ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα απειλούνται από το Μνημόνιο

Παρέμβαση του Μιχ. Τρεμόπουλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Γίνονται κινητοποιήσεις και αγώνες για να διασωθούν ελεύθεροι χώροι (Πάρκο Γεωργιάδη κ.α.) αλλά και για να αποκτηθούν άλλοι σε μια πόλη που ασφυκτιά (πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών). Σ' όλη την Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα γίνονται παρόμοιοι αγώνες από κινήσεις πολιτών, που έχουν να αντιπαλέψουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα, που συνήθως στηρίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Οι αγώνες αυτοί έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν και τις υποδείξεις/απαιτήσεις του περίφημου Μνημονίου, που ζητάει αξιοποίηση (βλ. ξεπούλημα) της δημόσιας περιουσίας, απειλώντας με οικοπεδοποίηση τα πρώην στρατόπεδα μέσα στις πόλεις, τις εκτάσεις της Κ.Ε.Δ., της Ε.Τ.Α. κ.α.


Για το θέμα αυτό έκανε ερώτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχ. Τρεμόπουλος. Αναφέρθηκε στο δραματικό έλλειμμα ελεύθερων χώρων και πρασίνου στη χώρα μας, έλλειμμα που επιβάλλει να διατεθεί τουλάχιστον η υπάρχουσα δημόσια γη για πράσινο και κοινόχρηστους χώρους. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως από τα 9 τ.μ. πρασίνου που απαιτεί ανά κάτοικο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, η Αθήνα διαθέτει μόλις 2,6 τ.μ. και η Θεσσαλονίκη ακόμη λιγότερα, ενώ στα ίδια επίπεδα βρίσκονται και οι περισσότερες ελληνικές πόλεις. Η οικοπεδοποίηση δημόσιων εκτάσεων θα αποκλείσει κάθε προοπτική για βελτίωση της κατάστασης ακόμη και στο απώτερο μέλλον. Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι και η Νέα Δημοκρατία, που καταγγέλλει συστηματικά το Μνημόνιο, προβάλλει με έμφαση την εκποίηση ακινήτων του Δημοσίου ως «λύση» για… να μην περικοπούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως τόνισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος στην ομιλία του, «αν οι περιορισμένες εφεδρείες δημόσιας γης διατεθούν τελικά για στόχους αποπληρωμής του χρέους, το περιβαλλοντικό ισοζύγιο των ελληνικών πόλεων θα επιβαρυνθεί δραματικά, υποθηκεύοντας αμετάκλητα και το μέλλον των επόμενων γενεών. Όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές πολιτικές για το αστικό περιβάλλον, αναιρούνται από 5 μόνο λέξεις ενός εγγράφου που επιβάλλεται σε χώρα μέλος από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μπορούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να δεχθούν κάτι τέτοιο;»

Για περισσότερες πληροφορίες: Μιχάλης Τρεμόπουλος 6982 689868
Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 952070


Το βίντεο με την τοποθέτηση στην Ολομέλεια: http://www.europarl.europa.eu/wps-europarl-internet/frd/vod/player?language=el&menusearchfrom=bymep&pageby=unit&idmep=96909&discussionId=0&page=0&category=0&format=mp4?date=&askedDiscussionNumber=0

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Μιχάλη Τρεμόπουλου:«Οι χώροι πρασίνου έχουν ζωτική σημασία για το αστικό περιβάλλον. Οι ειδικοί απαιτούν 7-10 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο, περίπου όσο είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Όμως οι μεγάλες ελληνικές πόλεις ασφυκτιούν σήμερα, με μόλις το 25-35% αυτών των απαιτήσεων και χρειάζονται επειγόντως πολλαπλάσιους χώρους πρασίνου.
Μια προφανής λύση είναι να διατεθούν για πράσινο τουλάχιστον οι υπάρχουσες δημόσιες εκτάσεις. Εδώ ανήκει το πλήθος των στρατοπέδων που εγκλωβίστηκαν στον αστικό ιστό αλλά και χώροι όπως το πρώην αεροδρόμιο της Αθήνας, στο Ελληνικό.
 

Tο Μνημόνιο της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν και το Δ.Ν.Τ. προβλέπει (στη σελ. 28) «επανεξέταση της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας» με στόχο την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
Αν οι περιορισμένες εφεδρείες δημόσιας γης διατεθούν τελικά για το στόχο αυτό, το περιβαλλοντικό ισοζύγιο των ελληνικών πόλεων θα επιβαρυνθεί δραματικά, υποθηκεύοντας αμετάκλητα και το μέλλον των επόμενων γενεών.
 

Όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές πολιτικές για το αστικό περιβάλλον αναιρούνται από 5 μόνο λέξεις ενός εγγράφου που επιβάλλεται σε χώρα -μέλος από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 

Ερωτώ: Μπορούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να δεχθούν κάτι τέτοιο;».

Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: