ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ (ΚΑΙ) ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ

ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΟΜΗΡΟΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ

Αποτελεί κοινό τόπο ότι η απειλητική άνοδος του πληθωρισμού συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την κατακόρυφη άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Ιδιαίτερα ισχύει αυτό για την Ελλάδα όπου η εξάρτηση από το πετρέλαιο είναι συγκριτικά από τις υψηλότερες στην Ευρώπη: για κάθε ευρώ της οικονομίας μας καταναλώνουμε 31% περισσότερο πετρέλαιο από το μέσο όρο της ΕΕ των 27! Πέρα λοιπόν από τα υπόλοιπα απαραίτητα μέτρα για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, κεντρική σημασία οφείλει να έχει η διαμόρφωση πολιτικών για τη σταδιακή απεξάρτηση της οικονομίας και του τρόπου ζωής μας από το πετρέλαιο. Ακόμη και με τα πιο «αισιόδοξα» σενάρια μιας σημαντικής υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, είναι πλέον σαφές ότι η εποχή της φθηνής ενέργειας έχει τελειώσει οριστικά.


Ο περιορισμός της χρήσης του ΙΧ, ή ακόμη και η ολική απεξάρτηση από αυτό για όσους δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να το χρειάζονται, μπορεί να είναι μια γενναία τόνωση στους ατομικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Κλειδί όμως γι’ αυτό είναι η αποφασιστική ενίσχυση των εναλλακτικών λύσεων, ώστε η συγκοινωνία, το περπάτημα και το ποδήλατο να γίνουν ελκυστικότερα από το ΙΧ για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και των καθημερινών τους μετακινήσεων. Ακριβώς γι΄ αυτό, χρειάζεται να αντιστραφεί η πρόσφατη αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι η δημόσια συγκοινωνία είναι η οικονομικότερη λύση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν να μειωθεί το εισιτήριο στα 0,60 ευρώ, διατηρώντας τις θετικές ρυθμίσεις για τις δωρεάν μετεπιβιβάσεις και τις μηνιαίες κάρτες (που πάντως σπάνια χρησιμοποιούνται από μεγάλες κατηγορίες πολιτών όπως συνταξιούχοι, άνεργοι, νοικοκυρές, αλλά και συχνοί χρήστες του ΙΧ). Προτείνουν επίσης την καθιέρωση μηνιαίας κάρτας και για τους δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου, όπως φοιτητές και σπουδαστές.

Η γενικότερη τάση να συνδέεται η ποιότητα της ζωής με την αγοραστική δύναμη, γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη σήμερα, με τη συμπίεση των εισοδημάτων μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Από την άλλη πλευρά, η άνοδος της τιμής των καυσίμων δίνει στο δημόσιο σημαντικά επιπλέον έσοδα από τη φορολογία τους. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να κάνουν πιο προσιτά στους πολίτες μια σειρά αγαθά που συμβάλλουν στην ποιότητα της ζωής χωρίς κρυφές επιβαρύνσεις για το περιβάλλον και την κοινωνία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν τη θέσπιση μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ για:

• Την παραγωγή, πιστοποίηση και διακίνηση βιολογικών τροφίμων.

• Τα επιβατικά εισιτήρια του σιδηροδρόμου και της συμβατικής ακτοπλοΐας, καθώς και την αγορά και συντήρηση ποδηλάτων.

• Τα προϊόντα, συστήματα και υπηρεσίες ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια (όπως λαμπτήρες οικονομίας, διπλά τζάμια, μονώσεις κ.ά.)

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: