ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ούτε καν στα ψιλά της «εκλογικής ατζέντας» δεν πέρασε η ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας πριν λίγες μέρες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Κωνσταντινούπολης ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με τους σχεδιασμούς της για την ανέγερση 23 πυρηνικών μονάδων έως το 2023. Σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό, ορισμένες από τις πυρηνικές αυτές μονάδες πρόκειται να κατασκευαστούν απέναντι από ελληνικά νησιά.


Κι όμως θα έπρεπε να απασχολεί και τον ελληνικό πολιτικό κόσμο, καθώς η ραδιενέργεια δε γνωρίζει σύνορα. Η περιοχή του Ακούγιου όπου σχεδιάζουν πυρηνικό εργοστάσιο είναι απέναντι από τη Ρόδο, κοντά σε σεισμογενές ρήγμα, οπότε κινδυνεύουμε να έχουμε μια Φουκουσίμα στο Αιγαίο και πυρηνικά απόβλητα να ταξιδεύουν στην Ανατολική Μεσόγειο ακόμη και χωρίς ατύχημα. Τα πυρηνικά απόβλητα παραμένουν άλυτο πρόβλημα καθώς παραμένουν ραδιενεργά για χιλιάδες χρόνια, ενώ είναι γνωστή και η διεθνής πρακτική να «εξαφανίζονται» στη θάλασσα.

Πέρα από όλα αυτά, η «ειρηνική» χρήση της πυρηνικής ενέργειας συνδέεται άμεσα με την πολεμική. Έτσι απέκτησαν πυρηνικά όπλα η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ. Γι’ αυτό και υπάρχει η έντονη αντίδραση για τα πυρηνικά του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, παρόλο που οι ίδιες οι χώρες αυτές ορκίζονται ότι πρόκειται για «ειρηνική» μόνο χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Πρέπει να πάψει η υποκρισία και τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά: Κάθε χώρα που σχεδιάζει «ειρηνικά» πυρηνικά εργοστάσια, στις κρυφές φιλοδοξίες της υπάρχουν και τα πυρηνικά όπλα.

Ως Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε κατά των πυρηνικών όπλων και κατά της πυρηνικής ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν κάνουμε διακρίσεις σε «φίλους» που μπορούν να τα έχουν και κράτη – παρίες που δεν επιτρέπεται. Η Φουκουσίμα απέδειξε ότι ο κίνδυνος υπάρχει παντού, ακόμη και σε χώρες με την πιο εξελιγμένη τεχνολογία, η πυρηνική βιομηχανία δρα ανεξέλεγκτη, στο σκοτάδι, αποφασίζει για μας χωρίς εμάς.

Γι’ αυτό το λόγο πρέπει η Ελλάδα άμεσα:

  • • Να κινητοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς για να μπλοκάρει τα σχέδια για πυρηνικά εργοστάσια στην Τουρκία και για να στηρίξει τους πολίτες και τα κινήματα που αντιστέκονται μέσα στην Τουρκία στην πυρηνική ενέργεια και επιθυμούν ένα μέλλον βασισμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • • Να στραφεί στην εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αυτονομία με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ξεκινώντας από τα νησιά, για την ηλεκτροδότηση των οποίων με πετρέλαιο η χώρα μας σπαταλά ετησίως 700.000.000 ευρώ
Πρέπει να σπάσουμε την πολιτική σιωπής των ελληνικών κυβερνήσεών για τα πυρηνικά της Τουρκίας, πρέπει να σταματήσουμε την επέκταση των πυρηνικών στην Τουρκία και τα Βαλκάνια. Η χώρα μας ήδη εισάγει ρεύμα από τα πυρηνικά της Βουλγαρίας. Είναι ορατός ο κίνδυνος να καταλήξουμε εξαρτημένοι και από τα πυρηνικά της Τουρκίας, εάν δε στραφούμε στην εξοικονόμηση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Π.Κ Οικολόγων Πράσινων Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: