ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ, ΟΧΙ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ!


Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης καταγγέλλουν την αστυνομική επίθεση κατά των αγροτών της Κρήτης στο λιμάνι του Πειραιά με τα δακρυγόνα, τους τραυματισμούς (ακόμη και βουλευτή της αντιπολίτευσης) και τις συλλήψεις. Αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που αρνείται να επιτρέψει στους αγρότες να διαδηλώσουν ειρηνικά όπως είναι η πρόθεσή τους μέχρι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Γι' άλλη μια φορά, οι αγρότες αποδεικνύεται ότι αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως πολίτες β’ κατηγορίας, ακολουθώντας την παράδοση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που έβαζαν να ξεφουσκώνουν τα λάστιχα των τρακτέρ κι έσερναν αγρότες στα δικαστήρια για τις κινητοποιήσεις τους.

Οι αγρότες είναι θύματα μιας πρωτοφανούς εκμετάλλευσης. Βασικά προϊόντα της Κρήτης όπως το λάδι έχουν τις χαμηλότερες τιμές εδώ και πολλά χρόνια, ενώ οι τιμές στα ράφια για τους καταναλωτές αυξάνονται συνεχώς με ευθύνη μεσαζόντων, μεγαλεμπόρων και ανυπαρξίας ελέγχων από την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων και των κομμάτων που κυβέρνησαν, οι συνεταιρισμοί είναι καταχρεωμένοι και υπό διάλυση, οι αγρότες κατέληξαν εξαρτημένοι από χημικά λιπάσματα, το πετρέλαιο και τις επιδοτήσεις που αποτελούν όπλο στα χέρια εταιρειών και κυβερνήσεων για να τους ελέγχουν πολιτικά. Ακόμη και τους σπόρους που άλλοτε παρήγαγαν οι ίδιοι τους έχουν βάλει να τους αγοράζουν κάθε χρόνο, πακέτο με τα χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης απαιτούν:
· Άμεση έναρξη διαλόγου με τους αγρότες και τους φορείς της Κρήτης, χωρίς την παρεμβολή αστυνομικών δυνάμεων.
· Στήριξη με αποζημιώσεις των αγροτών που πλήττονται. Η αγροτική οικονομία πρέπει να επιβιώσει και να διατηρηθεί πληθυσμός στην ύπαιθρο, ιδιαίτερα τώρα, στις συνθήκες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης προτείνουν:
· Ενθάρρυνση της στροφής στη βιολογική καλλιέργεια, την απεξάρτηση των αγροτών από το πετρέλαιο και τα χημικά λιπάσματα. Να προστατευτούν οι παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων και να ενθαρρυνθούν οι αγρότες να παράγουν οι ίδιοι τους σπόρους τους.
· Βασικά προϊόντα διατροφής θα πρέπει να παράγονται και να καταναλώνονται σε τοπικό επίπεδο, ως αντίδοτο στην οικονομική κρίση.
· Συνεταιρισμοί και δίκτυα καταναλωτών και παραγωγών θα πρέπει να δημιουργηθούν και να συνεργαστούν χωρίς την παρεμβολή μεσαζόντων για να δίνουν καλές τιμές για τους παραγωγούς και φτηνά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τους καταναλωτές.


Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: