ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Όχι άλλη βία, όχι κλιμάκωση της βαρβαρότητας


Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την συναχιζόμενη κλιμάκωση της βίας και της βαρβαρότητας στην ελληνική κοινωνία με αφορμή τη δολοφονία του αστυνομικού
.

Είναι σημαντικό οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις και οι κοινωνικοί φορείς να δείξουν έμπρακτα και αποφασιστικά ότι αντιτίθενται στη βία και τη βαρβαρότητα που τείνουν να γίνουν στοιχεία της καθημερινότητας μας και να οδηγήσουν σε λάθος πολιτικές αποφάσεις και συμπεριφορές (παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ρατσισμός, ξενοφοβία κ.ά).

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν όλα τα πολιτικά κόμματα και τις κοινωνικές οργανώσεις να ανοίξουν έναν συστηματικό διάλογο για το πώς μπορεί να αμβλυνθούν οι αιτίες της γενικότερης βίας μέσα στην κοινωνία και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας, να καταθέσουν ψύχραιμα τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις τους.

Η δολοφονία του Αλεξ. Γρηγορόπουλου, οι συγκρούσεις του Δεκεμβρίου, η επίθεση εναντίον του αστυνομικού φρουρού, η δολοφονία του αστυνομικού σήμερα, οι επιθέσεις σε μετανάστες, η αύξηση της εγκληματικότητας οδηγούν σε μια πρωτοφανή για τη χώρα έξαρση της βίας.

Η λογική στη «βία απαντάμε µε βία» δεν πρέπει απλά να καταγγελθεί αλλά να τεθεί στο περιθώριο και επί της ουσίας. Η ευρωπαϊκή εμπειρία των δεκαετιών '70 και '80 ήταν τραυματική και χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να ξεφύγουν οι κοινωνίες από την κουλτούρα της βίας και οι περισσότεροι πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής να διαπιστώσουν τα τραγικά αδιέξοδα.

Κανένας δεν έχει δικαίωμα να μιλάει με όπλα και σφαίρες πολύ περισσότερο να επικαλείται τη δικαιολογία ότι μιλάει «για λογαριασμό της κοινωνίας». Κανένας δεν δικαιούται να αφαιρεί ή να αποπειράται να αφαιρέσει τη ζωή ενός ανθρώπου, όποια ιδιότητα και αν έχει, να προχωράει στην έκδοση «απόφασης» θανατικής καταδίκης, ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ και αν χρησιμοποιεί.

Η κλιμάκωση της βίας δεν απελευθερώνει τις κοινωνίες αλλά δίνει πάτημα για περισσότερο έλεγχο, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπερτροφική ανάπτυξη των κατασταλτικών μηχανισμών. Τελικά, οι βίαιες πρακτικές παθητικοποιούν τους πολίτες, στρέφονται μακροπρόθεσμα ενάντια στην κοινωνία και την ανάπτυξη πραγματικών κινημάτων κοινωνικής αλλαγής. Η αστυνομική ή η «άλλη» βία δεν είναι λύση, είναι το πρόβλημα ή μέρος του προβλήματος. Γι αυτό η κοινωνία πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμά της να διαμορφώνει το μέλλον της μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και με δική της ευθύνη και όχι με σφαίρες και όπλα.

H Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: