ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Τρεμόπουλος: Μηχανισμοί αυτόματων κυρώσεων δε μπορούν να υποκαταστήσουν τον πολιτικό διάλογο και το δημοκρατικό έλεγχο
Πράσινοι: Απαιτούνται πολύ τολμηρότερα βήματα που συνεπάγονται μια πολύ βαθύτερη δημοσιονομική, κοινωνική, άρα και πολιτική Ένωση

Με περιορισμένες σχετικά πλειοψηφίες υιοθέτησε το ευρωκοινοβούλιο, σε χωριστές ψηφοφορίες, τις 6 Εκθέσεις που συναποτελούσαν την τελική ρύθμιση για το λεγόμενο «Πακέτο Οικονομικής Διακυβέρνησης». Οι Πράσινοι καταψήφισαν τις τρεις από τις 6 Εκθέσεις.



Πράσινοι ευρωβουλευτές από μεσογειακές χώρες διατύπωσαν επιφυλάξεις και για τις υπόλοιπες τρεις Εκθέσεις που, παρά τα σημαντικά θετικά τους στοιχεία, περιέχουν και σοβαρούς κινδύνους για τις χώρες με οικονομικά προβλήματα και ασθενή διαπραγματευτική ισχύ. Ανάμεσά τους ήταν και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, που καταψήφισε μαζί με τους Πράσινους τις 3 από τις 6 εκθέσεις και απείχε από την ψηφοφορία για τις υπόλοιπες τρεις. Σε σχετική δήλωσή του τόνισε:
«Η κρίση στην ευρωζώνη έχει δείξει ότι μια κοινή Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση είναι επειγόντως απαραίτητη, με δημοκρατική όμως νομιμοποίηση, κοινωνική δικαιοσύνη και βιώσιμη ανάπτυξη. Κοινός τόπος των Πράσινων είναι ότι το πακέτο που υιοθετήθηκε δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για τους θεσμούς οικονομικής διακυβέρνησης που χρειάζεται η Ευρώπη. Μηχανισμοί αυτόματων κυρώσεων δε μπορούν να υποκαταστήσουν τον πολιτικό διάλογο και το δημοκρατικό έλεγχο. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι απαραίτητη, όχι όμως σε βάρος της κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, όπως προωθείται από την Κομισιόν, τις κυβερνήσεις και τη σημερινή πλειοψηφία του ευρωκοινοβουλίου».

Αναλυτικότερη τοποθέτηση των Πράσινων έγινε με δήλωση του ευρωβουλευτή Philippe Lamberts, συμ-προέδρου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και εκπροσώπου για οικονομικά θέματα στο ευρωκοινοβούλιο:
"Η δέσμη νομοθετικών μέτρων που εγκρίθηκε, δεν είναι σε θέση να παράσχει τη βάση για την ισχυρή και βιώσιμη οικονομική διακυβέρνηση που χρειάζεται η Ευρώπη επειγόντως ως μακροπρόθεσμο πλαίσιο αντιμετώπισης των αιτίων της κρίσης. Πέρα από το ότι έχει ήδη ξεπεραστεί από τα γεγονότα, η μονομερής εμμονή για ταυτόχρονη λιτότητα σε όλα τα κράτη μέλη, αποτελεί αυτοκαταστροφική συνταγή που επιτείνει τον κύκλο της ύφεσης.
Οι Πράσινοι συμφωνούμε απόλυτα ότι υπάρχει ανάγκη για ισχυρά, δεσμευτικά όρια στα δημόσια ελλείμματα. Κάτι τέτοιο οφείλει όμως να λαμβάνει πλήρως υπόψη την κοινωνική δικαιοσύνη και τις μελλοντικές επενδύσεις της ΕΕ, στοιχεία αναγκαία για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης οικονομίας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να εξετάζουμε τόσο τα δημόσια έσοδα όσο και τις δημόσιες δαπάνες. Η αδυναμία των συγκεκριμένων προτάσεων να ανταποκριθούν σε αυτό, θα οδηγήσει σε υπέρμετρη έμφαση σε προγράμματα λιτότητας που θα επιδεινώσουν τη φτώχεια και θα καταστρέψουν τη λαϊκή υποστήριξη για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η μονόπλευρη απλή προσέγγιση για τη δημοσιονομική πολιτική αποτελεί πολιτική επιλογή της κεντροδεξιάς, την οποία αρνείται να εγκαταλείψει, παρά τις σαφείς ενδείξεις πως επιδεινώνει τα προβλήματα της Ευρώπης.
Η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι απαιτούνται πολύ τολμηρότερα βήματα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, και τα βήματα αυτά συνεπάγονται μια πολύ βαθύτερη δημοσιονομική, κοινωνική, άρα και πολιτική Ένωση. Θα πρέπει να περιλαμβάνουν ευρωομόλογα συνδυασμένα με δημοσιονομική πειθαρχία, υψηλού βαθμού σύγκλιση στα θέματα φορολογικής πολιτικής και ενίσχυση των ιδίων πόρων στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Κάτι τέτοιο θα απαιτήσει μια άλλη πολιτική πλειοψηφία, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στα κράτη μέλη.
Η θετική πάντως όψη του πακέτου που συμφωνήθηκε, είναι ότι θα επιτρέψει την εφαρμογή ενός μακροοικονομικού πλαισίου εποπτείας, προορισμένου να βοηθά στον έγκαιρο εντοπισμό των ανισορροπιών που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία της νομισματικής ένωσης. Όπως έχει ήδη δείξει η εμπειρία της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, υπήρχε μεγάλη ανάγκη για κάτι τέτοιο, καθώς πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ δεν οφείλονται στην κακή δημοσιονομική διαχείριση, αλλά σε υπέρμετρες μακροοικονομικές ανισορροπίες. Πρόκειται σαφώς για σημαντική βελτίωση, το ότι στόχους παρεμβάσεων θα αποτελούν και τα υπέρμετρα πλεονάσματα, καθώς και τα επίπεδα ιδιωτικού χρέους».

Για περισσότερες πληροφορίες: 6979 952070, 6977 301900

Δεν υπάρχουν σχόλια: