ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Το ποδήλατο δίνει λύσεις

Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης το ποδήλατο αποτελεί μια δυνατή εναλλακτική λύση έναντι του ιδιωτικού αυτοκινήτου. Είναι ένα μέσο προσβάσιμο από όλους, χαμηλού κόστους, αθόρυβο και οικολογικό, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έναν υγιή τρόπο μετακίνησης. Μέτρα υπέρ του ποδηλάτου αποτελούν τρέχουσα πρακτική στην Ευρώπη ενώ την ίδια στιγμή στην Ελλάδα ακόμη τσακωνόμαστε και συζητάμε για αν θα πρέπει να γίνουν ή όχι ποδηλατόδρομοι.

Τα πλεονεκτήματα είναι δεδομένα και οι μελέτες υπάρχουν ήδη (βλ. μελέτες καθ. Θ. Βλαστού). Φυσικά, οι όποιες αλλαγές δεν θα κάνουν την Αθήνα Άμστερνταμ, ούτε θα γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι στην προσπάθεια τους να μπει το ποδήλατο στις πόλεις μας συμμετείχαν με τον Μ.Τρεμόπουλο (μοναδική ελληνική εκπροσώπηση) στις εργασίες για ίδρυση διακομματικής ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας εργασίας για το ποδήλατο που πρόκειται να δημιουργηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον προσεχή Σεπτέμβριο. Θυμίζουμε επίσης πως ο Έλληνας ευρωβουλευτής των ΟΠ δεν δέχτηκε να πάρει το αυτοκίνητο που διαθέτει η Ελληνική Βουλή για τους βουλευτές και τους Ευρωβουλευτές.

Ρωτούμε τα αρμόδια υπουργεία και τους ΟΤΑ:
• Ποια είναι τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν προς την κατεύθυνση της στήριξης του ποδηλάτου;
• Ποιες σχετικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα κατά την εβδομάδα κινητικότητας τον Σεπτέμβριο?
• Ποια κίνητρα, οικονομικά και άλλα, θα δοθούν για την ενίσχυση χρήσης του ποδηλάτου (μείωση φορολογικών συντελεστών, δυνατότητα μεταφοράς ποδηλάτων στα ΜΜΜ και τα τρένα, αναθεώρηση του ΚΟΚ κλπ)
Μια πρώτη προσπάθεια για δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα πρόκειται να γίνει με τον άξονα Ψυχικού-Εκάλης (ο άξονας θα έχει μήκος 17 χλμ , ξεκινώντας από το Ψυχικό και καταλήγοντας στην Εκάλη, μέσω Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Μελισσίων, Κηφισιάς και Νέας Ερυθραίας.

Την Τετάρτη 29 Ιουλίου συζητείται ξανά το θέμα του διαδημοτικού ποδηλατικού άξονα που περνά από τα Μελίσσια. Αν επιμείνουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου στην άρνησή τους, ένα έργο που ήδη έχει εγκριθεί από τους γειτονικούς δήμους, θα παρουσιάζει χάσμα στον δήμο Μελισσίων. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι μια βασική αρχή σχεδιασμού ενός επιτυχημένου δικτύου ποδηλατόδρομων είναι η συνέχεια της υποδομής.

Οι ΟΠ συνεχίζουμε να δείχνουμε έμπρακτα την υποστήριξη μας στα αιτήματα των ποδηλατών-ισσών και θα είμαστε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν, στις 29/07 στις 20.00 στο δημαρχείο Μελισσίων.
Γνωρίζουμε πως αυτή τη στιγμή οι δρόμοι της πόλης μας έχουν κορεστεί ή τείνουν προς τον κορεσμό και πως δεν υπάρχει πλέον άλλος χώρος για αυτοκίνητα. Είναι καιρός να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας σχετικά με τον τρόπο μετακίνησης μας στην πόλη Ανεξαρτήτως των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις ώστε να εφαρμοστούν τα αιτήματα των ποδηλατών και η πόλη μας να γίνει πιο φιλική και βιώσιμη.

Προσυγκεντρώσεις των ποδηλατών
18:00 πλατεία Ν. Σμύρνης, στην πυραμίδα
18:30 Σύνταγμα
19:20 πλατεία Χαλανδρίου
19:25 σταθμός ΗΣΑΠ Μαρούσι
19:40 σταθμός προαστιακού Πεντέλης
18.45 σταθμός ΗΣΑΠ Κηφισιάς

Η Θεματική Ομάδα των Οικολόγων Πράσινων
Για την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή και τις μεταφορές

Δεν υπάρχουν σχόλια: