ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Ενδυνάμωση της συνεργασίας ευρωπαίων εργαζομένων για υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Με πρόσκληση του Νίκου Χρυσόγελου συνάντηση εργαζομένων της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΤ3 με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων

"Η αντιμετώπιση της παραβίασης των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων που επιδιώκεται στο όνομα της κρίσης δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Η αλληλεγγύη μεταξύ των συνδικάτων, αλλά και των ευρωπαϊκών κοινωνιών για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής μας αφορά όλους. Η εξυγίανση των δημοσιονομικών δεν μπορεί να γίνεται με διάλυση της κοινωνικής συνοχής και αποδόμηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, αλλά με ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου και επεξεργασία ενός ισορροπημένου και κοινωνικά δίκαιου σχεδίου εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, που θα έχει την στήριξη και αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών κοινωνιών",
τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, κατά την συνάντηση του, μαζί με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής, με εκπρόσωπο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕTUC),   την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες.

Την αντιπροσωπεία των εργαζομένων «Συμφωνία Αγωνιστών Υπάλληλων Περιφέρειας Αττικής» αποτελούσαν οι Ανδρέας Πράσινος, Κυριάκος Κοντούδης, Σταύρος Φωτεινός, Χάρης Πνάκας, εκλεγμένοι στο Δ.Σ του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και Παναγιώτης Πανοσκάλτης, αναπληρωματικό μέλος. Εκ των εργαζομένων της ΕΤ3, στη συνάντηση συμμετείχε η Χριστίνα Σιγανίδου.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατέθεσαν ενημερωτικό σημείωμα για την δραματική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια, για τα αυξημένα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως κίνδυνος απολύσεων, τεράστιες μειώσεις μισθών, κατάργηση όλων των εργασιακών κατακτήσεων τους κλπ.

Η εκπρόσωπος της ETUC, Wiebke Warneck, υπεύθυνη για τις νομικές υποθέσεις, αναφέρθηκε στην συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων στην Ελλάδα, επισήμανε ότι η Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων αντιτίθεται στην πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται σε ακραία μορφή στη χώρα αλλά και σε άλλα κράτη μέλη, και αναφέρθηκε στα κύρια σημεία της έρευνας που έχει διεξαγάγει για τις επιπτώσεις της λιτότητας στην κοινωνική συνοχή και τα κοινωνικά δικαιώματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία, Ιρλανδία, την οποία παρουσίασε και στο Ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης της Τρόικα και των πολιτικών που επιβάλλει.

Ενημέρωσε, επίσης, για τις δυο νέες εκθέσεις που ολοκληρώνονται σύντομα και αφορούν στις παραβιάσεις διεθνών και ευρωπαϊκών νομοθεσιών στην Ελλάδα, καθώς και για την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση που οργανώνεται στις 4 Απριλίου. Προσκάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην συνέλευση των ευρωπαϊκών συνδικάτων, όπου θα αφιερωθεί χρόνος για την κρίση στην Ελλάδα και τις παραβιάσεις των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει την πρόταση που κατέθεσαν ο Νίκος Χρυσόγελος και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να οργανωθεί επίσκεψη των ευρωπαϊκών συνδικάτων στην Ελλάδα, παρέμβαση στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας και παρουσίαση στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ και των παραβιάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αναφορικά με τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και των δύο εκθέσεων.

Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα έχουν καταθέσει τις παρατηρήσεις τους, ώστε να περιληφθούν στην έκθεση που συντάσσει το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τις πολιτικές λιτότητας.

Ο Ανδρέας Πράσινος δήλωσε: «Οι υπάλληλοι στις Περιφέρειες, ήταν, είναι, και - όπως δρομολογούν οι κυβερνώντες αν δεν υπάρξουν διευρυμένες δράσεις-,  θα συνεχίσουν να είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα παρόλο που εξυπηρετούν το 70% των υποθέσεων εκατοντάδων πολιτών. Ενδεικτικά, στην Περιφέρεια Αττικής ένας (1) υπάλληλος καλείται να εξυπηρετεί περισσότερους από χίλιους πεντακόσιους (1.500) πολίτες.

Σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ, η Wiebke Warneck επισήμανε ότι η ETUC εξέφρασε την αντίθεσή της στην ενέργεια της κυβέρνησης και εκτίμησε ότι δύσκολα θα μπορούσε να συμβεί κάτι παρόμοιο σε άλλη χώρα της ΕΕ, αν και υπάρχουν πολλές πιέσεις στην δημόσια τηλεόραση και αλλού.


ΕTUC : Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων


www.etuc.org

http://www.etuc.org/a/11966

http://www.etuc.org/IMG/pdf/THE_FUN...

Δεν υπάρχουν σχόλια: