ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Η θέρμανση δεν είναι πολυτέλεια! «Καθαρές» προτάσεις από τους Οικολόγους Πράσινους

Η κυβέρνηση συνεχίζει την αδιέξοδη και κατασταλτική πολιτική της ακόμα και σε ό,τι αφορά στη θέρμανση των πολιτών. Ορίζει απαγορευτικές διατάξεις χωρίς να προτείνει τις εναλλακτικές κατευθύνσεις. Εντέλει η πολιτική για την κυβέρνηση είναι απλή: "πονάει χέρι - κόβει χέρι". Ακόμα και σε ένα βασικό αγαθό, όπως η θέρμανση, η κυβέρνηση αδιαφορεί για το πως οι πολίτες θα ξεπεράσουν τα οικονομικά τους εμπόδια, την πανευρωπαϊκά υψηλή τιμή πετρελαίου θέρμανσης και τις απώλειες από τα σπίτια "σουρωτήρια".

Οι Οικολόγοι Πράσινοι από το χειμώνα του 2012 είχαμε ξεκινήσει μια εκστρατεία διαλόγου και κατάθεσης προτάσεων για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης, που συμπλήρωνε το μεσαιωνικό σκηνικό στην πρωτεύουσα της χώρας και όχι μόνο. Άλλωστε ήμασταν από τους πρώτους που αντιδράσαμε ενστικτωδώς στην παράνομη υλοτομία που έπληξε τα λιγοστά δάση μας.

Οι προτάσεις μας είναι ξεκάθαρες και κατατεθειμένες .

Περιλαμβάνουν:
  • αυστηρή επιτήρηση και ποινές για παράνομη υλοτομία,
  • τεχνικές προδιαγραφές και πιστοποιητικά προέλευσης για καύσιμα αλλά και για καυστήρες βιομάζας και ενημέρωση για επιπτώσεις καύσης μη πιστοποιημένων καυσίμων,
  • ενημερωτική καμπάνια για τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, τις οικονομικές δυνατότητες και τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις τους,
  • οικονομικά κίνητρα για μετατροπή των συμβατικών τζακιών σε ενεργειακά (καταναλώνουν 70% λιγότερα ξύλα για την ίδια ζέστη και μάλιστα με ελάχιστη ρύπανση εσωτερικών χώρων),
  • επιδότηση ενεργειακά αποδοτικών ηλεκτρικών σωμάτων και αντικατάσταση κλιματιστικών με σύγχρονα με COP>4,5 (με στόχο πάντα την μέγιστη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρισμού).
  • μαζικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων με έμφαση στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν την ενεργειακή φτώχεια καθώς και στα δημόσια κτήρια (σχολεία, νοσοκομεία κλπ) με αξιοποίηση διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων (ΕΣΠΑ, JEREMIE, JESSICA κ.α.) και με πάταξη της αχρείαστης γραφειοκρατίας,
  • εφαρμογή παθητικών ηλιακών συστημάτων θέρμανσης και δροσισμού σε υφιστάμενα κτήρια με ευνοϊκό προσανατολισμό,
  • στήριξη τοπικών κοινωνικών επιχειρήσεων για παραγωγή πέλετ από δασικά, βιομηχανικά και αγροτικά υπολείμματα,
  • προώθηση ανάπτυξης Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO) με κοινωνική βάση.
Η θέρμανση δεν είναι πολυτέλεια, και επιτέλους η κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει τα μάτια της στο μέλλον και να αναλογιστεί το συλλογικό συμφέρον, με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και οικονομικών κινήτρων.

Δήλωση του εκπροσώπου τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλου για τις κυβερνητικές επιλογές σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης:

«Οι γελοιότητες με την προκαταβολή ενός ελάχιστου ποσού για την προμήθεια πετρελαίου, έχουν κάνει ήδη πολλούς να μη μιλούν για επίδομα θέρμανσης, αλλά για επίδομα ψύξης! Επιπλέον, τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση του περσινού χειμώνα αποδεικνύουν ότι η θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 50%! Εκτός από τις άμεσες παρεμβάσεις, που θα προλαμβάνουν την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας, οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν πια επείγουσα την ενεργειακή θωράκιση των κτισμάτων και τη βέλτιστη ενεργειακή και περιβαλλοντική απόδοση των ενεργειακών συσκευών και πόρων. Αντί ο υπουργός Ανάπτυξης να "πανηγυρίζει" για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, ας κοιτάξει, σε συνεργασία με το αρμόδιο ΥΠΕΚΑ, να απελευθερώσει προβλεπόμενα κονδύλια απ' αυτό για την ενεργειακή θωράκιση των πολιτών που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Και αυτό μπορεί να αποτελέσει και ένα πρώτης τάξης εργαλείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: