ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Σημαντική νίκη για τα δάση στο ευρωκοινοβούλιο

Η Ολομέλεια αντιστάθηκε στα συντηρητικά σχέδια!

Μεγάλη ανατροπή στο περιεχόμενο του ψηφίσματος για τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες πέτυχαν σήμερα οι Πράσινοι, σε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις και μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Παρά την αντίθεση του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (στο οποίο ανήκει η ΝΔ), αν δεν υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα έργα αναδάσωσης- αποκατάστασης, θα πρέπει να επιστραφεί η ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια. Κι ακόμη, θα πρέπει να σταματήσει η πρακτική της νομιμοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών σε δασικές εκτάσεις και να τιμωρούνται ποινικά οι εμπρηστές.


Ο Έλληνας ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, βασικός εισηγητής του σχεδίου ψηφίσματος εκ μέρους των Πράσινων, δήλωσε σχετικά:
"Παρόλο που δεν συνυπογράψαμε το αρχικό κοινό σχέδιο ψηφίσματος της Δεξιάς, των Σοσιαλιστών, των Φιλελεύθερων και της Ακροδεξιάς, πετύχαμε λειτουργώντας ενωτικά να βελτιώσουμε σημαντικά το τελικό κείμενο στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Ελπίζουμε να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη μιας αειφόρας δασικής και οικιστικής πολιτικής από τη νέα κυβέρνηση μετά τις 4 Οκτωβρίου".

Πιο αναλυτικά:Το τελικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης υιοθετήθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες με ισχυρή πλειοψηφία (647 υπέρ, 22 κατά, 27 αποχές).

Η Ομάδα των Πράσινων-EFA ψήφισε υπέρ του τελικού κειμένου του ψηφίσματος, αν και δεν είχε συνυπογράψει το κοινό σχέδιο πρότασης καθώς θεωρούσε ότι ήταν πισωγύρισμα σε σύγκριση με το αντίστοιχο ψήφισμα του 2007, ιδίως σε ότι αφορά την καταδίκη της αλλαγής χρήσεων γης μετά από πυρκαγιές αλλά και την επιστροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας εφόσον δεν υλοποιηθούν τα έργα αναδάσωσης- αποκατάστασης.

Η ψήφος στην Ολομέλεια είχε ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση του κειμένου του ψηφίσματος, σε σχέση με τη συμβιβαστική κοινή πρόταση που είχαν καταθέσει το Λαϊκό κόμμα, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι στα παρακάτω σημεία:

1. Απαίτηση για επιστροφή της Κοινοτικής οικονομικής βοήθειας στην περίπτωση που δεν υλοποιούνται τα προβλεπόμενα έργα αναδάσωσης- αποκατάστασης (ονομαστική ψηφοφορία 369 υπέρ- 320 κατά).

2. Κάλεσμα των Κρατών Μελών να ενδυναμώσουν και να εφαρμόσουν ποινικές διώξεις για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος, περιλαμβανομένων των εμπρησμών.

3. Αντικατάσταση του καλέσματος προς την Επιτροπή για αποκατάσταση του "παραγωγικού δυναμικού" μετά τις πυρκαγιές, με κάλεσμα για αποκατάσταση των "φυσικών οικοτόπων" στις πληγείσες περιοχές.

4. Καταδίκη της πρακτικής νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών σε δασικές εκτάσεις.
Στην ψηφοφορία της Ολομέλειας δεν έγινε δεκτή η πρόταση των Πράσινων να συμπεριληφθεί ιδιαίτερη μνεία στην αποτροπή της αλλαγής χρήσεων γης των πληγέντων οικοσυστημάτων από πυρκαγιές (310 ψήφοι υπέρ και 389 κατά, με το Λαϊκό κόμμα και τους Φιλελεύθερους να ψηφίζουν κατά), καθώς και της τροπολογίας που ζητούσε την άμεση κατάρτιση των δασολογίων και των δασικών χαρτών στις χώρες που δεν υπάρχουν (311 υπέρ και 371 κατά, πάλι με το Λαϊκό κόμμα και τους Φιλελεύθερους να καταψηφίζουν και αυτή τη τροπολογία).

Άλλα θετικά σημεία του ψηφίσματος αφορούν:

α. Αναγνώριση της συμβολής της αναποτελεσματικής εφαρμογής νόμων που απαγορεύουν την παράνομη οικιστική ανάπτυξη και διασφαλίζουν την αναδάσωση- αποκατάσταση, στην εμφάνιση φαινομένων εμπρησμού και δασικών πυρκαγιών.

β. Αναγνώριση ότι οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα εμπρησμών και έκνομων ενεργειών.

γ. Αναγνώριση της μη αποτελεσματικής εφαρμογής των προηγούμενων ψηφισμάτων του Ευρωκοινοβουλίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

δ. Κάλεσμα για συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων και υποχρεωτικών κοινών δράσεων και στρατηγικών για τη πρόληψη κινδύνων.

ε. Κάλεσμα να υλοποιηθούν οι προτάσεις της Έκθεσης Μπαρνιέ, καθώς και νομοθετικών ρυθμίσεων για την εγκαθίδρυση και ανάπτυξη της μόνιμης Ευρωπαϊκής Δύναμης Παρέμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: