ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Να επανεξεταστεί η λιμνοδεξαμενή στον Ομαλό

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων καλούν την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές να επανεξετάσουν το θέμα της κατασκευής λιμνοδεξαμενής χωρητικότητας 750.000 κ.μ. στο οροπέδιο του Ομαλού.

Η χωρητικότητα της σχεδιαζόμενης δεξαμενής ξεπερνά κατά πολύ τις ανάγκες των κατοίκων του οροπεδίου το Ομαλού. Εύλογα, λοιπόν, γεννώνται ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα κατασκευής ενός τόσου μεγάλου έργου στην περιοχή. Θέλουν κυβέρνηση και τοπικές αρχές να προωθήσουν την ανάπτυξη εντατικών μορφών καλλιέργειας, με τη χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων στο οροπέδιο του Ομαλού; Τι συνέπειες θα έχει κάτι τέτοιο στη διατροφή μας αλλά και στο πόσιμο νερό, στην υγεία μας εν τέλει, μιας και τα Χανιά πίνουν νερό που προέρχεται από τα Λευκά Όρη;


Με ποια λογική κατευθύνουμε τους αγρότες στην εγκατάλειψη παραδοσιακών μορφών και μεθόδων καλλιέργειας που απαιτούν μικρές ποσότητες νερού και τους στρέφουμε σε υδροβόρες καλλιέργειες, σε μια εποχή που καθημερινά συνειδητοποιούμε πόσο πολύτιμο είναι το νερό, η λειψυδρία αποτελεί ήδη πρόβλημα στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο και μεγάλες περιοχές του νησιού (και ο Ομαλός) απειλούνται με ερημοποίηση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία;

Με ποια λογική ενθαρρύνουμε τους αγρότες να στραφούν σε εντατικές καλλιέργειες με τη χρήση χημικών και την κατασπατάληση νερού, όταν διεθνώς πλέον κι όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι ήδη ραγδαία η αύξηση των καλλιεργούμενων με βιολογικό τρόπο εκτάσεων χωρίς χημικά και φυτοφάρμακα, κι αλματώδης η αύξηση της κατανάλωσης των βιολογικών προϊόντων; Πότε θα συνειδητοποιήσουν στην κυβέρνηση και στις τοπικές αρχές ότι το μέλλον είναι η βιολογική γεωργία χωρίς χημικά και φυτοφάρμακα; Όταν θα αρχίσουν οι Γερμανοί αγρότες να μας πουλάνε ελιές και στάρι βιολογικής παραγωγής και τα δικά μας αντίστοιχα προϊόντα θα μένουν απούλητα, ή θα επιστρέφονται λόγω "υψηλής συγκέντρωσης υπολειμμάτων χημικών" (έχει ήδη συμβεί το τελευταίο με επιστροφή ελληνικών αγροτικών προϊόντων από ευρωπαϊκές χώρες "λόγω υπολειμμάτων χημικών");

Μήπως η σκοπιμότητα του έργου είναι να υπάρχει μπόλικο διαθέσιμο νερό για τις πισίνες των ξενοδοχείων με τα οποία ονειρεύονται κάποιοι να γεμίσουν τον Ομαλό; Κανείς δεν είναι εναντίον μιας ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης του Ομαλού. Θα πρέπει όμως να γίνει με σεβασμό στο τοπίο, τη φύση, τον πολιτισμό, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τους ανθρώπους της περιοχής.

Τέλος, είναι σημαντικό οι παρεμβάσεις της Πολιτείας στον Ομαλό να είναι συντονισμένες για την προστασία της φύσης, της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, του πολιτισμού και των ανθρώπων της περιοχής. Δεν πρέπει λοιπόν να υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες μελέτες και δράσεις από διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες. Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την Προστατευόμενη περιοχή των Λευκών Ορέων που εντάσσεται στο Δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 των τελευταίων Ευρωπαϊκών Οικοτόπων καθυστερεί εδώ και χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η Μελέτη αυτή θα πρέπει να δει συνολικά το θέμα της προστασίας της φύσης και του πολιτισμού των Λευκών Ορέων. Πόσο συμβατή είναι μια λιμνοδεξαμενή αυτού του μεγέθους και τι επιπτώσεις θα έχει στο οροπέδιο του Ομαλού αλλά και στο εποχιακό λιμνίο του Ομαλού που μελετάται η προστασία του στα πλαίσια προγράμματος LIFE που υλοποιεί το Ελληνική Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών;

Θα πρέπει λοιπόν:

Να υπάρξουν συντονισμένες δράσεις κι όχι αποσπασματικές ενέργειες αντικρουόμενες μεταξύ τους στον Ομαλό.

• Να προχωρήσει άμεσα η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τα Λευκά Όρη και να μπει σε πλήρη λειτουργία ο Φορέας Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής, υπό τον έλεγχο του οποίου θα πρέπει να περνάνε τα διάφορα δημόσια έργα στην περιοχή.

• Να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης νερού και προστασίας των υδάτινων αποθεμάτων, εγκατάλειψης πρακτικών κατασπατάλησης στις πόλεις και αντικατάσταση υδροβόρων καλλιεργειών και αγροτικών πρακτικών στην ύπαιθρο.

• Να στραφεί η αγροτική παραγωγή αποφασιστικά στη βιολογική γεωργία, να κηρυχθεί ο νομός Χανίων "ελεύθερος από χημικά στη γεωργία", ξεκινώντας από τον Ομαλό.

• Να υπάρξει ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη στον Ομαλό με μικρά παραδοσιακά ξενοδοχεία και ξενώνες που θα καταναλώνουν τοπικά προϊόντα.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΧΑΝΙΩΝ
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: