ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαραστέκονται στη Στέλλα Αλφιέρη

Επικίνδυνες για τη Δημοκρατία οι αγωγές ενάντια στην πολιτική κριτική

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Χανίων εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στη δημοτική σύμβουλο Καντάνου, επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης, Στέλλα Αλφιέρη που δικάζεται για την κριτική που άσκησε για τις λατομικές δραστηριότητες στο φαράγγι της Καντάνου. Συμπαραστεκόμαστε ακόμη στον αγώνα για την προστασία του ιστορικού φαραγγιού της Καντάνου.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν επικίνδυνη για την πολιτική ζωή της χώρας, για την ελευθερία της έκφρασης αλλά και για την ίδια τη Δημοκρατία τις αγωγές κατά εκλεγμένων εκπροσώπων του ελληνικού λαού όπως αυτή κατά της Στέλλας Αλφιέρη. Στην ίδια λογική είναι και οι αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσε η MARFIN INVESTMENT GROUP και ο Ανδρέας Βγενόπουλος, αρχικά εναντίον του πρόεδρου του ΣΥΝ κ. Αλέξη Τσίπρα και τώρα εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, για την κριτική τους στο θέμα του ΟΤΕ.

Θεωρώντας ότι όχι μόνο τα πολιτικά πρόσωπα αλλά και οι ενεργοί πολίτες και οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής κριτικής, χωρίς να εκβιάζονται στη σιωπή με το φόβητρο αγωγών και υπέρογκων αποζημιώσεων, οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν και όσους δεν καλύπτονται από τη βουλευτική ασυλία, να μην υποστείλουν τη σημαία της κριτικής και την υπεράσπιση του συλλογικού συμφέροντος. Δεν είναι δυνατόν οποιοσδήποτε επιχειρηματίας -και μάλιστα μεγάλες εταιρίες όπως η MIG- να μην ανέχεται την πολιτική κριτική –ακόμη κι αν τη θεωρεί υπερβολική ή άδικη- και ενώ έχουν τη δυνατότητα να απαντούν και να κάνουν τις θέσεις τους ευρύτερα γνωστές μέσω των ΜΜΕ, δυνατότητα που δεν έχουν όλοι οι πολίτες. Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός το ότι η ΜΙG που αγόρασε τις μετοχές του ΟΤΕ το καλοκαίρι 2007 -και μάλιστα λίγο πριν τις εκλογές και ενώ το σοκ από τις φωτιές ήταν τεράστιο- κατάφερε, μεταπουλώντας τις μετά από λίγους μήνες, να αποκομίσει κέρδη που εκτιμώνται σε πάνω από 220.000.000 Ευρώ.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ δηλώνουν και πάλι ότι θα πρέπει να ανοίξει και στη χώρα μας η συζήτηση για το ρόλο και την οριοθέτηση της χρηματιστηριακής οικονομίας απέναντι στην κοινωνία και τη δημόσια ζωή ώστε να κατοχυρωθούν και τα θεμιτά συμφέροντα της κοινωνίας και η βιωσιμότητα της οικονομίας. Η υποχώρηση της πολιτικής και η απουσία θεσμών ελέγχου δεν μπορεί να καλύπτονται από την ανεξέλεγκτη διόγκωση της οικονομικής σφαίρας.

Σήμερα παρά ποτέ, χρειάζονται ρυθμίσεις και πολιτικές που θα διαμορφώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες οικονομικές δραστηριότητες. Είναι η πολιτική για τη βιωσιμότητα του πλανήτη και την οικολογική ευημερία όλων των κοινωνιών που πρέπει να επαναδιατυπώσει τους κανόνες για την οικονομία. Δεν μπορούμε να αφήσουμε ανεξέλεγκτα, επιθετικά χρηματιστηριακά κεφάλαια που αποσκοπούν μόνο στο εύκολο κέρδος χωρίς να παράγουν πια κάτι να συσσωρεύουν τεράστια δύναμη και να αντιστρατεύονται τις ίδιες τις βάσεις της δημοκρατίας. Είναι καιρός αυτά τα φαινόμενα να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με συντονισμένες και αποφασιστικές πολιτικές.

Τέλος, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούν ως θετικό το γεγονός της επιβολής κυρώσεων σε διάφορες τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδος, σχετικά με τη μη τήρηση των διατάξεων για τη διαφάνεια των συναλλαγών, τη μη ελλιπή ενημέρωση ή ασαφή διατύπωση συμβατικών όρων, τη μη επάρκεια των διαδικασιών πρόληψης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) κα. Αυτές οι παράνομες δραστηριότητες είναι που οδηγούν μεγάλες κατηγορίες πολιτών στην απόγνωση, τομείς της οικονομίας σε κατάρρευση και χώρες στα πρόθυρα του οικονομικού μαρασμού και θα πρέπει να απολογηθούν όσοι τις ασκούν.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: