ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Να ματαιωθεί η επιχείρηση κατεδάφισης των παραγκών στον καταυλισμό των Τσιγγάνων

Να δοθεί άμεσα αξιοπρεπής λύση στην μετεγκατάστασή τους

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Ηρακλείου θεωρούμε ότι η πρόθεση του εισαγγελέα Πρωτοδικών να μπει τη Δευτέρα στον καταυλισμό των Τσιγγάνων στην Νέα Αλικαρνασσό μαζί με αστυνομική δύναμη και υπαλλήλους της Πολεοδομίας για να καταγράψουν τα «αυθαίρετες» παράγκες με σκοπό την κατεδάφιση τους είναι στην ουσία πράξη διωγμού των Τσιγγάνων και δε μπορεί να δικαιολογείται με νομικά επιχειρήματα. Το πρόβλημα είναι κοινωνικό και όχι δικαστικό και μόνο με πολιτικές αποφάσεις μπορεί να λυθεί. Ο κίνδυνος να δημιουργηθούν επεισόδια και κοινωνική έκρηξη είναι φανερός και καλούμε να ματαιωθεί η επιχείρηση η οποία μόνο να γελοιοποιήσει τις αρχές μπορεί. Οι παραλίες οι πλαγιές και τα ρέματα είναι γεμάτες αυθαίρετα ξενοδοχεία και βίλες, ολόκληρες συνοικίες του Ηρακλείου είναι αυθαίρετες, από τις παράγκες μιας ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού της χώρας μας θα ξεκινήσει η κατεδάφισή τους;

Ο καταυλισμός των Τσιγγάνων, με ευθύνη της πολιτείας, είναι ένας άθλιος χώρος χωρίς υποδομές, ακατάλληλος για τη διαβίωση ανθρώπων, είναι όμως νόμιμος με βάση την Υγειονομική Διάταξη Α5/696/1983 «για την οργανωμένη εγκατάσταση πλανοδίων νομάδων». Η χορήγηση μικρών και ανεπαρκών στεγαστικών "θαλασσοδανείων" στις οικογένειες του καταυλισμού, με αδιαφανείς διαδικασίες που διεκπεραίωσε ο δήμος Ν. Αλικαρνασσού, δε βοήθησε καθόλου στη λύση της μεταστέγασης των Τσιγγάνων αφού μόνο 5 οικογένειες απέκτησαν σπίτι. Αντίθετα οδήγησε σε μια απίστευτη διαπλοκή εκταμίευσης των χρημάτων με πλαστά παραστατικά χωρίς να υπάρχουν αποπερατωμένες κατοικίες, στην οποία εμπλέκονται κυκλώματα και ελεγκτικές υπηρεσίες. Η παραβατική συμπεριφορά μερικών δανειοδοτηθέντων Τσιγγάνων θα πρέπει να συνεξετασθεί με τις παραβάσεις, τις ολιγωρίες και τη χρόνια αδιαφορία της πολιτείας σε βάρος των Τσιγγάνων του καταυλισμού.

Μοναδική λύση στο πρόβλημα του καταυλισμού των Τσιγγάνων αυτή τη στιγμή είναι να σταθεί σήμερα ο Δήμος Νέας Αλικαρνασσού στο ύψος των περιστάσεων σεβόμενος τις διεθνείς συνθήκες και να συναινέσει ξανά για την άμεση μετεγκατάστασή τους στο γειτονικό χώρο των 32 στρεμμάτων που ήταν ήδη έτοιμος από το 2003 και για τον οποίο ξοδεύτηκαν 180 εκ. δραχμές σε υποδομές, απελευθερώνοντας το τμήμα που έχει περιφράξει. Ο χώρος αυτός να αποπερατωθεί με σύγχρονες υποδομές υγιεινής, αποχέτευσης, ύδρευσης, ρεύματος και επικοινωνιών και να συμπληρωθεί με κοινόχρηστες και κοινωφελείς εγκαταστάσεις.

Οικολόγοι Πράσινοι Ηρακλείου

Πληροφορίες: Αριστείδης Παπαδάκης 6977471845

Δεν υπάρχουν σχόλια: