ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Το 3,5% των Οικολόγων Πράσινων στη δημοσκόπηση της VPRC

Δείγμα βαθύτερων πολιτικών αλλαγών στην Ελλάδα

Το 3,5% και η είσοδος στη Βουλή των Οικολόγων Πράσινων που δίνει δημοσκόπηση της VPRC είναι σημάδι βαθύτερων πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών στην Ελλάδα. Η κρίση της κοινωνίας και οικονομίας του πετρελαίου που μεταφράζεται σε αυξανόμενη ακρίβεια, φτώχεια, καταστροφή της φύσης κι εξαθλίωση όχι μόνο πλέον για τον Τρίτο Κόσμο αλλά και για χώρες της Δύσης, ωθεί ολοένα και περισσότερους πολίτες στην αναζήτηση εναλλακτικών διεξόδων στην οικονομία, την ενέργεια αλλά και στην πολιτική.


Δεν είναι τυχαίες οι χιλιάδες αιτήσεις πολιτών (κι όχι μόνο εταιρειών) και στη χώρα μας για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, από τον άνεμο και άλλες ήπιες μορφές ενέργειας. Η κοινωνία αναζητά εναγωνίως διέξοδο από την κρίση του πετρελαίου κι από τις καταστροφικές συνέπειες της χρήσης του στην κλιματική αλλαγή, στη μόλυνση αέρα, εδάφους και νερού, στις πολεμικές συρράξεις σε όλο τον πλανήτη, στα κερδοσκοπικά παιχνίδια πολυεθνικών και στην εξάρτηση, πολιτική και οικονομική, ανθρώπων και χωρών από αυτούς που ελέγχουν το πετρέλαιο.

Οι αιτήσεις αυτές ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια που έχουν θέσει νομοθετικά οι ελληνικές κυβερνήσεις για την παραγωγή ενέργειας από ήπιες και ανανεώσιμες πηγές, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ανακόψουν την άνοδο των μη ρυπογόνων ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την απεξάρτηση των πολιτών και της ελληνικής κοινωνίας από το εισαγόμενο πετρέλαιο και το κύκλωμα που το προωθεί κι ωφελείται από αυτό σε βάρος της φύσης, της οικονομίας, των πολιτών και της δημοκρατίας της ίδιας. Οι ήπιες μορφές ενέργειας δίνουν τη δυνατότητα στον καθένα να γίνει αυτοπαραγωγός ενέργειας, να καλύπτει τις δικές του ανάγκες σε ενέργεια σε επίπεδο σπιτιού, κοινότητας ή Δήμου, κι αυτό είναι μια ενεργειακή δημοκρατία που δε συμφέρει κάποιους.

Η βαθύτερη αυτή αλλαγή νοοτροπίας και στάσης ζωής που συντελείται στην Ελλάδα και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες φαίνεται κι από το άλλο σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης της VPRC, που δίνει στους Οικολόγους Πράσινους 9% στους νέους, αμέσως μετά από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡIΖΑ, και πάνω από δυο ήδη κοινοβουλευτικά κόμματα, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ. Η νεολαία, το μέλλον, στρέφεται με ελπίδα προς τις οικολογικές ιδέες, προς τους Οικολόγους Πράσινους στην Ελλάδα, ζητάει ουσιαστικά μια οικολογική κοινωνία, μακριά από τη σημερινή τσιμεντοποίηση των πόλεων με την κυριαρχία των ΙΧ και των πολυκατοικιών, μακριά από την καταστροφή των δασών, το νέφος και την εξάρτηση του πετρελαίου, μακριά από τα διατροφικά σκάνδαλα. Ζητάει ένα μέλλον χωρίς πολέμους για το πετρέλαιο και το νερό, χωρίς πυρηνικά και μεταλλαγμένα, ένα μέλλον με βιολογικά προϊόντα, φύση μέσα στην πόλη, ανθρώπινους ρυθμούς και συνθήκες ζωής, ένα μέλλον με ποδήλατο και πεζόδρομους, με ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, με ήπιες μορφές ενέργειας που απελευθερώνουν τον πολίτη και δίνουν νέα πνοή στη δημοκρατία.

Αυτό το όραμα που καθημερινά πλέον γίνεται πράξη σε κάθε γωνιά του πλανήτη από ελπιδοφόρα κινήματα πολιτών, συγκινεί ολοένα και περισσότερους πολίτες, από ολόκληρο το παλιό πολιτικό φάσμα, όπως φαίνεται και στη δημοσκόπηση. Πολίτες που είχαν ψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αισθάνονται απέχθεια για τους κουμπάρους και τους κολλητούς που κυβερνάνε και καρπώνονται τον πλούτο της χώρας, τα δημόσια κονδύλια και μίζες της SIEMENS κι όχι μόνο. Πολίτες που είχαν ψηφίσει Αριστερά, την παρακολουθούν άναυδοι να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, το πώς μια «επαναστατική», υποτίθεται, οργάνωση στη Λατινική Αμερική, έχει, λέει το «δικαίωμα» να απαγάγει αθώους πολίτες και πολιτικούς της αντιπάλους όπως η Ίγκριντ Μπετανκούρ και να τους κρατάει επί χρόνια σε ομηρία, σαν διαπραγματευτικό όπλο, γιατί «έτσι κάνει κι η Δεξιά κυβέρνηση»! Πολίτες που αναρωτιούνται γιατί τόσα χρόνια δεν προχωράνε οι μελέτες και δε λειτουργούνε οι προβλεπόμενοι από το νόμο Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών του Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 όπως το Λαφονήσι κι εγκαταλείπονται αυτές οι περιοχές στο έλεος της αυθαιρεσίας και της τσιμεντοποίησης, που δε βλέπουν κανένα κυβερνητικό στέλεχος, βουλευτή ή τοπικό άρχοντα των Χανίων να συγκινείται από τα ερειπωμένα Νεώρια δυόμισι χρόνια μετά το σεισμό, που βλέπουν τα χρήματα από τα εισιτήρια του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς να πηγαίνουν στην Αθήνα και να τα διαχειρίζεται κατά βούληση η εκάστοτε κυβέρνηση, κι εμείς κάθε χρόνο να τους παρακαλάμε να προσλάβουν κανένα γιατρό και κανένα φύλακα στον Εθνικό Δρυμό!

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι βαδίζουμε προς βαθύτερες κοινωνικές αλλαγές, που ξεπερνάνε το δικομματισμό, την αλαζονεία της εξουσίας, τη διαφθορά, την κοινωνία και την οικονομία του
πετρελαίου συνολικά.

Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: