ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

«Το μνημόνιο βούλιαξε τη χώρα για να δώσει χρόνο απεμπλοκής στους δανειστές μας»

Ο Γιάννης Τσιρώνης, αν. μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των “Οικολόγων Πράσινων” μιλά στην εφημερίδα «Πατρίς»

Ερ: Οι Οικολόγοι Πράσινοι βάζουν προτεραιότητα σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι σε θέση να δώσουν απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας και της ανάπτυξης;

Απ: Οι Πράσινοι αμφισβητούμε τον όρο «ανάπτυξη». Συνήθως σημαίνει υπερκατανάλωση, κατασπατάληση φυσικών πόρων και φούσκες που σκάνε σε βάρος των ασθενέστερων. Εισηγούμαστε νέους οικονομικούς δείκτες, που μετράνε την πραγματική ευημερία και όχι το χρήμα.



Ανάμεσα στον καπιταλισμό, που βάζει το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο, και την κρατικοδίαιτη οικονομία του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, αντιπροτείναμε την πράσινη οικονομία, με τρεις πυλώνες:

1. Κοινωνική οικονομία με νέα εργαλεία όπως, ανταλλαγή προϊόντων, τοπικά νομίσματα, τράπεζες χρόνου. Η κοινωνική οικονομία απαντά στην κρίση χρέους. Εξασφαλίζει άμεση σχέση παραγωγού-καταναλωτή. Κινήματα σαν αυτό της πατάτας σε άλλες χώρες, λειτουργούν μόνιμα και όχι περιστασιακά.

2. Συνεταιριστικές επιχειρήσεις που εξασφαλίζουν καθετοποιημένη παραγωγή: Ελάχιστοι αγρότες έχουν πρόσβαση στην διεθνή αγορά. Αντίθετα συνεταιριστικές επιχειρήσεις λειτουργούν διεθνώς με ισχυρό εξαγωγικό προφίλ με συμμετοχή παραγωγών, νέων επιστημόνων που αναλαμβάνουν την τυποποίηση και το marketing, εργατών που συσκευάζουν κ.λπ.

3. Ισχυρός δημόσιος τομέας, που παρέχει αγαθά, όπως υγεία, παιδεία, νερό και μεταφορές. Είναι αγαθά που οι ιδιώτες δεν μπορούν να παρέχουν σε όλη την Ελλάδα και η εμπειρία έχει δείξει ότι η ιδιωτικοποίησή τους, σε όσες χώρες έγινε, εκτίναξε τις τιμές και χειροτέρεψε την ποιότητα.

Η πράσινη οικονομία είναι πλέον πραγματικότητα προσφέροντας διεθνώς χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ερ: Γνωρίζουμε οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν το μνημόνιο καταστρεπτικό. Πώς νομίζετε πως μπορούμε να απεμπλακούμε από το μνημόνιο;

Απ: Το μνημόνιο βούλιαξε την χώρα για να δώσει χρόνο απεμπλοκής στους δανειστές μας. Βαφτίστηκε μονόδρομος γιατί η κυβέρνηση ήταν ανίκανη να συγκρουστεί με το πελατειακό κατεστημένο.

Απεμπλοκή σημαίνει σύγκρουση με τις αιτίες που κατάντησαν την χώρα ξέφραγο αμπέλι. Η Αργεντινή, όταν κατέρρευσε, είχε δεκαπλάσια παραγωγή τροφίμων από τις ανάγκες της χώρας. Αντίθετα η Ελλάδα με ένα από τα χειρότερα εμπορικά ισοζύγια εισάγει βασικά αγαθά. Με τα 2/3 της χώρας ερημωμένα, ακόμα και εάν με μαγικό τρόπο εξαφανίζαμε χρέος και μνημόνιο, σύντονα θα είχαμε ξανά πρόβλημα.

Απεμπλοκή σημαίνει αξιοποίηση στρατηγικών πλεονεκτημάτων:

• Υψηλή ποιότητα αγροτικών προϊόντων
• Άφθονη ηλιακή ενέργεια
• Βιώσιμος υψηλής ποιότητας τουρισμός.

Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρέπει να χρηματοδοτήσει δημόσιες στρατηγικές επενδύσεις:

• Ανάπτυξη σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου στις δυσπρόσιτες περιοχές.
• Λιμάνια.
• Ανακατασκευή κτιρίων για αποκατάσταση παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ενεργειακή και υδατική αυτάρκεια κ.λπ.

Τέλος απαιτείται δραστική μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου. Σπαταλάμε περισσότερα από 1200 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως ανά δις ΑΕΠ ενώ η πετρελαιοπαραγωγός Νορβηγία, παρά το ψυχρό κλίμα καταναλώνει περίπου 800.

Ερ: Γιατί πιστεύετε ότι πρέπει να βρίσκονται οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Βουλή;

Απ: Γιατί το πρόγραμμα μας απάντα στα πραγματικά προβλήματα, που βούλιαξαν την χώρα. Δεν καταγγέλλουμε τις γκρίζες περιουσίες στην Ελβετία αλλά αντιμετωπίζουμε τις αιτίες αυτής της συμπεριφοράς. Είμαστε το μόνο κόμμα με λύσεις που εξασφαλίζουν παραγωγικότητα, ρευστότητα και απασχόληση των ανέργων, χωρίς να φύγει η χώρα από το ευρώ.

Ερ: Πώς βλέπετε τα ζητήματα των συνεργασιών; Θα συμμετείχατε σε μια κυβέρνηση με πυρήνα τη Νέα Δημοκρατία ή το ΣΥΡΙΖΑ;

Απ: Η εξασφάλιση συναινέσεων είναι πράσινη αρχή. Οι μόλις 58 Πράσινοι ευρωβουλευτές, εξασφαλίζουν πλειοψηφίες με συναινέσεις από όλους τους πολιτικούς χώρους. Επομένως μπορούμε να στηρίξουμε πολυκομματικές κυβερνήσεις. Δυστυχώς το παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας δεν εμπνέει αισιοδοξία για προγραμματικές συγκλίσεις ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείγματα γραφής. Ήρθε όμως η ύστατη ώρα να συγκρουστούμε με το πελατειακό κατεστημένο. Καραμανλής και Παπανδρέου το υποσχέθηκαν, χωρίς να το κάνουν,. Όσοι τολμήσουν θα μας έχουν πλάι τους. Όσοι συνεχίσουν την ίδια πολιτική θα μας βρουν απέναντι τους.

Ερ: Ποια θεωρείτε εσείς προτεραιότητα μιας κυβέρνησης της 18ης Ιουνίου;

Απ: Είναι η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, με αύξηση της παραγωγής και όχι με ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Άμεση εθνική συμφωνία για σταθερό φορολογικό σύστημα, ώστε πολίτες και επενδυτές να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Ταυτόχρονα πρέπει οι περιφέρειες να εκδώσουν τοπικά νομίσματα για πρόσθετη ρευστότητα: Ξενοδοχείο που αγοράζει ολλανδική ντομάτα, θα προτιμήσει την ντόπια, εάν την πληρώσει σε τοπικό νόμισμα. Ο παραγωγός τομάτας θα πληρώσει τον τοπικό γιατρό στο ίδιο νόμισμα, και αυτός με την σειρά του θα παραθερίσει στο τοπικό ξενοδοχείο.

Νέοι, χωρίς αγροτική εμπειρία, αναζητούν ξεκίνημα στα χωριά, αλλά δεν έχουν ρευστότητα για επενδύσεις ώστε να συναγωνιστούν τα ξένα προϊόντα. Τα τοπικά νομίσματα, εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία σε δεκάδες άλλες χώρες βοηθώντας το ξεκίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: