ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ: ΧΩΡΙΣ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΟΡΟΥΣ!

Σοβαρή ανησυχία δημιουργεί η κατάσταση στις Προστατευόμενες Φυσικές Περιοχές, όπου ανεπαρκείς πολιτικές ετών θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης.

Το καθεστώς προστασίας στις περισσότερες από αυτές έχει θεσμοθετηθεί με κοινές υπουργικές αποφάσεις. Στα πλαίσια του νομικού μας συστήματος αυτό είναι μια καινοτομία που δεν έχει γίνει δεκτή από το συμβούλιο της Επικρατείας. Οποιαδήποτε σχετική προσφυγή έχει βρεθεί στο ΣτΕ έχει προκαλέσει ακύρωση της σχετικής ΚΥΑ. Ουσιαστικά το νομικό καθεστώς προστασίας είναι ανύπαρκτο. Έτσι για παράδειγμα, οι κυνηγοί απολαμβάνουν το αγαπημένο τους σπορ στον πυρήνα του Δέλτα του Έβρου ανάμεσα σε σπάνια και απειλούμενα είδη πουλιών.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες που θέτει ο Πανελλαδικός Σύλλογος των εργαζομένων με ανοιχτή επιστολή του από τις 8.12.09. Το ΥΠΕΚΑ θα μπορούσε να ανταποκριθεί γρηγορότερα για να βρεθεί λύση όσον αφορά την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης και τη συνέχιση της χρηματοδότησης.
Ωστόσο, οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ασκήσει ευρύτερη κριτική στο σύστημα προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000 στη χώρα μας. Πρώτα απ’ όλα, έχουν ασκήσει έντονη κριτική στο γεγονός ότι το σύστημα αυτό λειτουργεί με… συμβασιούχους και ότι το έργο που παίζεται σήμερα με την απειλή διακοπής της εργασίας όλων των εργαζόμενων έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν. Καλούμε λοιπόν για λήψη άμεσων μέτρων:

• Αρχικά θα πρέπει κατ' ανάγκη να διασφαλιστεί στοιχειώδης συνέχεια λειτουργίας στους Φορείς Διαχείρισης με ανανεώσεις συμβάσεων.
• Να οριστούν τάχιστα νέοι πρόεδροι και νέα ΔΣ
• Να προκηρυχθούν άμεσα μόνιμες θέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ, με εξασφάλιση των απαραίτητων εθνικών πόρων που να στηρίζουν αυτές τις μόνιμες θέσεις εργασίας.
• Να υπάρξει γενικότερη αναπροσαρμογή της δημόσιας διοίκησης για συντονισμό και αλληλοσυμπλήρωση αρμοδιοτήτων με φορείς όπως η δασική υπηρεσία.


Το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας δεν αντέχει άλλα βήματα προς τα πίσω. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεσμεύονται να κάνουν ό,τι μπορούν για την επίλυση του θέματος, παρεμβαίνοντας σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: