ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS: ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΣΗ ΚΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Η “επιστροφή” Χριστοφοράκου -όποτε κι αν αυτή γίνει- και η νέα φάση στην οποία μπαίνει η διαλεύκανση (;) του σκανδάλου Siemens θέτουν τα πολιτικά κόμματα, ιδιαίτερα τα δύο κόμματα εξουσίας, το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς προ των ευθυνών τους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι η υπόθεση Siemens μπορεί, έστω και τώρα, να αποτελέσει την ιστορική ευκαιρία για πραγματική κάθαρση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής από τα φαινόμενα διαφθοράς και για ανανέωση του πολιτικού συστήματος, ώστε να κερδίσει ξανά η πολιτική τον ρόλο που της ανήκει στη διαμόρφωση των εξελίξεων και κατά συνέπεια την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η αποτυχία κάθαρσης θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερη κρίση και οι πολίτες θα συνεχίσουν να πληρώνουν το μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος της διαφθοράς που μας κατατάσσει σε μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες παγκοσμίως. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμούν ότι έφτασε η ώρα για πραγματικές δημοκρατικές αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε τα δύο κόμματα εξουσίας να αλλάξουν τακτική και να αναλάβουν το ποσοστό ευθύνης που τους αντιστοιχεί έμπρακτα:
- δίνοντας στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τα χρήματα που μπήκαν στα κομματικά ταμεία από το “μαύρο χρήμα” της Siemens αλλά και τις διαδρομές που ακολουθήθηκαν,
- επιστρέφοντας τα χρήματα αυτά εκεί από όπου επί της ουσίας εκλάπησαν, στα δημόσια ταμεία, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά και για τη δημιουργία θεσμών που θα ενδυναμώσουν τη διαφάνεια.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν, επίσης, ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν και αποδοθούν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις δικαστικές αρχές για την τουλάχιστον ατυχή διαχείριση της υπόθεσης Siemens που είχαν ως αποτέλεσμα:
- να “σέρνεται” η υπόθεση των ερευνών και της διελεύκανσης μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης για χρόνια,
- να διαφύγουν στο εξωτερικό στελέχη της Siemens κατηγορούμενα για τις μίζες (Μ. Χριστοφοράκος, Χρ. Καραβέλας),
- να παραγραφούν σοβαρά αδικήματα και να δημιουργηθούν σοβαρά κενά και αξεπέραστα εμπόδια στη δυνατότητα δικαστικής διερεύνησης τόσο της διακίνησης εμβασμάτων τουλάχιστον 57.000.000 Ευρώ αλλά και διερεύνησης της υπόθεσης για ολόκληρο το χρονικό διάστημα της διακίνησης του “μαύρου χρήματος”.

Βασική πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης είναι και η άρνησή της να στηρίξει με μέσα και με επαρκή αριθμό δικαστικών και ειδικών τις έρευνες, ώστε αυτές να “τρέξουν” με ρυθμό αντίστοιχο με τη σοβαρότητα του σκανδάλου, καθώς και η απουσία εκ μέρους της οποιασδήποτε πίεσης στην εταιρία ώστε να δώσει αναλυτικά στοιχεία για τη διακίνηση του “μαύρου χρήματος”, για παράδειγμα με την απειλή ότι αν δεν το έκανε δεν θα μπορούσε να αναλάβει ξανά δουλειές στην Ελλάδα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπενθυμίζουν επίσης ότι είναι ανάγκη να εντοπιστούν όλα τα κομματικά, κρατικά ή άλλα στελέχη τα οποία πήραν προσωπικά μίζες από τη Siemens και να υποχρεωθούν –πέρα από τη διαγραφή ή όχι των άλλων ποινικών ευθυνών τους – να επιστρέψουν τα χρήματα στα δημόσια ταμεία. Επίσης, οι πολιτικοί, βουλευτές και υπουργοί που δέχτηκαν “δώρα” από τη Siemens πρέπει να τα επιστρέψουν άμεσα, ανεξαρτήτως άλλων διαδικασιών που προβλέπονται λόγω παράβασης της σχετικής νομοθεσίας, ακόμα και αν αυτά τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμούν ότι τα δύο κόμματα εξουσίας κάνουν μεγάλο λάθος πιστεύοντας ότι έχει ήδη προεξοφληθεί η ζημιά από το σκάνδαλο Siemens και η κοινωνία θα αποδεχθεί το κουκούλωμα άλλου ενός σκανδάλου χωρίς άλλο κόστος για αυτά. Ας μην ξεχνάνε, επίσης, ότι η αδυναμία τους –κάτι πολύ πιθανό- να σχηματίσουν μονοκομματική κυβέρνηση μετά τις εθνικές εκλογές, θα τα εξαναγκάσει να ξεκαθαρίσουν με το διεφθαρμένο παρελθόν τους, αν θέλουν να συνεργαστούν με άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Τουλάχιστον οι Οικολόγοι Πράσινοι δεσμεύονται σε αυτό.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η κοινωνία, οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις (και μέσα στα κόμματα) αλλά και ο κάθε πολίτης δεν πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις παθητικά αλλά να διαμορφώσουμε στην πράξη ένα μέτωπο “μηδενικής ανοχής στη διαφθορά”. Το να ξεκαθαρίσουν τα δύο κόμματα εξουσίας τους λογαριασμούς τους με ένα διεφθαρμένο παρελθόν είναι πραγματικά και προς το συμφέρον τους, θα δείξουν ότι είναι σε θέση να αλλάζουν. Αλλά κυρίως δίνει το σωστό πολιτικό μήνυμα και στην κοινωνία, ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε επιτέλους την εκτεταμένη διαφθορά καθώς και να θέσουμε τις βάσεις για διαφάνεια και αποσύνδεση τη λήψης των αποφάσεων από την εξυπηρέτηση διαφόρων συμφερόντων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν καταθέσει εδώ και καιρό αναλυτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στα 2 κόμματα εξουσίας να συνεχίσουν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και να βλέπουν μόνο τα σκάνδαλα του άλλου κόμματος. Μια τέτοια πολιτική δεν κάνει μεγάλη ζημιά μόνο στα δύο κόμματα εξουσίας και στην πολιτική ζωή του τόπου αλλά “νομιμοποιεί” στα μάτια της κοινωνίας μια κυνική αντίληψη που ήδη την έχει διαβρώσει βαθιά, ότι “όλα επιτρέπονται και όλοι τα παίρνουν, γιατί όχι και εγώ;”

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Πληροφορίες: Νίκος Χρυσόγελος, εκπρόσωπος τύπου Γραμματείας, τηλ 6936672882
Μιχάλης Πετράκος, συντονιστής Γραμματείας, τηλ 6942984455


Σημείωση:
Η έλλειψη διαφάνειας και η διαφθορά έχουν λάβει τρομακτική διάσταση στη χώρας μας με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, την πολιτική αλλά και το περιβάλλον. Είναι γεγονός ότι και σε άλλες χώρες υπάρχει διαφθορά και η τέλεια κοινωνία όπου θα έχει εξαλειφθεί κάθε είδους διαφθορά δεν είναι ορατή. Αλλά η διαφθορά που συναντάμε στη χώρα μας είναι πρωτοφανής για μια δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα στελέχη της SIEMENS που εμπλέκονται με τις μίζες θεωρούν και έχουν διατυπώσει - με βάση και την πείρα τους - επανειλημμένα την άποψη ότι η Ελλάδα είναι η πλέον διεφθαρμένη χώρα τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι από “μαύρα ταμεία” της Siemens συνολικά το 10% κατευθύνθηκε για μίζες στην Ελλάδα. Η διαφθορά στα ψηλά επίπεδα “νομιμοποιεί” στα μάτια πολλών πολιτών τη διαφθορά και σε “χαμηλό” επίπεδο, τη μικροδιαφορά. Ας μην υποτιμάμε, όμως, ότι και η μικροδιαφθορά, η διαφθορά με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο πολίτης καθημερινά για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του, κοστίζει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Διαφάνειας πάνω από 1 δισεκατομμύριο Ευρώ ετησίως στους πολίτες, χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος της διαφθοράς σε υψηλό επίπεδο (παράδειγμα Siemens, ομόλογα κα) που ροκανίζουν την οικονομία αλλά και την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: