ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

50ΧΡΟΝΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΣΑΜΑΡΙΑΣ ΜΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ;

Οι τοπικοί βουλευτές πρωταγωνιστούν στην απαξίωση ή στην προστασία της Σαμαριάς;

Τα 50 χρόνια από τη δημιουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς «εορτάζονται» από την κυβέρνηση με την υποβάθμισή του: Για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι ο Εθνικός Δρυμός λειτούργησε χωρίς εποχικό προσωπικό, ενώ οι 150.000 περίπου επισκέπτες του Δρυμού κάθε χρόνο δεν έχουν το δικαίωμα σε γιατρό, αν, ό μη γένοιτο, κάτι τους συμβεί, μιας και η κυβέρνηση δε στέλνει γιατρό κι αφήνει το Δρυμό και τους επισκέπτες στην τύχη τους. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η καταλήστευση των εσόδων του Εθνικού Δρυμού από τα εισιτήρια, τα οποία πηγαίνουν απευθείας στην κυβέρνηση, παλιότερα στο Υπουργείο Γεωργίας, τώρα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, και χάνονται στη μαύρη τρύπα του διαβόητου «Πράσινου» Ταμείου (το οποίο μόνο «Πράσινο» δεν είναι, μιας και με νόμο που ψήφισε η μνημονιακή κυβέρνηση, πάνω από 90% των χρημάτων αυτού του ταμείου πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους και των δανειστών μας!)


Τώρα, με το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου, επιχειρείται η συγχώνευση των 27 Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 της Ελλάδας σε μόλις ...7 (!!!), με το πρόσχημα της εξοικονόμησης πόρων. Στην πραγματικότητα, οι Φορείς Διαχείρισης περιοχών NATURA 2000 δουλεύουν σχεδόν εξολοκλήρου με κονδύλια από ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό, αντιθέτως δημιουργούν εξασφαλίζουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και δημιουργούν θέσεις εργασίας μέσα από την προστασία περιβάλλοντος.

Με το νομοσχέδιο αυτό, ο Φορέας Διαχείρισης Λευκών Ορέων που διαχειρίζεται και τη Σαμαριά, συγχωνεύεται με το Φορέα Διαχείρισης ...Καρπάθου! Και ο τελευταίος πολίτης καταλαβαίνει για τι είδους «εξοικονόμηση» κονδυλίων πρόκειται: Μόνο για να πάει κανείς υπεύθυνος του Φορέα Διαχείρισης από τη μια περιοχή στην άλλη, θέλει δυο αεροπλάνα ή δυο καράβια για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου! Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για προστασία αλλά για εγκατάλειψη από το ελληνικό κράτος των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 στο έλεος του κάθε «επενδυτή» που δεν τον ενδιαφέρει αν θα μείνει τίποτα πίσω του, μετά που θα έχει αποκομίσει τα κέρδη του από την καταστροφή της φύσης.

Εμάς όμως μας ενδιαφέρει αυτή η πολύτιμη βιοποικιλότητα της Κρήτης και του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς να μείνει κληρονομιά για τα παιδιά μας, για τις επόμενες γενιές. Μας ενδιαφέρει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για την προστασία κι όχι για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Εάν δημιουργούνταν Φορείς Διαχείρισης σε όλες τις περιοχές NATURA 2000 των Χανίων, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια, στηρίζοντας την τοπική οικονομία, αναζωογονώντας την τοπική παραγωγή ζωντανεύοντας την ύπαιθρο με αναστηλώσεις παραδοσιακών κατοικιών και στρέφοντας νέους αγρότες στην παραγωγή τοπικών βιολογικών προϊόντων.

Το ερώτημα πλέον είναι εάν ο πολιτικός κόσμος και οι εκπρόσωποι του νομού συνειδητοποιούν τη σημασία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και του Φορέα Διαχείρισης. Θεωρούν ευπρόσδεκτα χρήματα από το ΕΣΠΑ για τους εργολάβους και αποτρέπουν εισροή κονδυλίων για την προστασία του περιβάλλοντος; Ιδιαίτερα δε ο Χανιώτης αρμόδιος για το νομοσχέδιο περί συγχωνεύσεων Φορέων υφυπουργός κ. Βολουδάκης κι ο επίσης Χανιώτης βουλευτής που προεδρεύει στην επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται κ. Βιρβιδάκης, έχουν σοβαρότατες ευθύνες: Θα συναινέσουν στην απαξίωση κι εγκατάλειψη του Εθνικού Δρυμού μέσα από τη συγχώνευση του Φορέα Διαχείρισης Λευκών Ορέων με την ...Κάρπαθο; Θα επιτρέψουν να συνεχίζεται η καταλήστευση των πόρων του Εθνικού Δρυμού από τα εισιτήρια τη στιγμή που δεν υπάρχει γιατρός και το στοιχειώδες προσωπικό για την κάλυψη της ασφάλειας του Εθνικού Δρυμού και των δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών του;

Οικολόγοι Πράσινοι, Πολιτική Κίνηση Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: