ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΦΑΣΤ ΤΡΑΚ Ή Α.Π.Ε. ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ;

Με μια απαράδεκτη ενέργεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπηρεσιακού υπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Στουρνάρα, εντάχθηκαν στον αντισυνταγματικό νόμο 3894/2010 γνωστό ως FAST TRACK, τρεις μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας στην Κρήτη: 33 αιολικοί σταθμοί της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και 36 αιολικοί σταθμοί, του ELICA GROUP συνολικής ισχύος 2000 MW και διασύνδεσή τους με το εθνικό σύστημα, καθώς και ο ηλιοθερμικός σταθμός 70 MW στη θέση Φουρνιά, του Δήμου Σητείας της «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ. Στην ίδια απόφαση εντάχθηκε και η εξόρυξη χρυσού στη Θράκη παρά την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.

Η πραξικοπηματική αυτή αδειοδότηση μέσω του κουρελιάσματος της περιβαλλοντικής νομοθεσίας λειτουργεί ευθέως κατά του περιβάλλοντος της Κρήτης και καταστρατηγεί κάθε έννοια δημοκρατίας. Όσοι υπέγραψαν αυτή την απόφαση πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν βαρύτατες ευθύνες. Πρόκειται για επενδύσεις που το μόνο που εξασφαλίζουν είναι κέρδη για τους επενδυτές. Η επιχειρούμενη παραχώρηση γης και ύδατος σε μονοπώλια που αντιμετωπίζουν την Κρήτη ως κατακτημένη γη δεν έχει καμία σχέση με τον σκοπό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με αποφασιστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες θα πρέπει να έχουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις, στο μέγεθος και τον τρόπο εφαρμογής, των ΑΠΕ. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις εφαρμογές ΑΠΕ στα δημόσια κτίρια, στα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα νοικοκυριά.

Καλούμε την υπηρεσιακή κυβέρνηση και όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές να πάρει αμέσως πίσω το συγκεκριμένο ΦΕΚ και να αφήσει τους αρμόδιους φορείς και τους πολίτες της Κρήτης να αποφασίσουν για το μέλλον του τόπου τους.

Περιφερειακή Γραμματεία Κρήτης

Η παρακάτω ανακοίνωση εκδόθηκε παράλληλα από το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων:

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΠΕΡΙ… FAST TRACK


Η απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού κ. Στουρνάρα να προωθήσει στην εφημερίδα της κυβέρνησης τις αποφάσεις για την ένταξη τριών -τουλάχιστον αμφιλεγόμενων- επενδυτικών σχεδίων (βιομηχανικές ΑΠΕ στην Κρήτη, εξόρυξη χρυσού στη Θράκη) στο νομικό πλαίσιο περί στρατηγικών επενδύσεων (fast track), εγείρει μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων:

1ο. Ποιος ο λόγος της συγκεκριμένης επίσπευσης από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, όταν για παράδειγμα αντίστοιχες διαδικασίες σε άλλους τομείς (ιδιωτικοποιήσεις μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) "πάγωσαν" μέχρι την συγκρότηση νέας κυβέρνησης;

2ο. Ποιος ο λόγος μια υπηρεσιακή κυβέρνηση να προωθεί τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων ενόψει των αποτελεσμάτων της 17ης Ιουνίου;

Η απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού στερείται πολιτικής νομιμοποίησης και υπερβαίνει την ιδιότητά της ως υπηρεσιακής και έρχεται σε αντίφαση με αποφάσεις της ίδιας κυβέρνησης σε άλλους τομείς. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε κατά καιρούς διατυπώσει τις αντιρρήσεις μας συνολικά για το νομικό πλαίσιο των επενδύσεων fast track, την έλλειψη μέριμνας για την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, καθώς και για την έλλειψη διαβούλευσης και σχεδιασμού σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα αγωνιστούμε ώστε να αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο.  Η υπέρβαση της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να γίνει με τη θυσία της κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: