Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β΄776/6-5-2011 η Υπουργική Απόφαση που ορίζει την απόσταση από την ακτή όπου θα μπορεί να εργάζεται το αλιευτικό εργαλείο Τράτα Βυθού (Μηχανότρατα). Η πολύ-αναμενόμενη και πολύ-εξαγγελθείσα Υπουργική Απόφαση η οποία θα καταργούσε την προκλητική και παράνομη Υπουργική Απόφαση Κοντού, που θέσπιζε ως ελάχιστη απόσταση από την ακτή για τη μηχανότρατα το 1ν.μ. (αντί του 1,5 ν.μ.), αποτελεί δυστυχώς μία θλιβερή απογοήτευση, καθώς η λίστα των περιοχών που εξαιρούνται καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας.
Με απλά λόγια, λοιπόν, στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, και χωρίς επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ανάγκη πρόβλεψης των παρεκκλίσεων, οι Μηχανότρατες μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν σε απόσταση 1ν.μ. από τις ακτές!! Η Υπουργική Απόφαση προέκυψε κάτω από την πίεση των Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είχε αποστείλει σχετικές επιστολές προς τις ελληνικές αρχές, επισημαίνοντας την καταστρατήγηση της κοινοτικής νομοθεσίας και καταλήγοντας στην τελική προειδοποιητική επιστολή στις αρχές του έτους. Σε περίπτωση δε, που αμφισβητηθεί το σύννομο της παραπάνω ρύθμισης η Επιτροπή θα κινήσει τη διαδικασία παράβασης, η οποία προβλέπει παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και επιβολή χρηματικών προστίμων.
Η παρούσα συγκυρία επιβάλλει την άμεση ενεργοποίηση της πολιτικής ηγεσίας και την εξάλειψη παρελθόντων μικροπολιτικών πρακτικών «εξυπηρετήσεων», που εγκλώβισαν τον αλιευτικό τομέα, επιδείνωσαν τα θαλάσσια οικοσυστήματα και επιβάρυναν τη χώρα μας με συνεχή επιβολή προστίμων. Ο Μεσογειακός Κανονισμός για την Αλιεία, χωρίς να αποτελεί πανάκεια, προσφέρει, στα κατάλληλα χέρια, κάποια εργαλεία για την αναστροφή των καταστρεπτικών επιπτώσεων από την αλιεία στο θαλάσσιο οικοσύστημα και την επαναφορά των αλιευτικών αποθεμάτων σε υγιή επίπεδα τόσο προς όφελος του περιβάλλοντος όσο και προς όφελος των ψαράδων και των τοπικών κοινωνιών.
Από τα εργαλεία αυτά, με χαρακτηριστική έλλειψη οράματος, επιλέγονται μονίμως από την πολιτική ηγεσία «κουτοπόνηρα» μέτρα και ρυθμίσεις που αγνοούν την ουσία και επιδεινώνουν την υφιστάμενη δύσκολη κατάσταση. Αντίθετα, η δυνατότητα θέσπισης δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών (με τριπλό στόχο: φυσική αναπαραγωγή των θαλάσσιων ειδών και φυσικός επανεμπλουτισμός της θάλασσας, προστασία της θάλασσας και συμπληρωματικά εισοδήματα για τους παράκτιους ψαράδες και τις τοπικές κοινωνίες) αγνοείται παντελώς.
Δυστυχώς δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι στη διαχείριση της αλιείας, στη χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, «Ο βασιλιάς είναι γυμνός!!»
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου