ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Ποιο είναι το μέλλον της γεωργίας;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης, διοργανώνουν εκδήλωση με το κρίσιμο για την εποχή μας θέμα "Ποιο είναι το μέλλον της γεωργίας;" το Σάββατο 5 Ιουλίου, ώρα 11 το πρωί στην αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο.

Τι θ' αλλάξει στη γεωργία στα επόμενα δέκα-είκοσι χρόνια εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής και της παγκοσμιοποίησης της αγοράς; Η βιολογική γεωργία μπορεί να είναι αξιόπιστη απάντηση στην διατροφική κρίση και στην απαξίωση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων; Γιατί δεν θέλουμε τα φυτοφάρμακα; Πόσο ασφαλή είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε; Όλα αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον της γεωργίας και της διατροφής στον τόπο μας θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε με τη βοήθεια των εισηγητών μας και της συζήτησης που θα ακολουθήσει στην εκδήλωση που οργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης το Σάββατο 5 Ιουλίου στην αίθουσα "Ανδρόγεω" στο Ηράκλειο.

Καλεσμένοι να παραστούν στην εκδήλωση είναι τα μέλη των συνεταιριστικών οργανώσεων του νησιού και γενικά οι παραγωγοί και οι καταναλωτές που προβληματίζονται και αναζητούν απαντήσεις στα σοβαρά αυτά ζητήματα.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 11:00 το πρωί με καλωσόρισμα, καφέ και με έκθεση που θα λειτουργεί στην είσοδο της αίθουσας. Οι ομιλητές θα είναι:

11:30 - 12:00: Ο κ. Κώστας Χαρτζουλάκης, γεωπόνος ερευνητής, διευθυντής του Ιστιτούτου Υποτροπικών Φυτών & Ελιάς Χανίων με θέμα: "Γεωργία και κλιματική αλλαγή".

12:00 - 12:30: Ο κ. Μιχάλης Κουλουρούδης, ιδρυτικό μέλος και εκδότης του περιοδικού της ΔΗΩ με θέμα "Παγκοσμιοποίηση και κλιματική αλλαγή, νέες προκλήσεις για την γεωργία".

12:30 - 13:00: Ο κ. Δημήτρης Χρυσαφίδης, Δρ. Χημείας Τροφίμων με θέμα "Γιατί δεν θέλουμε τα φυτοφάρμακα. Ασφάλεια τροφίμων και προβλήματα ενημέρωσης στην Ελλάδα".

Θα ακολουθήσει, γόνιμη ελπίζουμε, συζήτηση.

Γιατί κάνουμε αυτή την εκδήλωση;

Οι αγρότες οδηγήθηκαν να ακολουθήσουν ένα καταστροφικό για το περιβάλλον και την υγεία μοντέλο, έχασαν την ανεξαρτησία τους και υποβάθμισαν το περιβάλλον από το οποίο εξαρτώνται. Μεγάλο ποσοστό των εισοδημάτων τους είναι υποθηκευμένο λόγω των δανείων ενώ οι αποδόσεις των καλλιεργειών πλήττονται από την υποβάθμιση των εδαφών και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Θεωρούμε ότι οι αλλαγές στο μοντέλο γεωργίας που διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα για τους γεωργούς με ταυτόχρονη προστασία του καταναλωτή, του περιβάλλοντος και της υγείας των παραγωγών είναι εφικτές και δεν συνδέονται κατ' ανάγκη με υπερβολικά ακριβά προϊόντα, εφόσον υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης της ποιοτικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα της βιολογικής.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η ενθάρρυνση της ποιοτικής και οικολογικής παραγωγής, η δημιουργία συνεταιρισμών παραγωγών-καταναλωτών και άλλων εναλλακτικών δικτύων με σκοπό τη μείωση της απόστασης μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, η αυτάρκεια της παραγωγής σε τοπικό επίπεδο, η κάλυψη ενεργειακών αναγκών με αξιοποίηση των γεωργικών υπολειμμάτων είναι παράγοντες που θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός κλίματος αξιοπιστίας μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ώστε να απολαμβάνουν οι παραγωγοί ένα αξιοπρεπές εισόδημα αλλά και να μην αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές αδικαιολόγητα ακριβές τιμές.

Η στροφή στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, σε συνδυασμό με ολοκληρωμένα αγρο-περιβαλλοντικά σχέδια για τη βιωσιμότητα της υπαίθρου και η προτεραιότητα στα συμφέροντα των μικρών αγροτών είναι πολύ σοβαρές προτάσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων του εδάφους και του νερού, την προστασία του καταναλωτή και την αναζωογόνηση της ζωής της υπαίθρου.

Τέλος, πιστεύουμε ότι η προστασία του παγκόσμιου κλίματος και η προσαρμογή των γεωργικών καλλιεργειών στα νέα κλιματικά δεδομένα πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της αγροτικής πολιτικής, μια και οι μεγάλης έκτασης καταστροφές λόγω της ανατροπής του κλίματος οδηγούν σε μεγάλες αυξήσεις των τιμών των προϊόντων, όπως συνέβη για παράδειγμα εξαιτίας των εκτεταμένων καταστροφών στην παραγωγή δημητριακών στην Αυστραλία.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: