ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΝΝΑΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ: ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ…

Η σημερινή κατάσταση στη χώρα μας, με τη χρεοκοπία του κράτους, τα μνημόνια και την οικονομική κατοχή από την «τρόικα» έχουν οδηγήσει στη γενικευμένη λαϊκή αγανάκτηση και καταδίκη της «διαφθοράς» των πολιτικών. Βέβαια, ο περισσότερος κόσμος δεν έχει πλήρη εικόνα τι σημαίνει «διαφθορά» στο ελληνική κράτος, ούτε πώς ακριβώς λειτουργεί. Επίσης δεν συνειδητοποιεί το πώς αυτή η κατάσταση δεν είναι μόνο απαράδεκτη από πολιτική και ηθική άποψη (κάποιοι «τρώνε λεφτά» ενώ δε θα έπρεπε) αλλά επίσης υπονομεύει σε μόνιμη βάση την εφαρμογή μέτρων και ρυθμίσεων που είναι στοιχειώδη σε μια σύγχρονη κοινωνία για λόγους δικαιοσύνης, προστασίας του φυσικού πλούτου, οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.
Κλασικά παραδείγματα τα κτηματολόγια, το δασολόγιο και τα χωροταξικά σχέδια, ελάχιστα από τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί. Επίσης η εφαρμογή σχεδίων διαχείρισης των προστατευομένων περιοχών. Η έλλειψή τους δημιουργεί μεγάλες εντάσεις, συγκρούσεις, ανεξέλεγκτες καταστάσεις, υποβάθμιση περιοχών. Όμως βολεύει τους διεφθαρμένους πολιτικούς και τους επιτήδειους αετονύχηδες. Οι πολιτικοί μπορούν, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει καθόλου, ή υπάρχει ένα ασαφές νομοθετικό πλαίσιο να «κάνουν τα χατίρια» των «κολλητών» - συχνά βέβαια παρατυπώντας, παραποιώντας στοιχεία ή πιέζοντας στελέχη των δημοσίων υπηρεσιών να παρατυπήσουν ή να παρανομήσουν.

Ο (προ «Καλλικράτη») Δήμος Ινναχωρίου Χανίων έχει ένα «καυτό» χωροταξικό σχέδιο: To 60% της έκτασής του περιλαμβάνεται σε περιοχή ευρωπαϊκού δικτύου «Natura 2000» (Χρυσοσκαλίτισσα, Ελαφονήσι και η απέναντι ακτή) και σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά. Πρέπει να συνδυαστεί η ανάγκη για προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων (που μεγάλο μέρος τους είναι ακτές με μεγάλη τουριστική κίνηση) και του τοπίου με μια λογική οικονομική εκμετάλλευσή τους.

Το ενδιαφέρον με το χωροταξικό αυτό σχέδιο (ΣΧΟΟΑΠ: Σχέδιο Χωρικής & Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης) του Ινναχωρίου είναι πως, ενώ προωθεί ήπιες χρήσεις γης (κυρίως αγροτικές και τουριστικές) που συνάδουν με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της περιοχής «Natura 2000» που αναφέρθηκε παραπάνω, έγινε αποδεκτό -μετά από πολλές δημόσιες διαβουλεύσεις- τόσο από τις οικολογικές οργανώσεις όσο και από την τοπική κοινωνία. Χαρακτηριστικό είναι πως το (προ «Καλλικράτη») δημοτικό συμβούλιο το ψήφισε και το υπερασπίστηκε ομόφωνα, ανεξάρτητα από προσωπικές ή παραταξιακές αντιθέσεις.

Αυτό όμως ενοχλεί. Ενοχλεί αυτούς που θέλουν να κάνουν λατομεία εξόρυξης γύψου με χρήση εκρηκτικών (παλιότερα υπήρχαν παράνομες εκμεταλλεύσεις στην περιοχή που προκάλεσαν μεγάλη αισθητική, περιβαλλοντική και αγροτική υποβάθμιση στην περιοχή «Στόμιο»- «Προφήτης Ηλίας» δίπλα στη Χρυσοσκαλίτισσα). Ενοχλεί τους ιδιοκτήτες εκτάσεων κοντά στην ακτή του Ελαφονησιού, που επιδιώκουν -χρόνια τώρα- να χτίσουν θηριώδη ξενοδοχεία πάνω στο κύμα. Ενοχλεί τη «μαφία της παραλίας» που θέλει να απομυζά ανεξέλεγκτα τους επισκέπτες στην παραλία του Ελαφονησιού.

Γι' αυτό το ΣΧΟΟΑΠ Ινναχωρίου μένει ως τώρα στα συρτάρια, με μεθοδεύσεις του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης Κρήτης Αθ. Καρούντζου, που έχει εκτεθεί -μεταξύ άλλων- και από την απροκάλυπτη υποστήριξή του στη δημιουργία λατομικής ζώνης γύψου στην περιοχή (που το ΣΧΟΟΑΠ δεν προβλέπει).

Το θέμα ξανάρχεται στην επικαιρότητα με τη νέα προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων στην περιοχή, καθώς, παράτυπα, έχει προωθηθεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Αιρετής Περιφέρειας αίτηση να γνωματεύσει για Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων για γυψορυχείο 270 στρεμμάτων στο Στόμιο. Η επιτροπή συνεδριάζει αύριο Τετάρτη στο Ηράκλειο.

Ως Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε άμεσα τα μέλη της Επιτροπής να προωθήσουν το θέμα του λατομείου να συζητηθεί στην ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, για να αναδειχτεί η σοβαρότητά του. Επίσης απαιτούμε να υπογραφεί άμεσα το σχέδιο του ΣΧΟΟΑΠ Ινναχωρίου που έχει τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και να προωθηθεί στο ΥΠΕΚΑ, που θα πάρει την τελική απόφαση για τη θεσμοθέτησή του.

Η υπόθεση του ΣΧΟΟΑΠ Ινναχωρίου εκφράζει ανάγλυφα τη διαφθορά και την κακοδιοίκηση του ελληνικού κομματικού-πελατειακού κράτους. Φτάνει πια!

Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: