ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΑΛΛΑΓΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ: ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Αποσπασματικό και ανεπαρκές θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι το μέτρο της επιδοτούμενης απόσυρσης κλιματιστικών χαμηλής απόδοσης. Υπογραμμίζουν ότι αφήνει άθικτο το κύριο πρόβλημα που προέρχεται από την ανεπαρκή (ή ανύπαρκτη στο 80% των κτιρίων) μόνωση των κτιρίων. Επίσης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το μέτρο να αποδειχθεί συνολικά αρνητικό για το περιβάλλον καθώς δεν φαίνεται να έχει ληφθεί καμία ουσιαστική μέριμνα για να διασφαλιστεί ότι τα ψυκτικά αέρια των κλιματιστικών που αποσύρονται δεν θα διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα συμβάλλοντας περισσότερο στην κλιματική αλλαγή ή την καταστροφή της στοιβάδας του όζοντος.

Μεγάλο μέρος της ενέργειας που ξοδεύεται στη χώρα μας, με σοβαρές συνέπειες για το κλίμα, αφορά τη θέρμανση και την ψύξη των κτιρίων. Παρεμβάσεις για την καλύτερη μόνωσή τους μπορούν να μειώσουν κατά πολύ την κατανάλωση ενέργειας, να βελτιώσουν σημαντικά τα οικονομικά των ελληνικών νοικοκυριών και να δημιουργήσουν χιλιάδες «πράσινες» θέσεις εργασίας ως αντίδοτο στην κρίση. Ειδικά για τις ανάγκες δροσισμού, παρεμβάσεις περιορισμένης κλίμακας όπως τέντες, φυτά στις βεράντες και τις προσόψεις, ανεμιστήρας οροφής, ακόμη και απλό άσπρισμα στις ταράτσες, μπορούν να δώσουν σημαντικά αποτελέσματα.

Από όλα αυτά, η κυβέρνηση επιλέγει να προωθήσει κατά προτεραιότητα την αντικατάσταση των μη αποδοτικών κλιματιστικών. Το μέτρο ευνοεί κυρίως τους εισαγωγείς και εμπόρους ηλεκτρικών συσκευών επιβαρύνοντας το ισοζύγιο πληρωμών και δημιουργώντας λίγες νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Από την άλλη πλευρά, παραμένουν πλασματικά φτηνά τα κλιματιστικά χαμηλής απόδοσης για όσους αγοράζουν κλιματιστικό για πρώτη φορά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν την άμεση προώθηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια:

• Με δωρεάν μελέτες και πλήρη επιδότηση των μονώσεων στις κατοικίες των φτωχότερων νοικοκυριών, με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης για τα μεσαία και ανώτερα στρώματα.

• Με φορολογικές ρυθμίσεις, ώστε οι τιμές των κλιματιστικών και των υπόλοιπων μηχανημάτων δροσισμού να αντικατοπτρίζουν ολόκληρο το πραγματικό κόστος τους.

Επιπρόσθετα, η βελτίωση της μόνωσης των κτιρίων θα μειώσει και τα έξοδα θέρμανσης τον χειμώνα, θα μειώσει τις εκπομπές καυσαερίων από τους καυστήρες, θα επιμηκύνει την διάρκεια ζωής των υγρομονώσεων στις ταράτσες (προστατεύοντας τες από τις ηλιακές ακτίνες) και θα αλλάξει άμεσα προς το καλύτερο την θερμική άνεση στο εσωτερικό των σπιτιών.

Το ζήτημα δεν είναι να μετριάσουμε απλώς τις καλοκαιρινές αιχμές στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά να προωθήσουμε δράσεις που να απαντούν ταυτόχρονα τόσο στην ανάγκη για έξοδο από την κρίση όσο και στην πιεστική απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Η Θεματική Ομάδα για την Ενέργεια, το Κλίμα και τις Μεταφορές

των Οικολόγων Πράσινων

Πληροφορίες:

Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 952070
Κώστας Κατώπης 6972 033070

Δεν υπάρχουν σχόλια: