ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ

Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο για τη φορολόγησή της

Το θέμα της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης της Εκκλησίας της Ελλάδος φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι, μετά και τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο.
Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου τίθεται το θέμα της ματαίωσης κυβερνητικών εξαγγελιών για φορολογία εκκλησιαστικών εσόδων αλλά και για συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στα έξοδα μισθοδοσίας των κληρικών, που σήμερα καταβάλλονται εξ ολοκλήρου από τα άδεια πια δημόσια Ταμεία.

 Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά την Κομισιόν αν είναι ενήμερη για το ζήτημα, αν το έχει συζητήσει στις διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και αν έχουν καταλήξει με την τελευταία σε κάποια κοινά αποφασισμένη δέσμευση.

«Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, είναι αυτονόητο ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν στη διέξοδο από την κρίση», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι εξοργιστικό ότι μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου, αντί να προωθήσει το χωρισμό της από το κράτος, προσπαθεί να διατηρήσει προνομιακούς δεσμούς με την Εκκλησία προς άγραν ψήφων. Οι πελατειακές όμως λογικές δεν αναιρούν την ανάγκη η εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία να γίνει μέρος της λύσης και να φορολογηθεί με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για όλους τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Κανονικά θα έπρεπε η ελληνική Εκκλησία, που επίσημα μιλά για την επώδυνη κρίση και εκφράζει τη συμπάθειά της για τις θυσίες της κοινωνίας, να ζητήσει η ίδια τον τερματισμό της σημερινής προνομιακής της θέσης. Η εξαίρεσή της από τα βάρη, σημαίνει ακόμη μεγαλύτερα και πιο εξοντωτικά βάρη για όλους εκείνους που δεν αντέχουν πια να τα σηκώσουν».

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχάλη Τρεμόπουλου)

Θέμα: Συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στα οικονομικά βάρη για την αντιμετώπιση της κρίσης

Από τα μέσα του 2010 οι Έλληνες πολίτες έχουν υποστεί σημαντικότατη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, που αποφασίστηκαν από κοινού με το ΔΝΤ και την Επιτροπή.

Πρωτοβουλίες πολιτών [1] επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει τεράστια εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία που υποφορολογείται σε μεγάλο βαθμό, και ότι η Εκκλησία θα έπρεπε να συμμετέχει με ανάλογη συνεισφορά στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.
Το θέμα έχει γίνει ευρύτερα γνωστό, όπως προκύπτει και από το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde [2]. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Εκκλησία και τα μοναστήρια εξαιρέθηκαν από την απόδοση του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας, ενώ η Εκκλησία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης (μετά το δημόσιο) με ιδιόκτητη έκταση 130.000 εκταρίων. Η εφημερίδα θυμίζει επίσης ότι ενώ πέρυσι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλλει 20% φόρο εισοδήματος και 5-10% φόρο δωρεών στην Εκκλησία και ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να μειώσει τη συμμετοχή του κράτους στην ετήσια δαπάνη (220 εκατ. ευρώ) για τη μισθοδοσία 10.000 κληρικών, ο νυν υπουργός Οικονομικών πάγωσε το θέμα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Έχει γνώση του συγκεκριμένου θέματος;

2. Έχει συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση τον τρόπο συνεισφοράς της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης;

3. Έχει προκύψει κάποια κοινά αποφασισμένη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης;

[1] http://tvxs.gr/node/34097
[2] http://www.lemonde.fr/europe/article/2011/09/20/l-argent-tabou-de-l-eglise-grecque_1574772_3214.html#ens_id=1268560

Δεν υπάρχουν σχόλια: