ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Εκτιμήσεις της Περιφερειακής συνδιάσκεψης των Οικολόγων Πράσινων Κρήτης

Η συνδιάσκεψη έγινε στα γραφεία της τοπικής κίνησης των Οικολόγων Πράσινων. στο Ηράκλειο στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαδικασιών για το Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων που θα γίνει στην Αθήνα από 11 ως 13 Ιουνίου. Έγινε ψηφοφορία στην οποία αναδείχτηκαν το νέο μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου του κόμματος και το αναπληρωματικό μέλος. Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη συνδιάσκεψη ήταν οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τα προβλήματα της εγκατάστασης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο νησί και η κακή κατάσταση όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Για τον «Καλλικράτη» και τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Κοινή εκτίμηση των συμμετεχόντων ήταν η αναγκαιότητα ουσιαστικής παρουσίας των Οικολόγων Πράσινων στις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης θα υποστηρίξουν στους Δήμους και στην Περιφέρεια, κατά προτεραιότητα, ανεξάρτητα και ανοιχτά αυτοδιοικητικά σχήματα πολιτών, με δημοκρατικές λειτουργίες, για την ευρύτερη συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων στη βάση προγραμματικής συμφωνίας. Επιδιώκουμε διάφανη αυτοδιοίκηση, με επιτελικό ρόλο, με άξονες την αποκέντρωση και την τοπικότητα και με δομές για τη συμμετοχή όλων των ενεργών πολιτών όπως οι λαϊκές συνελεύσεις, τα τοπικά δημοψηφίσματα και ο τοπικός συμμετοχικός προϋπολογισμός.
Βασική επιδίωξη των μελών των Οικολόγων Πράσινων Κρήτης είναι να κυριαρχήσει ένα νέο πνεύμα αλληλεγγύης και σύμπνοιας στην Κρήτη και ο τρόπος για να το πετύχουμε αυτό, είναι η συμμετοχή όλων και η συναίνεση στη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων σε όλους τους τομείς.

Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)

Σε σχέση με τις ΑΠΕ στην Κρήτη, τις συγκρούσεις για τα αιολικά πάρκα, οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης ζητούν.

• την άμεση αλλαγή του νόμου για τις ΑΠΕ για σαφή απαγόρευση της εγκατάστασής τους στις περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης, περισσότερους περιορισμούς στις προστατευόμενες περιοχές, διαφάνεια και έλεγχο στη διαδικασία αδειοδότησης.

• να γίνεται έγκαιρη και ουσιαστική ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για κάθε έργο που σχεδιάζεται και να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή των θιγόμενων πολιτών στη λήψη των αποφάσεων και η οικονομική στήριξη της δυνατότητας να ανατίθεται η αξιολόγηση και ο έλεγχος σε ανεξάρτητους επιστημονικούς φορείς.

• κάθε έργο, σε κάθε τομέα όπως η ενέργεια, το νερό, η γεωργία, ο τουρισμός κ.λπ. να βασίζεται σε γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό στον οποίο θα συμμετέχουν οι τοπικές κοινωνίες και οι επιστημονικοί φορείς.

• να φτιαχτεί επιτέλους το δασολόγιο της χώρας μας.

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων:

Οι κύριοι άξονες της προτεινόμενης από τους Οικολόγους Πράσινους Κρήτης διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί είναι:
• Πρόληψη. Μέτρα και δράσεις για την παραγωγή όλο και λιγότερων σκουπιδιών που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές χώρες
• Επαναχρησιμοποίηση
• Οικιακή κομποστοποίηση
• Διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων με 4 κάδους
• Βελτιστοποίηση και επέκταση της εναλλακτικής διαχείρισης
• Δημιουργία Διαδημοτικών Κέντρων Ανακύκλωσης
• Κλείσιμο και ουσιαστική αποκατάσταση όλων των χωματερών και των ρεμάτων που έχουν γίνει πρόχειρες χωματερές σε όλο το νησί. Μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ μετά τη διαχείριση με ανακύκλωση και κομποστοποίηση
• Διαρκή ετήσια προγράμματα καλής ενημέρωσης των πολιτών

Η καύση ως μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων που αφήνεται να διαρρεύσει ότι προωθείται για την Κρήτη, εκτός του ότι είναι επικίνδυνη για το φυσικό περιβάλλον και τη υγεία, είναι και η χειρότερη δυνατή επιλογή στην εποχή της οικονομικής κρίσης διότι είναι μακράν ο ακριβότερος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων με τις λιγότερες θέσεις εργασίας.

Σημείωση: Για κάθε ένα από τα τρία παραπάνω θέματα θα δοθεί στη δημοσιότητα αναλυτικότερη ανακοίνωση.

Νέα μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων από την Κρήτη
Κατά την ψηφοφορία για την εκλογή μέλους του Πανελλαδικού Συμβουλίου από την Κρήτη εξελέγη ο Νίκος Γαγγιολάκης από την Πολιτική Κίνηση Ηρακλείου και αναπληρωματικός ο Γιώργος Βλοντάκης από την Πολιτική Κίνηση Χανίων. Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων αποτελείται από 34 μέλη εκ των οποίων τα 9 θα εκλεγούν στο συνέδριο 11-13 Ιουνίου ενώ τα υπόλοιπα εκλέγονται από τις Περιφερειακές Συνδιασκέψεις σε όλη τη χώρα.

Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης
Περιφερειακή Γραμματεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: