ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΗΣ Ν. ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ

Η διαμάχη για το νερό, το ρεύμα και τις αυθαίρετες κατασκευές,
«φύλο συκής» για τον κοινωνικό αποκλεισμό των τσιγγάνων


Σήμερα, 2 Δεκεμβρίου στο δημαρχείο Ηρακλείου δόθηκε συνέντευξη τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ηρακλείου για το θέμα του καταυλισμού των τσιγγάνων της Ν. Αλικαρνασσού. Μίλησαν από την πλευρά των Οικολόγων Πράσινων ο Αρ. Παπαδάκης, μέλος της πολιτικής κίνησης Ηρακλείου και η Ελεάνα Ιωαννίδου, δικηγόρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων και εκπρόσωπος τύπου. Επίσης από την πλευρά των τσιγγάνων ο πρόεδρος των παγκρήτιου συλλόγου των τσιγγάνων «Ελπίδα» Θανάσης Κατσαρής και εκπρόσωποι των κατοίκων του καταυλισμού.

Η κ. Ιωαννίδου ανέφερε πως η πρόσφατη ένταση με την εισβολή εισαγγελέα και αστυνομίας στον καταυλισμό είναι ευκαιρία να εξεταστεί συνολικά το θέμα της εφαρμογής της ευρωπαϊκής και της εθνικής νομοθεσίας που αφορά τις υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στους Ρομά, τις σχετικές με την παροχή των βασικών υποδομών και παροχών στους καταυλισμούς τους (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρικό ρεύμα) ώστε να εξασφαλίζονται η υγιεινή και στοιχειώδεις συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης. Ειδικά για τον συγκεκριμένο καταυλισμό, που δημιουργήθηκε νόμιμα το 1983, η πολιτεία είναι έκθετη απέναντι στους κατοίκους του, γιατί είχε δρομολογηθεί η μετεγκατάστασή του σε έναν κοντινό χώρο, ειδικά διαμορφωμένο και με τις αναγκαίες υποδομές, σχέδιο που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί το 2002, οπότε μπλοκαρίστηκε με ενέργειες της δημοτικής αρχής Αλικαρνασσού.

Τα θέματα που αφορούν τα κοινωνικά δικαιώματα γενικά πρέπει να λύνονται με συναίνεση και νομιμότητα. Τόσο οι τοπικές κοινωνίες όσο και οι πολιτικές αρχές –ειδικά αυτές- πρέπει να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, στην περίπτωση των τσιγγάνων της Αλικαρνασσού ρατσιστικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις υπονομεύουν την άμεση λύση του συγκεκριμένου προβλήματος του καταυλισμού και, γενικότερα, εμποδίζουν την ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία. Η διαμάχη για το νερό, το ρεύμα και τη νομιμότητα των παραπηγμάτων λειτουργεί ως πρόσχημα για να διαιωνίζεται ο κοινωνικός αποκλεισμός των Ρομά.

Οι εκπρόσωποι των τσιγγάνων περιέγραψαν με μελανά χρώματα τις συνθήκες ζωής στον καταυλισμό και τόνισαν το καθεστώς άγχους και φόβου στο οποίο βρίσκονται – ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά-, από τις συνεχείς πιέσεις εναντίον τους και από την πρόσφατη εισβολή της αστυνομίας. Ζήτησαν να λυθεί επιτέλους το θέμα της νόμιμης μετεγκατάστασής τους σε κατάλληλο χώρο, όπως προβλέπει ο νόμος, πράγμα που εκκρεμεί εδώ και 30 σχεδόν χρόνια.

Τέλος, η κ. Ιωαννίδου τόνισε πως και το πρόβλημα για το χρέος του νερού στον καταυλισμό έχει τις ρίζες του στην ανορθόδοξη «λύση» που είχε δοθεί παλιά με την εγκατάσταση περιορισμένου αριθμού κοινών παροχών, και όχι με την εγκατάσταση ατομικών παροχών, όπου κάθε νοικοκυριό θα είχε ατομική υποχρέωση πληρωμής και όπου η ΔΕΥΑΗ θα μπορούσε να έχει συνολικό έλεγχο της κατάστασης.

Από την Π. Κ. Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: