ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Να μην αφήσουμε να μετατραπεί η Κρήτη σε Αφρική!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης τονίζουν την ανάγκη άμεσης δράσης της κυβέρνησης και των τοπικών φορέων για τον κίνδυνο ερημοποίησης που αντιμετωπίζει η Κρήτη

Στα αίτια του κινδύνου ερημοποίησης μεγάλων τμημάτων της Κρήτης συγκαταλέγονται:

• Η αλόγιστη σπατάλη νερού τόσο στον τουριστικό και στον αγροτικό τομέα (αντικατάσταση ξερικών καλλιεργειών με άλλες που καταναλώνουν νερό) όσο και εξαιτίας του κακού δικτύου και παράνομων συνδέσεων (το μισό νερό του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου χάνεται στο δρόμο!).


• Η καταστροφή των αποθεμάτων νερού και των υγροτόπων της Κρήτης (μόλυνση υδάτων, επιχειρηματικές και άλλες δραστηριότητες που απειλούν την επιβίωση των υγροτόπων).

• Η καταστροφή των δασών (που συγκρατούν νερό και αλλάζουν το μικροκλίμα της κάθε περιοχής) από πυρκαγιές και υπερβόσκηση.

• Η εντεινόμενη κλιματική αλλαγή εξαιτίας της χρήσης ορυκτών καυσίμων για παραγωγή ενέργειας και για τις μεταφορές.

Τι πρέπει να κάνουμε;

- Να προχωρήσουν άμεσα προγράμματα εξοικονόμησης νερού και ενέργειας σε όλους τους Δήμους, τα ξενοδοχεία και τον αγροτικό τομέα.

- Να προστατευτούν τα αποθέματα νερού, οι υγρότοποι της Κρήτης και οι άλλες περιοχές NATURA 2000 με την άμεση δημιουργία Φορέων Διαχείρισης με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων και οικολογικών οργανώσεων σε κάθε υγρότοπο και περιοχή NATURA 2000.

- Να κηρύξουμε πόλεμο στο τσιμέντο που ανεβάζει κατά 10 βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία στο κέντρο των πόλεων και να προστατέψουμε όλους τους χώρους πρασίνου, τα πάρκα και τα δέντρα στις πόλεις. Να δημιουργήσουμε κι άλλα πάρκα στους ελεύθερους χώρους (π.χ. στρατόπεδα μέσα στις πόλεις όπως του Μαρκόπουλου στα Χανιά).

- Να προχωρήσουμε άμεσα στη δημιουργία και υλοποίηση τοπικού Σχεδίου Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής (εξοικονόμηση ενέργειας και στροφή στις ΑΠΕ) σε κάθε Δήμο και στην Περιφέρεια Κρήτης.

Οι ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης είναι μεγάλες όσο τέτοιες προτάσεις δεν προχωράνε. Η Κρήτη μετατρέπεται σε Αφρική εξαιτίας της πολιτικής τους!

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: