ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Το 8ο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Πράσινων στη Λιουμπλιάνα

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι προετοιμάζονται για τις ευρωεκλογές του 2009
Σταθμός, το Συμβούλιό τους στη Λιουμπλιάνα
Βαλκανική συνάντηση Πρασίνων τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη


Το 8ο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Πράσινων στη Λιουμπλιάνα έληξε μετά από τρεις ημέρες ζωηρών συζητήσεων ανάμεσα σε 250 εξουσιοδοτημένους απεσταλμένους από 35 κόμματα-μέλη, εστιάζοντας κυρίως στην προετοιμασία των Ευρωπαίων Πράσινων για τις Ευρωεκλογές του 2009.


Tο σημαντικότερο επίτευγμα του συνεδρίου ήταν η διαμόρφωση πολιτικής για την κλιματική αλλαγή, την πράσινη οικονομία και τη μετανάστευση, που θα αποτελέσει και τη βάση σημαντικού μέρους του μανιφέστου για την προεκλογική εκστρατεία των Ευρωεκλογών του 2009.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι εκτιμούν ότι η συνεισφορά των αντιπροσώπων των πράσινων κομμάτων από όλη την Ευρώπη ήταν αξιόλογη και ότι είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν νέες πολιτικές και δημιουργικές λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν την πλειοψηφία των Ευρωπαίων. Για την οικονομία προτείνουν εφικτούς και καινοτόμους τρόπους που εξασφαλίζουν ότι θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες των πολιτών, ότι η αγορά θα ελέγχεται με γνώμονα την ποιότητα ζωής και το ότι όσοι εμπλέκονται σε οικονομικές δραστηριότητες θα έχουν απόλυτα σεβαστά τα δικαιώματά τους αλλά θα αποδέχονται και τις υποχρεώσεις τους.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι θεωρούν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι ένας «παγκόσμιος παίκτης» στην υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Γι’ αυτό και υιοθέτησαν ψήφισμα στο οποίο καλούν για την άμεση και χωρίς προϋποθέσεις απελευθέρωση της Ingrid Betancourt, της ηγέτιδας και πρώην υποψήφιας για το προεδρικό χρίσμα των Κολομβιανών Πράσινων, που έχει απαχθεί από αριστερούς αντάρτες του FARC εδώ και 6 χρόνια. Επίσης, υιοθέτησαν ψήφισμα για το Θιβέτ, καλώντας τους ηγέτες της Ε.Ε. και των χωρών μελών να μην παραστούν στην τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας στο Πεκίνο αν δεν σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της κατοχής του Θιβέτ και συνολικά στο θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κίνα. Το ψήφισμα, επίσης, καλεί τη ΔΟΕ να εξασφαλίσει το ότι οι αθλητές που θα συμμετέχουν στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου θα έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Θιβέτ και την Κίνα.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, επίσης, ζήτησαν τη νομιμοποίηση της παραγωγής οπίου στο Αφγανιστάν. Γνωρίζοντας ότι το όπιο είναι ουσιαστικά η μόνη πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του Αφγανιστάν από τη μια και ότι από την άλλη ότι το παράνομο όπιο χρηματοδοτεί τους Ταλιμπάν, οι Πράσινοι ζητούν να νομιμοποιηθεί και να διατεθεί για ιατρικούς λόγους δωρεάν ή πολύ φτηνά σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη παραγώγων οπίου (ηρωίνης και μορφίνης) και ασθενείς πεθαίνουν με φρικτούς πόνους. Για περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος των Αφγανών και δημιουργία θέσεων εργασίας, ζητούν η επεξεργασία να γίνεται τοπικά. Τα έξοδα αγοράς ολόκληρης της παραγωγής οπίου της χώρας θα είναι πολύ μικρότερα από τις τεράστιες οικονομικές δαπάνες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ματαίως επιδιώκουν το ξερίζωμα της παραγωγής. Η πρόταση αυτή έχει ήδη γίνει δεκτή από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Στο συνέδριο συζητήθηκε και αποφασίστηκε στα πλαίσια του διαλόγου Ανατολή – Δύσης, η διοργάνωση τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη συνάντησης με κύρια θέματα τη συνεργασία μεταξύ των Βαλκανικών λαών στα ενεργειακά (αγωγοί κ.α.), προστασία των δασών και ο αγώνας κατά των πυρηνικών.

Το Ευρωπαϊκό Πράσινο κόμμα είναι ευρύτερο από τα όρια της ΕΕ, συμμετέχουν μεταξύ άλλων Νορβηγοί, Ελβετοί και Ουκρανοί αλλά και (ως παρατηρητές) Αλβανοί, Τούρκοι και Γεωργιανοί Πράσινοι.

Η ελληνική αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων:
Μελίτα Γκουρτσογιάννη, Φίλιππος Δραγούμης

Δεν υπάρχουν σχόλια: