ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Πράσινη λύση στην κρίση

Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα των Οικολόγων Πράσινων με θέμα: «Πράσινη λύση στην κρίση» όπου οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι ευρωπαίοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος αλλά και ο επίτροπος περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας ανέλυσαν τις προοπτικές της πράσινης οικονομίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής, οικολογικής και κοινωνική κρίσης. Δυό μέρες μετά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα 5 θέσεις για την διακυβέρνηση της χώρας, μεταξύ αυτών και την «πράσινη ανάπτυξη».

Δυστυχώς όμως το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του βάζουν τον πήχη ψηλά μόνο στα λόγια. Στην πράξη, το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την κυβέρνηση της ΝΔ στο επίδομα θέρμανσης, που αυξάνει την εξάρτησή μας από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, αυξάνει το εξωτερικό χρέος, σε ένα φαύλο κύκλο απώλειας πόρων και εισοδήματος. Το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με τη ΝΔ στους στόχους και την μέθοδο της άγριας και άναρχης «αναπτυξιακής» πορείας της χώρας. Πολλοί δήμαρχοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν με αυτούς της Ν.Δ. σε καταστροφικά για το περιβάλλον, την κοινωνία και την τοπική και εθνική οικονομία σχέδια όπως η καύση και η δεματοποίηση απορριμμάτων, οι επενδύσεις τύπου Κάβο Σίδερο, τα μεγάλα φράγματα κ.ά.

Εμείς, οι Οικολόγοι Πράσινοι, με γνώμονα το «σκέψου οικουμενικά και δράσε τοπικά», όταν μιλάμε για πράσινη οικονομία, πράσινη ανάπτυξη εννοούμε τα εξής:

• Προτεραιότητα στην εξοικονόμηση και στην ανανεώσιμη ενέργεια. Με μέτρα όπως το επίδομα μόνωσης των κατοικιών, επίδομα ενεργειακής αυτονομίας των κατοικιών για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων και ανεμογεννητριών, ενεργειακή αναβάθμιση των κρατικών κτιρίων και υποδομών, ενεργειακή βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού, ενθάρρυνση δημοτικών επιχειρήσεων ανανεώσιμης ενέργειας, αλλαγή προτεραιοτήτων της ΔΕΗ, επέκταση και ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας για την διασύνδεση έργων ΑΠΕ, αναθεώρηση του Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και ένα καθαρό περιβάλλον.

• Εναλλακτικές μορφές ενέργειας από τον ήλιο, τον άνεμο, την γεωθερμία, την κυματική την βιομάζα που είναι ανεξάντλητες, καθαρές και θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

• Εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση που είναι επένδυση εντάσεως εργασίας.

• Δημόσια Μέσα μεταφοράς, τρένα και ποδηλατοδρόμους αντί την ασφαλτοποίηση που θα αυξάνει την ερημοποίηση του νησιού μας.

• Βιολογική Γεωργία που σημάνει υγεία για το περιβάλλον τον πολίτη αλλά και την οικονομία.

• Προστασία και εξοικονόμηση του νερού με ολοκλήρωση τριτοβάθμιων βιολογικών καθαρισμών και δημιουργία παράλληλων δικτύων για επαναχρησιμοποίηση του νερού σε μη πόσιμες χρήσεις, με έργα μικρών ταμιευτήρων για αρδευτικές και υδρευτικές χρήσεις, με επανέλεγχο και σφράγισμα όσων γεωτρήσεων λειτουργούν παράνομα.

• Στήριξη στην οικονομία των πολιτών που ενισχύει την κοινωνική συνοχή και αυξάνει την μακροχρόνια ευημερία. Σχήματα όπως συνεταιρισμοί παραγωγών-καταναλωτών, τοπικά δίκτυα εξωχρηματικών ανταλλαγών (L.E.T.S.), αστικοί κήποι, χρειάζονται θεσμοθέτηση.

• Αλλαγή προσανατολισμών στον Τουρισμό με την διασύνδεση του με τις άλλες τοπικές δραστηριότητες μέσω προγραμμάτων γνήσιου αγροτουρισμού και οικοτουρισμού, καθώς με έργα εξοικονόμησης ενέργειας στα καταλύματα, με υποδομές για ποδηλατικό τουρισμό, με παρεμβάσεις για αποκατάσταση και ανάδειξη της τοπικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Απαραίτητη είναι για μας μια πολιτική χρήσεων γης που να προστατεύει τη γεωργική γη από την ανεξέλεγκτη διάχυση των τουριστικών χρήσεων.

Αυτά είναι για μας τα στηρίγματα για μια νέα πράσινη οικονομία με στόχο μια δίκαιη κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική συμφωνία ανάπτυξης (GREEN NEW DEAL).


Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης
Για περισσότερες πληροφορίες:
Νίκος Φιολιτάκης, 6948318121
Φώτης Ποντικάκης:, 6973692680
Αριστείδης Παπαδάκης, 6977471845

Δεν υπάρχουν σχόλια: