ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Την πρώτη του τοποθέτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε σήμερα ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλος, με θέμα τις δασικές πυρκαγιές και κατέθεσε σχετικό σχέδιο ψηφίσματος.
Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να καταρτίσει αμέσως δασολόγιο και να οργανώσει κατάλληλα τις δασικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες απηύθυνε το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα με σχετική πρόταση ψηφίσματος που υπέβαλλε και με εισηγητή τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλο.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο ψηφίσματος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "καλεί την ελληνική κυβέρνηση να καταρτίσει αμέσως δασολόγιο, να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τους υπάρχοντες δασικούς χάρτες, να σχεδιάσει καινούργιους όπου απαιτείται καθώς και να οργανώσει επαρκώς ενισχύοντας με προσωπικό τις δασικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες και να διασφαλίσει το συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ τους".

Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είπε:
"Συχνά οι δασικές πυρκαγιές, όπως πρόσφατα στην Ελλάδα, οφείλονται σε ελλιπείς και αντικρουόμενες δασικές και οικιστικές πολιτικές που ευνοούν τους εμπρησμούς και παράνομες ενέργειες με στόχο την εκποίηση δασικών εκτάσεων.

Οι συνεχείς πιέσεις για αλλαγή χρήσεων γης και για επέκταση των οικισμών, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, αυξάνουν πλέον τις πιθανότητες για περισσότερες φυσικές καταστροφές. Είναι λοιπόν σημαντικό να εστιάσουμε περισσότερο στην πρόληψη, την προστασία και την έγκαιρη αντιμετώπιση των κινδύνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από πιο συντονισμένες και συνεργατικές δράσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να εξασφαλίσουμε την εφαρμογή μιας κοινής ευρωπαϊκής βιώσιμης πολιτικής για τα δάση, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα από τα Ταμεία Συνοχής, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που προορίζονται για την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων, καθώς και για την αποκατάσταση πληγεισών περιοχών, χρησιμοποιούνται με ορθολογικό και βιώσιμο τρόπο.
Τα κονδύλια που δίνονται για την αποκατάσταση πληγεισών περιοχών πρέπει να αξιοποιούνται στη βάση ορθολογικών μέτρων αναδάσωσης και επιστημονικών μελετών, ενώ πρέπει να επιστρέφονται από τα Κράτη Μέλη όταν διαπιστώνεται ο αποχαρακτηρισμός των πληγέντων δασικών εκτάσεων προς όφελος της οικιστικής ή τουριστικής ανάπτυξης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: