ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Για την κατάληψη στο Λύκειο Χερσονήσου

Από την Δευτέρα 19 του μηνός το Λύκειο Χερσονήσου τελεί υπό κατάληψη. Μερικοί ίσως βιαστούν να πουν ότι οι κατάληψη είναι καταχρηστική, όμως, τα αιτήματα των μαθητών είναι δίκαια: διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση της διεύθυνσης να επιτρέψει τις εκλογές για τα μαθητικά συμβούλια -που τελικά πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα της κατάληψης- ελλείψεις πολλών καθηγητών, κακές συνθήκες στις αίθουσες διδασκαλίας, τουαλέτες χωρίς πόρτες, ελλείψεις σε υποδομή αθλητισμού κ.ά. Οι μαθητές δηλώνουν έτοιμοι να σταματήσουν την κατάληψη για 10 μέρες, μετά από διάλογο, για να αφήσουν χρονικό περιθώριο στους αρμόδιους φορείς που άρχισαν ήδη να ικανοποιούν μερικά από τα αιτήματά τους.


Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο ξεσπούν αποχές και καταλήψεις σχολείων, αποτυπώνοντας την κρίση που διαπερνά το εκπαιδευτικό σύστημα. Πολλά σχολεία στεγάζονται σε άθλιες συνθήκες, οι μαθητές με τεράστιο φορτίο μέσα στις σχολικές τσάντες, περιορίζονται σε ρόλο παθητικού ακροατή ή παπαγάλου για τις αλλεπάλληλες εξετάσεις, τα μαθήματα όλα είναι υποχρεωτικά και ο ελεύθερος χρόνος ανύπαρκτος. Την ίδια στιγμή, μαθητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τα καταφέρνουν καλύτερα με 5 ώρες αντί 7 και περισσότερη δημιουργική απασχόληση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε επάρκεια και ποιότητα σχολικών κτιρίων με βιοκλιματική αρχιτεκτονική και κήπους, ουσιαστική αύξηση και έλεγχο των δαπανών για την παιδεία, μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, επανεξέταση του όγκου της διδακτέας ύλης προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της φαντασίας και της δημιουργικότητας, ενθάρρυνση της αλληλεπίδρασης του σχολείου με την τοπική κοινότητα, δικαίωμα στην επιλογή και στον ελεύθερο χρόνο, βιολογικά προϊόντα σε όλα τα σχολικά κυλικεία, μαγειρεμένο υγιεινό φαγητό σε όλα τα ολοήμερα, δημοκρατικότερη οργάνωση του σχολείου, περισσότερα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων και ολοήμερο σχολείο που να καλύπτει τις επιπλέον ανάγκες των μαθητών στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, μουσικών οργάνων, χορού, στην άθληση, στη στήριξη αδύνατων μαθητών με ενισχυτική διδασκαλία κ.ά.

Οικολόγοι Πράσινοι Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: