ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΙΧ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Δύο ερωτήσεις για την ευρωπαϊκή πολιτική για το ποδήλατο, κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Οι ερωτήσεις αφορούν την υιοθέτηση από την Ε.Ε. της Χάρτας των Βρυξελλών για την προώθηση του ποδηλάτου με φιλόδοξους στόχους για το 2020, καθώς και την αναγνώριση του πανευρωπαϊκού δικτύου ποδηλατικών διαδρομών EUROVELO ως μέρους των διευρωπαϊκών δικτύων με τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις.


Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είναι ο μόνος Έλληνας ευρωβουλευτής που συμμετείχε στην ίδρυση της διακομματικής ομάδας εργασίας (intergroup) για το ποδήλατο στο ευρωκοινοβούλιο, τον περασμένο Ιούλιο. Οι δύο ερωτήσεις που κατέθεσε στο ευρωκοινοβούλιο έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς:

Τη Χάρτα των Βρυξελλών είχε παρουσιάσει ο ίδιος ο Μιχ. Τρεμόπουλος, μαζί με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, στο δήμαρχο Αθηναίων κ. Κακλαμάνη στα πλαίσια της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, ζητώντας να δεσμευθεί και ο δήμος Αθηναίων για το στόχο να φθάσει η χρήση ποδηλάτου στο 15% του συνόλου των μετακινήσεων μέχρι το 2020 (1).

Δύο από τις 12 διευρωπαϊκές διαδρομές του δικτύου EUROVELO, η Νο 8 (Μεσογειακή διαδρομή) και η Νο 11 (ανατολική Ευρώπη) έχουν σχεδιαστεί να καταλήγουν στην Αθήνα. Τέτοιες υποδομές δεν εξυπηρετούν μόνο τον ανερχόμενο ποδηλατικό τουρισμό, αλλά και τις καθημερινές τοπικές μετακινήσεις των πόλεων και των οικισμών που διασχίζουν.

"Το ποδήλατο είναι βασικό εργαλείο για βιώσιμες μετακινήσεις και η ευρωπαϊκή πολιτική οφείλει να συμβάλλει στην προώθησή του", δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. "Στην Ελλάδα η διάδοση του ποδηλάτου βρίσκεται σήμερα στο ίδιο σημείο που ήταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μέχρι τη δεκαετία του 1990. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε τώρα τα απαραίτητα βήματα, να δημιουργήσουμε πόλεις φιλικές στο ποδήλατο και το περπάτημα, και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος".

Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα των ερωτήσεων

Σημειώσεις:

(1) Με επιστολή του στις 6 Οκτωβρίου προς τους Οικολόγους Πράσινους, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε ότι προσυπογράφει τη Χάρτα των Βρυξελλών. Το αίτημα των Οικολόγων Πράσινων αφορούσε την υιοθέτησή της και από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να δημιουργηθούν οι ευρύτερες συναινέσεις που απαιτεί ένας τέτοιος στόχος.
(2) Αναλυτικά στοιχεία για το EYROVELO και τη Χάρτα των Βρυξελλών υπάρχουν στην ιστοσελίδα http://www.ecf.com της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών.
(3) Μπορείτε να βρείτε παρακάτω ολόκληρο το κείμενο της Χάρτας των Βρυξελλών στα ελληνικά.

Χάρτα των Βρυξελλών

Τον περασμένο Μάιο, δημοσιοποιήθηκε από δεκάδες μεγάλους ευρωπαϊκούς δήμους η Χάρτα των Βρυξελλών, με την οποία αναλαμβάνουν συγκεκριμένες φιλόδοξες δεσμεύσεις για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου.

Μέχρι στιγμής τη Χάρτα έχουν υπογράψει δήμοι από 16 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Μεταξύ άλλων, η Χάρτα καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσουν ως στόχο, τουλάχιστον 15% των μετακινήσεων πανευρωπαϊκά να γίνεται το 2020 με ποδήλατο. Καλεί επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει επαρκείς προϋπολογισμούς στη διάθεση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την οικονομική υποστήριξη των δήμων και των οργανώσεων που προωθούν τη χρήση του ποδηλάτου στην Ευρώπη.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Σκοπεύει να υιοθετήσει το στόχο να γίνεται με ποδήλατο το 15% των μετακινήσεων σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2020;

1. Μετά τη δημιουργία θέσης Ευρωπαίου Υπευθύνου για το Ποδήλατο (European Cycling Officer), τι πολιτικές σκοπεύει να προωθήσει προκειμένου να ενισχύσει τη χρήση του ποδηλάτου;

Πρόγραμμα Eurovelo

Το πρόγραμμα Eurovelo έχει σχεδιαστεί από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (ECF) και καλύπτει το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών με 12 διεθνείς διαδρομές, ειδικά σχεδιασμένες για χρήση ποδηλάτου. Αποτελεί πιθανότατα το μόνο διευρωπαϊκό δίκτυο που δεν αναγνωρίζεται ως τέτοιο. Για το λόγο αυτό, δεν είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η απουσία ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης συγκαταλέγεται στους βασικούς λόγους που οι εργασίες κατασκευής δεν προβλέπεται να τελειώσουν πριν το 2020, παρόλο που το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1990. Ιδιαίτερα σε χώρες χωρίς ποδηλατική παράδοση, μεγάλα τμήματα διαδρομών κινδυνεύουν να μην κατασκευαστούν καθόλου.

Η αναγνώριση του Eurovelo ως μέρους των διευρωπαϊκών δικτύων και η ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση των έργων του, αποτελούν πάγιο αίτημα τόσο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών, όσο και των επιμέρους ποδηλατικών οργανώσεων σε όλη την Ευρώπη. Η υιοθέτηση του αιτήματος θα συνεισέφερε θετικά στις ευρωπαϊκές πολιτικές σε πλήθος τομείς όπως το κυκλοφοριακό, οι αστικές αναπλάσεις, η καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η αναζωογόνηση της υπαίθρου, η δημόσια υγεία, η εξοικονόμηση ενέργειας, η προώθηση βιώσιμων μορφών τουρισμού και η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Σχεδιάζει να αναγνωρίσει στο πρόγραμμα Eurovelo καθεστώς διευρωπαϊκού δικτύου;

2. Για ποιους λόγους έχει αποφύγει μέχρι τώρα να το πράξει;

3. Ποια κριτήρια δικαιολογούν τη μη επιλεξιμότητα του συγκεκριμένου προγράμματος για ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση;

1. Η πρόσφατη απόφαση για δημιουργία θέσης Ευρωπαίου Υπεύθυνου για το Ποδήλατο (European Cycling Officer) δημιουργεί καινούργια δεδομένα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγή στάσης της Ε.Ε. στο θέμα αυτό;

Η ΧΑΡΤΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

Το ποδήλατο συνεισφέρει θετικά


Για αξιοβίωτες πόλεις, λειτουργικές αστικές συγκοινωνίες, βελτίωση του κυκλοφοριακού, λιγότερη ηχορύπανση, υγιή σωματική άσκηση, οδική ασφάλεια, καθαρή ατμόσφαιρα, καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, εξοικονόμηση ορυκτών καυσίμων, αειφορικό τουρισμό.

Με την ευκαιρία της συνδιάσκεψης VELOCITY 2009 στις Βρυξέλλες,

Οι πόλεις που υπογράφουμε, δεσμευόμαστε:

• Να θέσουμε ως στόχο, με ορίζοντα το 2020, τουλάχιστον 15% των μετακινήσεων στις πόλεις μας να γίνονται με ποδήλατο. Να επιδιώξουμε ακόμη υψηλότερο ποσοστό αν επιτύχουμε το στόχο αυτό νωρίτερα.

• Να θέσουμε στόχο να μειωθεί τουλάχιστο κατά 50% μέχρι το 2020 ο κίνδυνος θανάσιμου τραυματισμού για τους ποδηλάτες.

• Να εργαστούμε για πολιτικές στάθμευσης των ποδηλάτων και αποτροπής του κινδύνου κλοπής τους.

• Να συμμετέχουμε, ή και να ξεκινήσουμε με δική μας πρωτοβουλία, προγράμματα ενίσχυσης της χρήσης ποδηλάτου στις μετακινήσεις προς το σχολείο και τη δουλειά.

• Να συμβάλουμε σε αειφορική στροφή του τουρισμού, επενδύοντας σε μέτρα βελτίωσης και ενίσχυσης του ποδηλατικού τουρισμού.

• Να συνεργαστούμε στενά για την επίτευξη των στόχων αυτών, με τις οργανώσεις των ποδηλατών, των καταστηματαρχών και κατασκευαστών ποδηλάτων, καθώς και με τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη όπως αστυνομικές αρχές, σύμβουλοι και κέντρα εμπειρίας, αρχιτέκτονες και κατασκευαστές υποδομών. Καλούμε και όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας.

Η πόλη μας, μαζί με όλες τις άλλες πόλεις που συνυπογράφουν τη Χάρτα αυτή, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

• Να θέσουν στόχο τουλάχιστον 15% για το μερίδιο του ποδηλάτου στις μετακινήσεις πανευρωπαϊκά με ορίζοντα το 2020.

• Να καθιερωθεί θέση Ευρωπαίου Υπεύθυνου για το Ποδήλατο στο διοικητικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

• Να δημιουργήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια Διακομματική Ομάδα Εργασίας για το Ποδήλατο.

• Να θέσουν επαρκείς προϋπολογισμούς στη διάθεση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την οικονομική υποστήριξη των δήμων και των οργανώσεων που προωθούν τη χρήση του ποδηλάτου στην Ευρώπη.

Επιπλέον, οι υπογράφοντες τη Χάρτα αυτή καλούν όλες τις αρχές σε όλο τον κόσμο σε όλα τα διοικητικά επίπεδα, να προωθήσουν αποφασιστικά τη χρήση του ποδηλάτου και να το ενσωματώσουν σε όλους τους τομείς πολιτικής: υγεία, χωροταξία, τοπική διακυβέρνηση, οικονομία, κυκλοφοριακή πολιτική, αναψυχή, αθλητισμό, τουρισμό.

Μιχάλης Τρεμόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: