευρώ», τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και έξι νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν για ενίσχυση του αποτυχημένου Συμφώνου Σταθερότητας και αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών ανάμεσα στις χώρες μέλη. Οι Πράσινοι υποστηρίζουμε σθεναρά ένα ισχυρό σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη και την ευρωζώνη. Στο ευρωκοινοβούλιο είχαμε επιτυχίες, οι τωρινές όμως προτάσεις είναι μονόπλευρες. Οι δικές μας προτάσεις αφορούν:
Συνδυασμό της αλληλεγγύης με τη σταθερότητα: Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί είναι αναγκαίοι για την οικονομική σταθερότητα. Υπάρχουν όμως ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα, που αδυνατούν να ισοσκελίσουν τα δημόσια οικονομικά τους, καθώς πιέζονται από υψηλούς τόκους. Η Ελλάδα χρειάζεται λοιπόν πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό, όπως με ευρωομόλογα. Ως άμεσο μέτρο, το επιτόκιο στα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης πρέπει να μειωθεί κι άλλο. Επιπλέον χρειάζεται Λογιστικός Έλεγχος του χρέους για τη νομιμότητά του, ενώ οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να συνεισφέρουν σε μελλοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Αντιμετώπιση των δημόσιων δαπανών και δημόσιων εσόδων. Το κλείσιμο των ελλειμμάτων δε μπορεί να πετύχει με παρεμβάσεις μόνο στον τομέα των δαπανών. Η μάχη κατά του οικονομικού εγκλήματος, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, αποτελεί προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους Πράσινους. Η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει τα μέτρα κάθε χώρας με πλήρες σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για τα έσοδα κεφαλαίου, που θα επιτρέπει σε κάθε χώρα να φορολογεί τα έσοδα από κινήσεις κεφαλαίων. Χρειαζόμαστε επιπλέον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 25% για τα κέρδη των εταιριών, καθώς και Κοινή Ευρωπαϊκή Εταιρική Φορολογική Βάση (CCCTB).
Σύμπραξη των ισχυρών χωρών με τις πιο αδύναμες: το βάρος για την κάλυψη των ανοιγμάτων στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών, δεν πρέπει να το φέρουν μόνο οι χώρες με δυσκολίες. Σίγουρα η Ελλάδα χρειάζεται να γίνει πιο ανταγωνιστική, όμως η Γερμανία και οι άλλες πλεονασματικές χώρες θα πρέπει να αυξήσουν την εσωτερική τους ζήτηση με βελτιώσεις στους ελάχιστους μισθούς, δαπάνες για παιδεία και οικολογικές επενδύσεις, ώστε να βοηθήσουν τις ελλειμματικές χώρες να ανακάμψουν κι αυτές.
Επένδυση στην Πράσινη Στροφή: η οικονομική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο αν ελευθερωθεί νέος οικονομικός δυναμισμός. Ιδιαίτερα επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια και την παραγωγή τροφίμων θα βοηθήσουν να καλυφθεί το εμπορικό έλλειμμα.
Οι Έλληνες υποφέρουν από τα λάθη των κυβερνήσεών τους και την απουσία πραγματικά Ευρωπαϊκής Οικονομικής Διακυβέρνησης. Μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, αυτές όμως που εφαρμόζονται είναι απαράδεκτα μονομερείς από κοινωνική σκοπιά. Οι αλλαγές δεν πρέπει να πλήττουν τους φτωχότερους, αλλά να κάνουν το κράτος αποδοτικό και υπόλογο στους πολίτες και να επιβάλλουν στον ιδιωτικό πλούτο να συνεισφέρει στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους».
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος παρουσίασε την ανοικτή του επιστολή προς τον πρωθυπουργό, όπου τονίζεται: «Προφανής απάντηση για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε και τις τρεις αυτές όψεις ταυτόχρονα. Επενδύοντας σε μεγάλη έκταση στη δημιουργία αυτού που λέμε «υποδομές βιωσιμότητας», δημιουργούμε μαζικά νέες πράσινες θέσεις εργασίας, τονώνουμε την οικονομία και παράλληλα την οδηγούμε σε κατευθύνσεις φιλικότερες προς το περιβάλλον. Σήμερα στην Ελλάδα, έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στις συνταγές που έχει ήδη εφαρμόσει το Δ.Ν.Τ. σε δεκάδες χώρες, με βίαιη ύφεση και στύψιμο της οικονομίας, συνταγή που ακολουθεί και το Μνημόνιο, και σε συγκροτημένη παρέμβαση κατά της ύφεσης, επενδύοντας σε μια συνολική βιώσιμη διέξοδο, μια ταυτόχρονη απάντηση και για τις τρεις όψεις της κρίσης.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε συνοψίσει την αντίθεσή μας στο Μνημόνιο με τρεις φράσεις: υπέρμετρο τίμημα, άδικη κατανομή, αμφίβολη διέξοδος. Προτείνουμε λοιπόν, επένδυση στη βιωσιμότητα, στις πράσινες θέσεις εργασίας, μέσα από τέσσερις βασικούς άξονες προτεραιότητας: Βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών, ενίσχυση καινοτομίας και έρευνας ειδικά σε νέους «πράσινους» τομείς».

Ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε, τέλος, στο υψηλό τίμημα για τις «πρόσκαιρες ανάσες» στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής: «Ο ανέφικτος και επικίνδυνος στόχος των 50 δις από εκποίηση δημόσιας περιουσίας ενσωματώθηκε στο κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου, ώστε να δεσμεύσει ακόμη περισσότερο τη χώρα μας. Ήδη οδηγεί σε εκτεταμένες αλλαγές χρήσεων δημόσιας γης, με βαρύ περιβαλλοντικό τίμημα και για τις επόμενες γενιές. Εξαιρετικά επικίνδυνες είναι και οι προβλέψεις για δεσμευτική αποκλιμάκωση του χρέους και υποχρεωτικά ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 5%. Αν σκεφθούμε τι ελλείμματα έχουμε σήμερα, καταλαβαίνουμε πόσο ανέφικτο είναι κάτι τέτοιο για την ελληνική οικονομία, και μάλιστα υπό την απειλή συνεχών υψηλών προστίμων. Από την άλλη πλευρά, το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο, προβλέπει νέα μείωση της φορολογίας στα κέρδη, στο 20% από 35% που ήταν μέχρι το 2005. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ετοιμάζουμε νέες πρωτοβουλίες για την οικονομία, με αιχμή τις «γκρίζες περιουσίες» που δημιουργήθηκαν με διαφθορά και φοροδιαφυγή».

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μιχάλης Τρεμόπουλος 6982 689868
Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 952070

Αναλυτικότερα κείμενα:
«Τι θα έλεγα στον πρωθυπουργό», ανοικτή επιστολή του Μ. Τρεμόπουλου http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1926:2011-03-21-13-56-07&catid=104:articles

Οι προτάσεις των Πράσινων για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση σε συνοπτική παρουσίαση: http://www.ecogreens-gr.org/Docs/Sven-europact-prasinoi-03-11.pdf

Και σε αναλυτικότερη μορφή: (http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1925:l---r---------&catid=18:eurogreens)

Δεν υπάρχουν σχόλια: