Οι πρόσφατες αποκαλύψεις γύρω από την χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών στην παραγωγή γάλακτος από μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας μας έρχονται να επιβεβαιώσουν το πρόβλημα της παρουσίας των μεταλλαγμένων στην ζωή μας και να αναδείξουν μια σειρά προβλημάτων γύρω από την ασφάλεια των τροφίμων.
Η τεχνολογία των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών είναι μια τεχνολογία ανυπολόγιστου ρίσκου με τεράστιες προεκτάσεις στην υγεία, την οικονομία, το περιβάλλον αλλά και σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι μια τεχνολογία που μας μετατρέπει σε πειραματόζωα χωρίς τη θέλησή μας στα πλαίσια ενός πειράματος χωρίς δυνατότητα τερματισμού με ανυπολόγιστους κινδύνους.
Η Γενετική Μηχανική επιδιώκει την υποταγή του αγροτικού-κτηνοτροφικού τομέα στις επιδιώξεις των μεγάλων εταιριών βιοτεχνολογίας. Ενδεχόμενη επικράτησή της θα προκαλέσει πλήρη εξάρτηση (μια νέα δουλοπαροικοποίηση) των αγροτών-κτηνοτρόφων μέσω της δέσμευσης φυτών και ζώων ως πνευματική ιδιοκτησία μικρού αριθμού πολυεθνικών εταιριών.
Οι οικολόγοι πράσινοι επισημαίνουν πως σήμερα παρά τις καθησυχάσεις:
• τα μεταλλαγμένα κυκλοφορούν ελεύθερα και στην χώρα μας, καθώς σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία μπορούν νόμιμα και ελεύθερα εφόσον υπάρχει επισήμανση στις ζωοτροφές, να χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία.
• στην χώρα μας τόσο οι μεγάλες μονάδες όσο ακόμη και μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, εφόσον αγοράζουν ζωοτροφές εισαγόμενες και ειδικά σόγια και καλαμπόκι, γίνονται χρήστες μεταλλαγμένων. Τις περισσότερες φορές μάλιστα χωρίς πιθανόν να μην το γνωρίζουν, καθώς η επισήμανση αν υπάρχει δεν γίνεται εύκολα κατανοητή.
Σε μια εποχή που η δύναμη των οικονομικά ισχυρών του πλανήτη αυξάνεται και η προσπάθεια για τον έλεγχο της τροφής γίνεται όλο και πιο έντονη, μόνο μία πολιτική και κοινωνική πίεση των ευρωπαίων αγροτών και καταναλωτών σε συνεργασία με άλλες κοινωνικές ομάδες θα ανατρέψει τις επιταγές των εταιριών της βιοτεχνολογίας. Σήμερα επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ η αναζωπύρωση του μετώπου ενάντια στα μεταλλαγμένα.
Προτείνουμε:
Α. την θέσπιση εθνικού προτύπου που να επισημαίνει (βάζει ετικέτα) στα ζωικά προϊόντα (γάλα, τυρί, κρέας, ψάρια ιχθυοκαλλιεργειών κλπ) όταν στη διατροφή τους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο πρότυπο για την υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής, είχε αναγγελθεί με τυμπανοκρουσίες από την πολιτική ηγεσία του ΥΑΑΤ, είναι ήδη έτοιμο από το περασμένο καλοκαίρι καθώς έχει ολοκληρωθεί και η δημόσια διαβούλευση αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στα συρτάρια του πρώην ΟΠΕΓΕΠ - Agrocert (νυν ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) και αναρωτιέται κανένας γιατί δεν τίθεται σε εφαρμογή. Ας μην ξεχνάμε πως η πιστοποίηση non-GMO στην κτηνοτροφία είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στην Ευρώπη μέσα από εγκεκριμένους φορείς πιστοποίησης και αντίστοιχα πρότυπα, παρέχοντας πιο αξιόπιστες λύσεις συγκριτικά με τα συστήματα αυτοελέγχου των εταιρειών για χρήση μη μεταλλαγμένων ζωοτροφών.
Β. τον σχεδιασμό της καλλιέργεια εγχώριων ζωοτροφών με στόχο τον καλύτερο έλεγχο και την απεξάρτηση από το κόστος του συναλλάγματος για την εισαγωγή μεταλλαγμένης σόγιας και καλαμποκιού,
Είναι καιρός να προχωρήσουμε πέρα από τις γενικόλογες αναφορές και τυμπανοκρουσίες, να ληφθούν μέτρα και να ασκηθούν πολιτικές, ώστε η χώρα μας να είναι πραγματικά μια χώρα χωρίς μεταλλαγμένα.
Θεματική Ομάδα για την Γεωργίας και τα Τρόφιμα
Την αμέσως επόμενη ημέρα (Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012) οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ εκφράζουμε την ικανοποίησή μας και θεωρούμε καταρχήν θετική την ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την έγκριση του προτύπου Agro 7 που αφορά στις προδιαγραφές για την παραγωγή προϊόντων από ζώα (γάλα, κρέας, τυρί κλπ) που δεν εκτρέφονται με Γενετικά Τροποποιημένες Ζωοτροφές, από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Έστω κι αν αυτό έγινε μετά από χρόνια καταγγελιών, πιέσεων και προτάσεων τόσο από τους Οικολόγους Πρασίνους αλλά και από πλήθος φορέων και κινημάτων κατά των μεταλλαγμένων.
Θεωρούμε πως, πλέον, όλα θα κριθούν στο αν από σήμερα ξεκινήσει η υλοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής, ώστε πράγματι σε 6 μήνες να τεθεί το συγκεκριμένο πρότυπο σε εφαρμογή σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ΥΠ.Α.Α.Τ. και επισημαίνουμε ότι θα παρακολουθούμε το θέμα, για να μην υπάρξουν και πάλι καθυστερήσεις.
Θεματική Ομάδα για την Γεωργία και τα Τρόφιμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου