Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε παρόντες στις κινητοποιήσεις και καλούμε όλους τους πολίτες να διαδηλώσουν ενάντια στις πολιτικές που υποθηκεύουν τον τόπο για δεκαετίες. Η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν νομιμοποιείται να υπογράψει την αποικιοκρατική δανειακή σύμβαση και να ολοκληρώσει την αποδόμηση της κοινωνικής συνοχής. Είναι ανάγκη την ύστατη στιγμή να εισακουσθεί η φωνή των πολιτών και της κοινής λογικής. Στην χώρα που γέννησε την Δημοκρατία, οι εκλογές δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως εμπόδιο στην διακυβέρνηση. Είναι καιρός να γυρίσουμε σελίδα και να διεκδικήσουμε τόσο την αξιοπρέπεια όσο και τη βιωσιμότητα της χώρας.
Δώδεκα σημεία για την έξοδο από την κρίση:
1. Η κρίση είναι ευρωπαϊκή και διεθνής κι όχι απλά «ελληνικό πρόβλημα». Από τους υπέρογκους εξοπλισμούς (υποβρύχια που γέρνουν, φρεγάτες κλπ) αλλά και από τις σπατάλες της Ολυμπιάδας με τις απευθείας αναθέσεις επωφελήθηκαν ευρωπαϊκές και άλλες ξένες εταιρείες μαζί με ντόπιους συνεργούς τους (π.χ. υπόθεση SIEMENS). Οπότε και η λύση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και διεθνής, με αλλαγή του υπερκαταναλωτικού μοντέλου που, σε συνδυασμό με τη διαφθορά στη Δημόσια Διοίκηση, τον κομματικό συνδικαλισμό, τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα, τη διαπλοκή, την έκρηξη της κοινωνικής ανισότητας και της περιβαλλοντικής καταστροφής και με την έλλειψη δημοκρατικών θεσμών, οδήγησε στον υπερδανεισμό, στην υπερχρέωση και την κρίση.
2. Αναστολή πληρωμών προς εξωτερικούς και ιδιώτες δανειστές με επίκληση της διεθνούς νομοθεσίας, εντός του ευρώ και για όσο χρειαστεί, ώστε να μπορέσει να ανασάνει η χώρα και να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά προβλήματα φτώχειας κι ανεργίας που δημιουργούνται.
3. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Ισότιμη φορολόγηση των κατοίκων με βάση τα πραγματικά εισοδήματά τους κι όχι με ισοπεδωτικά χαράτσια. Μέτωπο κατά της διαφθοράς σε αντιπαράθεση με τον αντιμνημονιακό λαϊκισμό.
4. Άμεση φορολόγηση του πλούτου, ο οποίος στη χώρα μας εξακολουθεί να επιδίδεται στη φοροαποφυγή, να τυγχάνει προκλητικών φοροαπαλλαγών κι επιδοτήσεων, με τη στήριξη διαπλεκόμενων πολιτικών και μεγάλων ΜΜΕ που εκπροσωπούν επιχειρηματικά συμφέροντα. Χτύπημα της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας πολυεθνικών και εθνικών ολιγοπωλίων (π.χ φαρμάκων – τροφίμων - καυσίμων).
5. Διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων και των χρημάτων του αναγκαστικού δανείου που πήρε η ναζιστική Γερμανία κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο από τη χώρα μας και τα οποία οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις ουδέποτε διεκδίκησαν πραγματικά.
6. Άμεση και αποτελεσματική φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών ("Φόρος Τόμπιν"), έτσι ώστε να καταστήσουμε ασύμφορο να τζογάρονται χρήματα στο χρηματιστήριο αντί να επενδύονται στην παραγωγή προϊόντων. Πλήρης έλεγχος της καλής επιχειρησιακής και χρηματοπιστωτικής λειτουργίας των εισηγμένων εταιρειών. Ουσιαστικός επαναπροσδιορισμός της λειτουργίας και του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος ως ελεγκτικού και αποτρεπτικού μηχανισμού, ώστε με οικονομικά αλλά και κοινωνικά κριτήρια να ελέγχει σοβαρά τις τυχόν παραδρομήσεις των ιδιωτικών τραπεζών και των άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων.
7. Στροφή στην πραγματική οικονομία. Είναι επιτακτική ανάγκη να στραφούμε σε μια πραγματική οικονομία που δε δημιουργεί ανεργία αλλά αντίθετα νέες θέσεις εργασίας και δουλειά για όλους, που παράγει προϊόντα που καλύπτουν πραγματικές τοπικές ανάγκες, έχουν κοινωνική χρησιμότητα και η παραγωγή τους σέβεται τόσο τη φύση όσο και αυτούς που τα παράγουν κι όσους τα καταναλώνουν.
8. Δημιουργία Ευρωπαϊκών Ομολόγων για τη στήριξη των κρατών που έχουν ανάγκη, χωρίς να πέφτουν θύματα ληστρικών επιτοκίων από τους κερδοσκόπους της αγοράς. Δανεισμός του ελληνικού κράτους απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιτόκιο 1%, όπως δίνει η ΕΚΤ χρήματα στις τράπεζες, για να τα δανείζουν στη συνέχεια στα κράτη με επιτόκιο 4-5%, κερδοσκοπώντας από την κρίση. Είναι σοβαρότατες οι ευθύνες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σημερινή υπερχρέωση των κρατών με αυτές τις μεθόδους για να εξυπηρετήσουν την κερδοσκοπία των τραπεζών.
9. Λογιστικός έλεγχος του χρέους από ανεξάρτητη επιτροπή. Να δούμε τι δανείστηκαν, με ποια επιτόκια, πού δαπανήθηκαν τα ποσά αυτά. Να αποδοθούν ευθύνες για την κατασπατάλησή τους, για τον υπερδανεισμό και το δανεισμό με εξωφρενικά επιτόκια, να πάνε κάποιοι στη φυλακή προς γνώση και συμμόρφωση. Συνέπεια του λογιστικού ελέγχου του χρέους θα είναι η διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του χρέους.
10. Δημιουργία ή αξιοποίηση υφιστάμενης κρατικής τράπεζας Ειδικού Σκοπού, η οποία να δανείζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιτόκιο 1% και στη συνέχεια να δανείζει το ελληνικό κράτος για τις ανάγκες του, κυρίως για να δώσει πνοή στην αναγκαία οικολογική στροφή στην τοπική οικονομία.
11. Στροφή στη βιώσιμη, τοπική, οικολογική οικονομία και κοινωνία. Εξοικονόμηση ενέργειας, στήριξη της παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στις στέγες και ΑΠΕ μικρής κλίμακας από υγιείς συνεταιρισμούς πολιτών και Δήμους, της παραγωγής βιολογικών τοπικών προϊόντων για την κάλυψη πρώτα απ’ όλα των τοπικών αναγκών, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Πρόνοια. Στήριξη κοινωνικής οικονομίας, δικτύων αλληλεγγύης και εξωχρηματικών ανταλλαγών προϊόντων κι ερευνητικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.
12. Νέοι θεσμοί, νέες δυνάμεις: Όλα αυτά εννοείται ότι δεν μπορούν να γίνουν από αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή κρίση. Πρέπει να στηριχτούν νέοι θεσμοί (απλή αναλογική, ανώτατο όριο δύο συνεχόμενων θητειών σε όλα τα αιρετά και κυβερνητικά αξιώματα, περικοπές 50% στις βουλευτικές αποδοχές και στη χρηματοδότηση των κομμάτων, κατάργηση των φορολογικών και συνταξιοδοτικών προνομίων των βουλευτών, δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών κ.ά) και νέες δυνάμεις, δυνάμεις που δεν ευθύνονται για την υπερχρέωση, την κατασπατάληση των χρημάτων του ελληνικού λαού, τα ρουσφέτια και τη διαπλοκή με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Μια τέτοια δύναμη είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι και τα νέα κινήματα αλληλεγγύης που προωθούν εναλλακτικές λύσεις, νέες αξίες και τρόπους ζωής.
Απόφαση περιφερειακής συνδιάσκεψης Οικολόγων Πράσινων Κρήτης
Ρέθυμνο, 19-2-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου