"Αλλάζουμε τη ζωή μας, αλλάζουμε την πολιτική"
Ολοκληρώθηκε την Κυριακή το απόγευμα το τακτικό συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το τριήμερο 28,29 και 30 Μαρτίου 2008, με κεντρικό σύνθημα "αλλάζουμε τη ζωή μας, αλλάζουμε την πολιτική". Ένα νέο, 33μελές Πανελλαδικό Συμβούλιο και μια νέα Γραμματεία θα κληθούν να υλοποιήσουν μια σειρά από σημαντικά και αναλυτικά πολιτικά ντοκουμέντα, που υιοθέτησε το συνέδριο.
Οι 231 σύνεδροι, άνδρες και γυναίκες από όλες τις περιοχές της χώρας, επιβεβαίωσαν μέσα από τις τοποθετήσεις τους στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου και τις αποφάσεις που έλαβαν, ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι και νέα ανερχόμενη δύναμη, που συσπειρώνει όλους όσους και όσες επιδιώκουν να φέρουν στο προσκήνιο της πολιτικής τις πράσινες ιδέες και προτάσεις, με τη δική τους αυτόνομη πολιτική παρουσία και να αποτελέσουν μια δύναμη που θα επαναφέρει στο προσκήνιο την πολιτική ως διαδικασία συγκρότησης εναλλακτικών προτάσεων που επιλύουν τα προβλήματα και διαμορφώνουν τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις σε μια οικολογική και κοινωνικά αλληλέγγυα προοπτική.
Οι εργασίες άνοιξαν με συζήτηση για την πράσινη οικονομία, με κεντρικό ομιλητή τον Φιλίπ Λαμπέρτς, εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, ιδρυτικό μέλος των οποίων είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι. Χαιρέτησαν ως εκπρόσωποι των κομμάτων τους οι Σπ. Κουβέλης, (ΠΑΣΟΚ), Β. Αποστόλου, (Συνασπισμός), Ζιώγας Χ. (ΚΚΕ), Βασιλόπουλος Γ. (Οικολόγοι Ελλάδας), Π. Κωνσταντίνου (ΣΕΚ) καθώς και εκπρόσωποι κινήσεων πολιτών και αυτοδιοικητικών σχημάτων.
Οι αποφάσεις
Οι σύνεδροι κατέληξαν μέσα σε ένα πνεύμα ομοφωνίας σε μια σειρά σημαντικών αποφάσεων για:
• Την πολιτική συγκυρία και την πολιτική παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η περιβαλλοντική κρίση, η πλήρως αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης και η βαθιά κρίση του δικομματισμού αλλά και της πολιτικής των παραδοσιακών κομμάτων, που απελευθερώνει σημαντικά τμήματα της κοινωνίας από τα κομματικά τείχη και τις πελατειακές σχέσεις.
• Την στρατηγική και τακτική τους, την προετοιμασία τους για τις ευρωεκλογές του 2009, τις εθνικές εκλογές όποτε και να γίνουν και τις εκλογές του 2010 για την αυτοδιοίκηση.
• Την οργανωτική και πολιτική ανάπτυξη των Οικολόγων Πράσινων καθώς και για την αποσαφήνιση του πολιτικού προφίλ τους.
• Τον πολιτικό προγραμματισμό και τις παρεμβάσεις/δράσεις τους σε κεντρικά και ειδικά πολιτικά θέματα.
Πιο αναλυτικά, υιοθέτησαν:
• Παρεμβάσεις για ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές στο μοντέλο διακυβέρνησης, πρωτοβουλίες προώθησης της πράσινης και της κοινωνικής οικονομίας, την εξάλειψη νομοθετικών ρυθμίσεων, συμπεριφορών και κοινωνικών προτύπων που έχουν ως αποτέλεσμα διακρίσεις σε βάρος συγκεκριμένων ομάδων (γυναίκες, ομοφυλόφιλοι, ρομά, ΑΜΕΑ κ.α.), την ισότιμη ένταξη των προσφύγων/μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, τη βελτίωση της ζωής στις πόλεις, την μείωση του περιβαλλοντικού βάρους σε θέματα υγείας, τις βιώσιμες μετακινήσεις και το ποδήλατο, την προστασία των δασών (ιδιαίτερα των ορεινών), την πρόληψη των πυρκαγιών και την οικολογική ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, τη βιώσιμη διαχείριση των νερών, την εξοικονόμησης ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ένταξη στο αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης θεμάτων ανακύκλωσης, εξοικονόμησης νερού, προστασίας του κλίματος, και γενικότερα προστασίας του περιβάλλοντος, τις αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες, ώστε να προωθείται η ισότητα των φύλων, να υποστηρίζονται τα δικαιώματα γυναικών και κοριτσιών/ ΛΟΑΤ / μεταναστών.
• Την προετοιμασία και τους στόχους τους σχετικά με την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και τις επερχόμενες εκλογές (ευρωεκλογές ή και εθνικές). Όπως τονίζεται στην απόφαση "πολιτικός στόχος μας δεν είναι απλώς να υπερβούμε το 3% στις ευρωεκλογές (και στις εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν) αλλά να συμβάλλουμε σε αναδιάταξη των κομματικών τειχών, με στόχο να αποκλειστούν πλέον οι μονοκομματικές κυβερνήσεις, που έδειξαν τα όρια τους στις όποιες εκδοχές, η παντοδυναμία των δύο κομμάτων εξουσίας και η κοινωνία των κολλητών. Είναι καιρός, με την καταλυτική παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στην πολιτική σκηνή, να περάσουμε σταδιακά σε μια ισχυρή κοινωνία των πολιτών, συνταγματικά κατοχυρωμένη καθώς και σε πολυκομματικές κυβερνήσεις συνεργασίας, βασισμένες όμως σε πολιτικές προγραμματικές συμφωνίες δημόσια κατατεθειμένες. Μια τέτοια προοπτική είναι η μόνη αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στην κρίση του δικομματισμού, σε σενάρια προσωποπαγών κομμάτων ή σχημάτων που επηρεάζονται από ιδιαίτερα επιχειρηματικά ή άλλα συντεχνιακά συμφέροντα ή σε πολιτικά σχήματα που μονίμως αντιστέκονται χωρίς να αντιπροτείνουν πολιτικές διεξόδους".
• Την προώθηση της παρέμβασης στην αυτοδιοίκηση. Όπως τονίζεται στην απόφαση "Για τους Οικολόγους Πράσινους η αυτοδιοίκηση αποτελεί χώρο για τη βιώσιμη διαχείριση των τοπικών ζητημάτων και όχι απλό μηχανισμό κομματικής καταγραφής ή εκπροσώπησης τοπικών μικροσυμφερόντων απέναντι στο κράτος. Και επειδή η πολιτική δεν προέρχεται από παρθενογένεση ούτε παράγεται στο δοκιμαστικό σωλήνα, επιδιώκουμε τη συμμετοχή όλων όσων ενδιαφέρονται να συνδιαμορφώσουν μαζί μας το πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα αναπτύξουμε ουσιαστικά τη δράση μας σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Γι’ αυτό και πρέπει τα μέλη και οι φίλοι μας να εμπλακούν αποφασιστικά σε ζωντανές αυτόνομες τοπικές κινήσεις, δημοτικά και νομαρχιακά σχήματα ή να ενεργοποιήσουν παλιότερα, να συμβάλλουν στην ανταλλαγή εμπειριών από την αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, να αναδείξουν τα προβλήματα στο θεσμό και στις πρακτικές, να τονίσουν τις δυνατότητες αλλαγών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και προώθησης της οικολογικής βιωσιμότητας σε τοπικό επίπεδο, τα καλά παραδείγματα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν κλπ."
Τα νέα μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου και της Γραμματείας
Στο συνέδριο ολοκληρώθηκε με την εκλογή 9 μελών (5 από την Αττική και 4 από την περιφέρεια) η συγκρότηση του 33μελούς σήμερα Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι κάνοντας πράξη την πολιτική τους για δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες και περιφερειακή συγκρότηση, έχουν επιλέξει να εκπροσωπούνται στο πανελλαδικό συμβούλιο εκπρόσωποι από κάθε περιφέρεια που εκλέγονται από τις περιφερειακές συνδιασκέψεις. Συνολικά, τα 24 από τα 33 σήμερα μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου εκλέχθηκαν απευθείας από τις περιφερειακές συνδιασκέψεις που έγιναν τον Φεβρουάριο και Μάρτιο και τα 9 μέλη απευθείας από το συνέδριο. Τα νέα μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου είναι:
Αγραφιώτου Αρετή (Αττική), Αλεξιάδης Βασίλης (Δυτ. Ελλάδα), Βεντούρας Ιωσήφ (Κρήτη), Γεωργόπουλος Αλέξανδρος (Θεσσαλονίκη), Γκουρτσογιάννη Μελίττα (Αττική), Διάκος Κώστας (Αττική), Δραγούμης Φίλιππος (Αττική), Ζέρβας Πάνος (Θεσσαλονίκη), Ζωγόπουλος Βασίλης (Δυτ. Ελλάδα), Ζώτου Ελεονόρα (Θεσσαλονίκη), Ηλιόπουλος Νίκος (Αττική), Ιωαννίδου Ελεάνα (Θεσσαλονίκη), Κατώπης Κώστας (Αττική), Κελλάρης Βασίλης (Πελοπόννησος), Κήκου Όλγα (Αττική), Κολοκούρης Ορέστης (Αττική), Κρομμύδας Τάσος (Αττική), Λεμπέση Κάτια (Αττική), Μυριβήλη Λενιώ (Αττική), Μπούκας Μίλτος (Ήπειρος), Νάστος Αλέξανδρος (Ήπειρος), Μπάκας Μιχάλης (Αιγαίο), Πασχαλίδης Γιώργος (Αν. Μακεδονία-Θράκη), Σιάκης Λευτέρης (Θεσσαλία), Στροβολίδου Ηλέκτρα (Αττική), Τρεμόπουλος Μιχάλης (Θεσσαλονίκη), Τσόπτσια Ελεάνα (Δυτ. Μακεδονία), Τσιρώνη Νατάσα (Αττική), Φαναριώτης Δημήτρης (Ιόνια), Χαζαράκης Αλκαίος (Στερεά Ελλάδα), Χαραλαμπάκης Γιάννης (Αττική), Χρυσόγελος Νίκος (Αττική).
Το Πανελλαδικό Συμβούλιο, στην πρώτη συνεδρίασή του αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου, εξέλεξε τα 6 μέλη της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, που είναι: Ζώτου Ελεονόρα, Λεμπέση Κάτια, Μυριβήλη Λενιώ, Κρομμύδας Τάσος, Τρεμόπουλος Μιχάλης και Χρυσόγελος Νίκος.
Από το συνέδριο άρχισε, επίσης, η συγκρότηση μιας εκλογικής επιτροπής, που θα αναλάβει να οργανώσει την προεκλογική καμπάνια των Οικολόγων Πράσινων για τις ευρωεκλογές αλλά και θα θέσει τις δυνάμεις των Οικολόγων Πράσινων σε ετοιμότητα για τη συμμετοχή τους και στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Ένα εκλογικό συνέδριο τον Οκτώβριο του 2008 θα εκλέξει τους/τις υποψηφίους για τις ευρωεκλογές και θα υιοθετήσει το εκλογικό πρόγραμμα των Οικολόγων Πράσινων για τις ευρωεκλογές.
Τα ψηφίσματα
Το συνέδριο υιοθέτησε, επίσης, ομόφωνα τα εξής ψηφίσματα:
• Δώδεκα προτάσεις για την προστασία των δασών και την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών καθώς και σχετικό πρόγραμμα πολιτικών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων.
• Προτάσεις για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στις περιοχές του Ασωπού ποταμού, την προστασία της υγείας των κατοίκων και τη στροφή των βιομηχανιών της περιοχής σε μορφές καθαρής παραγωγής
• Για τις προστατευόμενες περιοχές, με έμφαση στις δυνατότητες ανάπτυξης τοπικών πράσινων οικονομικών δραστηριοτήτων που διατηρούν και διαχειρίζονται τον φυσικό πλούτο της χώρας
• Για την απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας στα παιδιά μεταναστών/ριών
• Για την ένταξη της Δωδώνης σε καθεστώς προστασίας της ως μνημείο διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς
• Για την ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού στην Κρήτη
• Για την άμεση απελευθέρωση της Ίνγκριντ Μπετανκούρ, υποψήφιας των Πρασίνων για τις προεδρικές εκλογές της Κολομβίας το 2002 και άλλων πολιτικών κρατουμένων από την αντάρτικη οργάνωση FARC.
• Για να προσμετρούνται τα λευκά και να αντιστοιχούν σε κενά βουλευτικά έδρανα.
• Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εντατικής κτηνοτροφίας στο περιβάλλον και για αλλαγές στο καταναλωτικό και διατροφικό μοντέλο.
Οι σύνεδροι εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους και τη συμμετοχή τους στις διεθνείς κινητοποιήσεις για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα και τον τερματισμό της καταπίεσης και βίαιης καταστολής στο Θιβέτ από το καθεστώς της Κίνας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προσκαλούν όλα τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς να πάρουν θέση και υποστηρίζουν ακόμα και την αποχή της ελληνικής αντιπροσωπείας τουλάχιστον από την τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Μια χώρα που παραβιάζει καθημερινά τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκτελεί χιλιάδες ανθρώπους το χρόνο δεν μπορεί να γιορτάζει. Και εμείς δεν μπορούμε να σιωπούμε…
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου