ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων στις εκλογές


Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων είναι ενεργοί στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά κινήματα, παίρνουν θέσεις για μια σειρά ζητήματα του νομού, αγωνίζονται για τη λύση τους και στηρίζουν οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών που δραστηριοποιούνται γι’ αυτά.
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από τα πιο σημαντικά ζητήματα:
Ενεργειακό πρόβλημα: Σήμερα, η Κρήτη χρειάζεται περίπου 830 MW, τα οποία παράγονται κατά κύριο λόγο από πετρελαϊκά εργοστάσια στην Ξυλοκαμάρα των Χανίων, στα Λινοπεράματα Ηρακλείου και στον Αθερινόλακκο Λασιθίου, ενώ νέο πετρελαϊκό εργοστάσιο προγραμματίζεται στα σύνορα των Ν. Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Η Κρήτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εξαρτάται κατά 85% από το πετρέλαιο για να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν η Κρήτη (που ήδη καλύπτει 15% των αναγκών της από ΑΠΕ) να γίνει Περιφέρεια - πρότυπο στην Ευρώπη στη χρήση ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αποκλεισμό νέων πετρελαϊκών εργοστασίων και σταδιακή απενεργοποίηση των υπαρχόντων, άμεση λήψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων κτιρίων και σχολείων με ενέργεια από ΑΠΕ, λειτουργία υδροηλεκτρικών εργοστασίων αναστρέψιμης λειτουργίας σε συνδυασμό με ανεμογεννήτριες, άμεση ένταξη της Κρήτης στο πρόγραμμα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις στέγες, άμεση προώθηση των ΑΠΕ στο νησί με ριζική μείωση της γραφειοκρατίας.
Το νερό: Το νερό στην Κρήτη κινδυνεύει από την κατασπατάληση στο μαζικό τουρισμό και υδροβόρες μορφές γεωργίας, από τη μόλυνση από χημικά λιπάσματα και λύματα. Οι προτάσεις για δημιουργία γηπέδων γκολφ, εάν υλοποιηθούν, θα εντείνουν την ερημοποίηση που ήδη αντιμετωπίζει η Κρήτη, καθώς ένα γήπεδο γκολφ καταναλώνει όσο νερό χρειάζεται μια ολόκληρη πόλη 10-12.000 κατοίκων! Το νερό αυτό θα το στερηθούν οι αγρότες αλλά και οι κάτοικοι των πόλεων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν προστασία των υγροτόπων (Λίμνες Αγιάς και Κουρνά, Αλμυρός Λασιθίου και Ηρακλείου), έναρξη λειτουργίας Φορέων Διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura 2000, εγκατάλειψη των σχεδίων για μεγάλα φράγματα όπως στον Αποσελέμη και για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις τύπου Κάβο Σίδερο με γήπεδα γκολφ, εκστρατεία εξοικονόμησης νερού και αντικατάσταση των φθαρμένων δικτύων (καθώς 50% του νερού σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο χάνεται στο δρόμο εξαιτίας βλαβών και παράνομων συνδέσεων).
Για μια βιώσιμη Γεωργία: Η περιπόθητη ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα της Κρήτης είναι αναγκαία, τόσο για να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες διατροφικές ανάγκες που προκύπτουν από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια, όσο και για την αποκατάσταση θετικού εμπορικού ισοζυγίου στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Σήμερα πολλοί αγρότες αλλάζουν αντιλήψεις, ενώ παράλληλα αυξάνεται η διάθεση των νέων να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Με δεδομένη την ανάπτυξη των κινημάτων για άμεση σύνδεση παραγωγών - καταναλωτών, πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση προϊόντων που παράγονται τοπικά και υποκαθιστούν τις εισαγωγές. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη παραγωγή και ποικιλία, βελτίωση της ποιότητας και έμφαση στα βιολογικά προϊόντα, ώστε να προστατεύεται η υγεία των αγροτών και των καταναλωτών, το περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι, ενώ παράλληλα μπορεί να υπάρχει αλληλοϋποστήριξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής και τουρισμού.
Μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν είναι η προτίμηση των τοπικών προϊόντων στις δημόσιες προμήθειες (νοσοκομεία, παιδικοί σταθμοί, σχολεία), η διάδοση νέων καλλιεργειών, η έμφαση στη μεταποίηση και την προώθηση των προϊόντων, η δημιουργία νέων συλλογικών οργανώσεων (ομάδων παραγωγών, εταιρειών, συνεταιρισμών) φτιαγμένων από την αρχή σε υγιείς βάσεις. Τα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα πρέπει να υποστηριχτούν για να βοηθήσουν με την παροχή συμβουλών, την εκπαίδευση και κατάρτιση, την προώθηση λύσεων για την υποκατάσταση ακριβών, εισαγόμενων παρασκευασμάτων με τοπικά όπως κοπριά, κομπόστ, εκχυλίσματα από φυτά κ.ά.
Για ένα βιώσιμο Τουρισμό: Οι κάτοικοι, οι επισκέπτες αυτού του τόπου αλλά και οι κυβερνήσεις, παρακολουθούν αμήχανοι την σταθερή κατρακύλα του Ελληνικού Τουρισμού χρόνο με το χρόνο, προς τον ευτελισμό, τον εκχυδαϊσμό, τη βία, την ισοπεδωτική ομοιομορφία, την υποβάθμιση του φυσικού πλούτου, την σπατάλη των φυσικών πόρων, τον γιγαντισμό και την αστικοποίηση πολλών περιοχών όπως οι βόρειες ακτές της Κρήτης και την απώλεια ευκαιριών ουσιαστικής βιώσιμης και αυτό-τροφοδούμενης ανάπτυξης του τουρισμού και της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Παρά τις αντιξοότητες αυτές, επιβιώνουν και οργανώνονται στην Κρήτη και την υπόλοιπη χώρα οάσεις πραγματικά αειφορικού τουρισμού που σέβεται τη φύση και τον πολιτισμό κάθε τόπου. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν να υποστηριχθούν αυτές οι οάσεις και να αποτελέσουν το παράδειγμα για τη γενικότερη αλλαγή κατεύθυνσης, προς ένα Τουρισμό που θα σέβεται το περιβάλλον, που δεν θα τσαλαπατά τις προστατευόμενες περιοχές, τους νόμους και το σύνταγμα, που θα σέβεται και θα ωφελεί πραγματικά τις τοπικές κοινωνίες και θα συνδέεται με άλλες βιώσιμες τοπικές οικονομικές δραστηριότητες, που θα δημιουργεί ουσιαστικές θέσεις εργασίας με ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες για όλους, που δεν θα βάζει τον αγρότη να κουρεύει το γκαζόν ή να κουβαλάει τα μπαστούνια του γκολφ.
Περιοχές Natura 2000: Ακόμη εκκρεμεί η δημιουργία και λειτουργία Φορέων Διαχείρισης στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 με αποτέλεσμα μόνο ένας Φορέας να λειτουργεί (κι αυτός μερικώς) στην Κρήτη, στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς. Κοντά στη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης βρισκόμαστε και στο Λαφονήσι, όπου ο πρώην Δήμος Ιναχωρίου αγωνίστηκε για την προστασία της πανέμορφης αυτής παραλίας με τους κέδρους, κόντρα σε ισχυρά συμφέροντα που προωθούν την ανέγερση ξενοδοχείων, γηπέδων γκολφ κλπ όσο πιο κοντά στην ακτή γίνεται.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν την άμεση λειτουργία Φορέων Διαχείρισης σε όλες τις περιοχές Natura 2000 της Κρήτης με τη συμμετοχή των τοπικών οικολογικών οργανώσεων, της τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων και αρμόδιων υπηρεσιών. Η λειτουργία Φορέων Διαχείρισης όχι μόνο θα βοηθήσει στην προστασία των περιοχών αυτών και το συντονισμό των φορέων, αλλά και θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας (πάνω από 1.000 στο Νομό Χανίων!) στην προστασία της φύσης (φύλακες, επιστημονικό προσωπικό, ξεναγοί κλπ) αλλά και στον τομέα του οικοτουρισμού.
Κάβο Σίδερο – Μονή Τοπλού: Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν εγκατάλειψη τέτοιων φαραωνικών σχεδίων (περιλαμβάνει 3 γήπεδα γκολφ σε μια περιοχή που απειλείται με ερημοποίηση, στερώντας νερό από τους αγρότες και την ύδρευση), αναστύλωση παραδοσιακών οικισμών και προώθηση του οικοτουρισμού που σέβεται τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής που επισκέπτεται, ενθαρρύνει τις βιολογικές καλλιέργειες τοπικών προϊόντων και στηρίζει τον πληθυσμό της υπαίθρου.
Λιμάνι στο Τυμπάκι: Τα σχέδια για διαμετακομιστικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) στον κόλπο της Μεσσαράς στο Τυμπάκι πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες ατυχημάτων και διαρροής πετρελαιοκηλίδων, πράγμα καταστροφικό για τη Νότια Κρήτη.
Άγιοι Απόστολοι Χανίων: Στα 584 στρέμματα της δημόσιας δασικής έκτασης με τις 4 παραλίες λίγο έξω από τα Χανιά, εδώ και χρόνια προσπαθούν να χτίσουν συνεδριακό κέντρο και ξενοδοχείο για 1000-2000 άτομα. Η Επιτροπή Αγώνα με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών έχει μπλοκάρει τα σχέδια αυτά, έχοντας συγκεντρώσει 11.500 υπογραφές κατά της τσιμεντοποίησης, υπέρ του δημόσιου κι ελεύθερου χαρακτήρα της περιοχής, υπέρ της προστασίας της φύσης. Το ότι στις παραλίες των Χανίων δεν υπάρχουν εισιτήρια κι είναι ελεύθερη η είσοδος και στις συγκεκριμένες μάλιστα υπάρχουν τα τελευταία χρόνια και κάποια μέτρα προστασίας οφείλεται ακριβώς στην ενεργοποίηση των πολιτών μέσα από την Επιτροπή Αγώνα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν να παραχωρηθεί ολόκληρη η δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να εγκαταλειφθεί κάθε σχέδιο εκποίησης και τσιμεντοποίησης, να ληφθούν επιπλέον μέτρα φροντίδας των παραλιών και του δάσους, να αναστηλωθούν οι παλιές Παιδικές Εξοχές και να προστατευθεί η ελεύθερη πρόσβαση όλων στις παραλίες.
Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένα ευρύτατο κίνημα φορέων και πολιτών διεκδικεί την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στα Χανιά για τη δημιουργία πάρκου και σχολείου, κόντρα στα σχέδια για την ανέγερση δικαστικού μεγάρου ή δημαρχείου και πολεοδόμηση του μεγαλύτερου μέρους του χώρου ή για ιδιωτικοποίηση της έκτασης.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν την παραχώρηση του 100% του στρατοπέδου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πόλεις και τη δημιουργία χώρου πρασίνου και σχολείου, την προστασία όλων των ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου που έχουν απομείνει μέσα στις πόλεις (π.χ. χώρος ΑΒΕΑ, παρκάκι Ρέμβης) και την αξιοποίησή τους για δημιουργία πάρκων, την άμεση δημιουργία ποδηλατόδρομων και την πεζοδρόμηση των ιστορικών κέντρων στις πόλεις.
Για την υγεία στο Ν. Χανίων: Αναβάθμιση της ενδιάμεσης μονάδας νεογνών που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Χανίων ώστε να γίνει πλήρως αυτοδύναμη και ισότιμη με τις μονάδες νεογνών του Ηρακλείου .Είναι απαράδεκτο να συνεχίζονται οι μεταφορές νεογνών στο Ηράκλειο. Να στελεχωθεί και να λειτουργήσει άμεσα στο νοσοκομείο Χανίων τμήμα επεμβατικής καρδιολογίας (στεφανιογραφίες, βηματοδότες). Η λειτουργία του τμήματος ακτινοθεραπείας είναι απολύτως αναγκαία λόγω του μεγάλου αριθμού των ασθενών οι οποίοι τώρα ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας στο Ηράκλειο ή στην Αθήνα. Άμεση κάλυψη των κενών θέσεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Εφαρμογή ενός σύγχρονου προγράμματος διαλογής των σκουπιδιών και διαχείρισης των μολυσμένων και τοξικών απόβλητων. Κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Νοσοκομείου Χανίων από φωτοβολταϊκά. Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου για την πόλη των Χανίων. Πλήρης κάλυψη των αναγκών των Κ.Υ. της υπαίθρου πχ καινούργιο ασθενοφόρο στην Κίσσαμο πρόσληψη οδηγών για να βγαίνουν οι βάρδιες. Άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για το ΕΚΑΒ.
Πέρα από όλα αυτά οι Οικολόγοι Πράσινοι της Κρήτης τοποθετήθηκαν υπέρ της προστασίας της φύσης από λατομεία στην Κάντανο και αλλού, ενάντια στη γιγάντια λιμνοδεξαμενή στον Ομαλό, υπέρ της ομαλής ένταξης των μεταναστών, υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και κατά της λειτουργίας ξένων βάσεων στο νησί, υπέρ της προστασίας από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες (κεραίες, κινητά), υπέρ της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία, για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων και τη δημιουργία καταφυγίου ζώων στα Χανιά κ.ο.κ.
Μπροστά στις εκλογές...
Η ελληνική κοινωνία βιώνει σήμερα την ολοκληρωτική χρεοκοπία των μέχρι τώρα πολιτικών. Το δίλημμα «Μνημόνιο ή Χρεοκοπία», δε μπορεί να κρύψει ότι ουσιαστικά έχουμε πια και Μνημόνιο και Χρεοκοπία. Η οικονομική κρίση όμως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς συνδέεται άρρηκτα με την κρίση στην κοινωνία αλλά και στο περιβάλλον. Η οικοδόμηση μιας οικονομίας που είχε εξαρχής ημερομηνία λήξης και που τώρα καταρρέει με πάταγο βασίστηκε στις ίδιες αντιλήψεις που επί δεκαετίες καταστρέφουν το περιβάλλον, όπως η αδιαφορία για τις επόμενες γενεές, η προτεραιότητα και ανοχή στα κάθε είδους οικονομικά συμφέροντα, η πολιτική ανευθυνότητα, η εκτεταμένη ανομία και διαφθορά.
Ως κοινωνία χρωστάμε στον εαυτό μας ριζικές αλλαγές σε όλα όσα μας έκαναν να είμαστε ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Η αντίθεσή μας στο Μνημόνιο και τις πολιτικές της Τρόικας δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση νοσταλγία για τα προηγούμενα αδιέξοδα. Το κύριο είναι ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ με ταυτόχρονες απαντήσεις για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουμε ότι η αποτελεσματική, βιώσιμη και δίκαιη έξοδος από την κρίση περνάει μέσα από:
  • Την Πράσινη Στροφή στην οικονομία με επενδύσεις σε τομείς βιωσιμότητας και υποστήριξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας
  • Αποφασιστικά μέτρα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και ρευστότητας της ευρωζώνης
  • Πολιτικές αλλαγές στους θεσμούς για πραγματική δημοκρατία, συμμετοχή, διαφάνεια και λογοδοσία
  • Ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, που θα βασίζει την ευημερία κυρίως στην ποιότητα ζωής και όχι στην ατομική αγοραστική δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: