ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Καταστροφικές επεμβάσεις στο φοινικόδασος Βάι

Να πώς «αξιοποιούνται» οι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι!
Η αθλιότητα της δημόσιας διοίκησης σε όλο της το μεγαλείο!

Τεράστιο περιβαλλοντικό και πολιτικό θέμα προκύπτει από τα απαράδεκτα «έργα» που πραγματοποιούνται από τη Δνση Δασών Λασηθίου στο Βάι με τίτλο: «Καθαρισμός φοινικοδάσους Βάι για την αντιπυρική και φυτοϋγειονομική προστασία του». Κι αυτό γιατί, άσχετα με το αν είναι νομότυπες ή όχι, είναι αντίθετες με τις κατευθύνσεις προστασίας ενός παγκόσμιας σημασίας ευαίσθητου οικοσυστήματος που επιβάλει η επιστημονική γνώση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η πλήρης αποψίλωση της χαμηλής βλάστησης, τα εκτεταμένα κλαδέματα, οι βαρειές («προληπτικές»!) επεμβάσεις με εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα σε όλα τα δέντρα και η διάνοιξη αποστραγγιστικών καναλιών, είναι ενέργειες που υποβαθμίζουν σοβαρά το οικοσύστημα.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως το φοινικόδασος στο Βάι είναι οικοσύστημα με συγκεκριμένες οικολογικές λειτουργίες και η φυσική μορφή που παίρνει έχει άμεση σχέση με αυτές. Αυτή είναι και η ομορφιά του. Δεν είναι τεχνητό πάρκο ή άλσος για να χρειάζεται χειρισμούς «αισθητικής φύσης».

Παρ όλο το πολύ αυστηρό νομικό καθεστώς προστασίας του συγκεκριμένου οικοτόπου («φοινικοδάση Phoenix» 9397, παράρτημα Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΕ) και περιοχής (Τόπος κοινοτικής σημασίας, Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά, Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, Αισθητικό Δάσος, Καταφύγιο ΄Αγριας Ζωής, Περιοχή απόλυτης προστασίας ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Ιτάνου)-, που επιτάσσει ιδιαίτερη προσοχή στις επεμβάσεις στο φοινικόδασος, την αρνητική γνωμάτευση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και τις επίμονες καταγγελίες επιστημονικών φορέων όπως το WWF Ελλάδας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Παν/μίου Κρήτης, τα έργα ξεκίνησαν και συνεχίζονται, με πλήρη αδιαφορία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και της Δνσης Δασών Λασηθίου.

Στις 11-1-2012 πραγματοποιήθηκε στην περιοχή αυτοψία από υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Σητείας, εκπροσώπους του WWF και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, εκπροσώπους τοπικών οικολογικών οργανώσεων και περιφερειακούς συμβούλους. Διαπιστώθηκε πως:


  • Η επέμβαση έχει αποκλειστικά κηποτεχνικό και όχι οικολογικό χαρακτήρα, καθώς γίνεται πλήρης αποψίλωση της βλάστησης του υποορόφου και βαρύ κλάδεμα των φοινίκων και των άλλων δένδρων.
  • Οι επεμβάσεις που είχε ζητήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν ήδη υλοποιηθεί από τα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου. Εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής τονίζουν ότι οι εκχερσώσεις που ξεκίνησαν αργότερα και υλοποιούνται σήμερα δεν έχουν σχέση με αυτά που είχαν εισηγηθεί.
  • Οι επεμβάσεις είναι ασύμβατες με τον χαρακτήρα και ανάγκες μιας προστατευόμενης περιοχής.

Παρά τις καταγγελίες, τα «έργα» συνεχίζονται και έχει αποψιλωθεί το 40% του δάσους.

Θεωρούμε πως η υπόθεση αυτή αποτελεί έναν άλλο κρίκο στην ατέλειωτη αλυσίδα των περιβαλλοντικών εγκλημάτων που διαπράττει το ελληνικό κράτος για να «απορροφήσει» κονδύλια.

Να σημειώσουμε επίσης πως σημαντικά ποσά έχουν δαπανηθεί για μελέτες προστασίας και διαχείρισης του οικότοπου του κρητικού φοίνικα, - δύο ευρωπαϊκά προγράμματα LIFE και Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ, χωρίς ποτέ να έχουν εφαρμοστεί οι προτάσεις τους.

Ως Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούμε να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις των επιστημονικών φορέων που κατήγγειλαν το γεγονός, να σταματήσουν άμεσα οι καταστροφικές επεμβάσεις και να αναθεωρηθεί το όλο «έργο» προς την κατεύθυνση της πραγματικής προστασίας του οικοτόπου, πρίν ξεκινήσει διεθνής κατακραυγή και διασυρθεί η χώρα μας παγκοσμίως για μια ακόμα φορά. Επίσης πρέπει επειγόντως να επικαιροποιηθεί και να θεσμοθετηθεί το διαχειριστικό σχέδιο.

Το φοινικόδασος στο Βάι αποτελεί παγκόσμια φυσική κληρονομιά, αλλά σε εμάς που είμαστε οι τοπικοί διαχειριστές του και κερδίζουμε παράλληλα από τον τουρισμό που φέρνει στην περιοχή, πέφτει το κύριο βάρος της προστασίας του.

Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: