ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Η ΚΡΙΣΗ, ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

- Αντίθετοι στο ΔΝΤ οι Οικολόγοι Πράσινοι
- Επιμένουν σε λύσεις με βάση τις προτάσεις του ευρωκοινοβουλίου για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης
- Μακρυά από αποτυχημένες πολιτικές όπως εξοπλιστικά προγράμματα, εκτροπές ποταμών και Ολυμπιακούς μεγαλοïδεατισμούς


Την πολιτική τους απόφαση με τις εκτιμήσεις για την κρίση και τις προτάσεις τους για πράσινη διέξοδο, δίνουν σήμερα στη δημοσιότητα οι Οικολόγοι Πράσινοι. Η δημοσιοποίηση αποτελεί αφετηρία σειράς πρωτοβουλιών για τα θέματα της κρίσης. Στο κείμενο της απόφασης, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Πανελλαδικό Συμβούλιο στις 24 και 25 Απριλίου, τονίζονται:


Ο πολλαπλός χαρακτήρας της κρίσης που, στο πλαίσιο της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, αφορά επίσης την πραγματική οικονομία, την κοινωνική συνοχή και το περιβάλλον. Κοινό παρονομαστή σε όλες αυτές τις διαστάσεις στη χώρα μας, αποτελεί η συνολική χρεοκοπία του μεταπολιτευτικού πολιτικού μας συστήματος, ιδιαίτερα όσων άσκησαν κυβερνητική εξουσία.

Η αντίθεση των Οικολόγων Πράσινων στην προσφυγή στο μηχανισμό του Δ.Ν.Τ., που ναρκοθετεί και την ευρωπαϊκή προοπτική. Αντιπροτείνουν συνέχιση της προσπάθειας για στήριξη δυνατότητας δανεισμού μέσω ευρωομολόγων και ευρωπαϊκών εγγυήσεων, όπως είχαν προτείνει οι Ευρωπαίοι Πράσινοι και είχε αποδεχθεί με μεγάλη πλειοψηφία το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στην έκθεση Giegold (25/3/10) για την πορεία της ευρωζώνης.

Οι παράλληλοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι από τις «αναπτυξιακές» πολιτικές του Δ.Ν.Τ., όπου εκφράζονται απόλυτη αντίθεση για μέτρα όπως η συρρίκνωση του σιδηροδρομικού δικτύου, ανεξέλεγκτες μεταλλευτικές δραστηριότητες, εκποίηση ελεύθερων χώρων όπως πρώην στρατόπεδα ή το αεροδρόμιο του Ελληνικού, οικοπεδοποίηση δασικών εκτάσεων.

Η ανάγκη ταυτόχρονης διεξόδου από την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική διάσταση της κρίσης, με εκτεταμένες επενδύσεις για πράσινη στροφή της οικονομίας για νέες θέσεις εργασίας, ενίσχυση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ως δίχτυ ασφαλείας κατά της φτώχειας, και εξαίρεση των χαμηλότερων μισθών και συντάξεων από τις περικοπές.

Η συνέχιση της προσπάθειας να συμπληρωθεί το ευρώ με κοινή οικονομική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με όρους αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής και πράσινης στροφής.

Παράλληλα με τις επισημάνσεις για τις κυβερνητικές ευθύνες, και τις προτάσεις για λογοδοσία των υπεύθυνων για τη διαφθορά και επανεξέταση δαπανών όπως οι εξοπλισμοί ή η εκτροπή του Αχελώου, στην απόφαση δίνεται έμφαση στην αλλαγή όλων όσων μας έφεραν στο σημείο αυτό, περιλαμβανομένων μεγαλοϊδεατισμών όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004: «Θέλουμε τα συλλογικά αγαθά να υποκαταστήσουν σταδιακά την αγοραστική δύναμη ως βασικοί παράγοντες ποιότητας της ζωής... Χρειάζεται ισχυρός πράσινος λόγος που να εξηγεί τις ευθύνες για τις πολιτικές που μας εγκλώβισαν σε μια οικονομία με ημερομηνία λήξης, τα αιτήματα για δίκαιη κατανομή των βαρών, την αδυναμία ουσιαστικής διαφάνειας χωρίς δημοκρατία, ... την ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση ώστε οι όποιες θυσίες να αποκτήσουν σύντομα αντίκρισμα. Ως κοινωνία χρειαζόμαστε ριζική τομή σε θέματα διαφάνειας, προσωπικής υπευθυνότητας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης, συλλογικών αγαθών, προτύπων ευημερίας και κατανάλωσης».

Ολόκληρη η απόφαση των Οικολόγων Πράσινων έχει αναρτηθεί στο http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=999:2010-04-27-12-50-06&catid=7:economy&Itemid=22

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: