ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Εκστρατεία για φορολογία του πλούτου

ΚΟΙΝΗ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ

Ανοιχτή εκστρατεία υπογραφών στο διαδίκτυο με πρωτοβουλία των Πράσινων ευρωβουλευτών Μ. Τρεμόπουλου & Σβεν Γκήγκολντ. Υπογράφουν οικονομολόγοι, πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι.

Εκστρατεία για φορολόγηση των μεγάλων ιδιωτικών περιουσιών, ξεκινά ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Γερμανία με πρωτοβουλία των Πράσινων ευρωβουλευτών Μιχάλη Τρεμόπουλου και Σβεν Γκήγκολντ.
Την κοινή έκκληση, που ζητά επιβολή μόνιμου φόρου στον ιδιωτικό πλούτο με προοπτική να αποκτήσει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και να συνδυαστεί με κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων και καταστολή της φοροδιαφυγής, προσυπογράφουν ενεργοί πολίτες από τους χώρους των οικονομικών επιστημών, της πανεπιστημιακής κοινότητας, της δημοσιογραφίας, του συνδικαλισμού, της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και του πολιτισμού.
Συγκέντρωση υπογραφών ξεκινάει και στο διαδίκτυο, στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά, στη διεύθυνση http://www.callforawealthlevy.eu. Στην ίδια διεύθυνση θα αναρτηθεί σήμερα και το γερμανικό δελτίο τύπου για την έναρξη της εκστρατείας, μαζί με τις πρώτες υπογραφές.

Βασικό σκεπτικό της έκκλησης είναι ότι τα μεγάλα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια δε θα είχαν διατηρήσει την αξία τους χωρίς τα ιλιγγιώδη ποσά δημόσιου χρήματος που ξοδεύτηκαν για τη διάσωση των τραπεζών. Η φορολόγησή τους είναι λοιπόν απαραίτητη, ως αντιστάθμισμα για τα αυξημένα δημόσια ελλείμματα και τις σοβαρές περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες και δημόσιες επενδύσεις.

Το κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα, μαζί με τις 10 πρώτες υπογραφές υποστήριξης από την Ελλάδα και τη Γερμανία, αντίστοιχα. Από την Ελλάδα συνυπογράφουν οι:
Γιάννης Βαρουφάκης, καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κώστας Καλλωνιάτης, οικονομικός αναλυτής, δημοσιογράφος
Γιώργος Κατρούγκαλος, αναπλ. καθηγητής συνταγματικού δικαίου, Δ. Πανεπ. Θράκης
Ορέστης Κολοκούρης, συντονιστής της Εκτ. Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων.
Λυδία Κονιόρδου, ηθοποιός
Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος
Πέτρος Λινάρδος Ρυλμόν, οικονομολόγος, επιστημονικός σύμβουλος Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ
Σπύρος Παπασπύρος, δημόσιος υπάλληλος, πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ
Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο και επιστ. διευθυντής Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ.
Νίκος Χρυσόγελος, στέλεχος περιβαλλοντικών οργανώσεων, περιφερειακός σύμβουλος Νότιου Αιγαίου.

«Με τη σημερινή πρωτοβουλία δείχνουμε ότι δεν είναι καθόλου μονόδρομος να ταυτίζεται η δημοσιονομική εξυγίανση με τυφλές περικοπές αναγκαίων δαπανών και με εξουθένωση των ασθενέστερων», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Βασικό μέρος της λύσης είναι επαρκή δημόσια έσοδα, με αποτελεσματική είσπραξη και με δίκαιη κατανομή των επιβαρύνσεων. Παράλληλα αναδεικνύουμε και την ευρωπαϊκή διάσταση, αυτή της αλληλεγγύης αλλά και του τερματισμού του φορολογικού ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών μελών, που υποσκάπτει τα δημόσια έσοδα των ασθενέστερων και συμβάλλει στα σημερινά αδιέξοδα. Η πρωτοβουλία μας ξεκινάει από δύο Πράσινους ευρωβουλευτές, θέλουμε όμως να αποκτήσει ευρύτερη δυναμική και να επηρεάσει εξελίξεις. Γι’ αυτό και απευθυνθήκαμε από την πρώτη στιγμή σε ανθρώπους με ευρύτερη κοινωνική παρουσία και στίγμα, ενώ για τα επόμενα βήματα σχεδιάζουμε να απευθυνθούμε και σε άλλους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους. Ελπίζουμε έτσι να τροφοδοτήσουμε μια ευρύτερη συζήτηση στην κοινωνία για την αναζήτηση βιώσιμης και δίκαιης διεξόδου».

- Δείτε εδώ το σχέδιο διαλόγου των Οικολόγων Πράσινων για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα
- Δείτε εδώ παρέμβαση Τρεμόπουλου για το φορολογικό ανταγωνισμό στην Ε.Ε.
Για περισσότερες πληροφορίες: 6982689868, 6979952070

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της έκκλησης:

«Την ώρα που οι δημόσιοι προϋπολογισμοί προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με περικοπές και ελλείμματα, ο ιδιωτικός πλούτος έχει αυξηθεί με γρήγορους ρυθμούς. Σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ο πλούτος είναι υπερσυγκεντρωμένος σε χέρια που αποτελούν λιγότερο από το 10% της κοινωνίας, ενώ οι ανισότητες παντού διευρύνονται. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξοδέψει 4,6 τρισεκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος προκειμένου να σταθεροποιήσουν την οικονομία και να διασώσουν τράπεζες, παρεμβάσεις που διέσωσαν και την αξία ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων. Τα αυξημένα επίπεδα δημόσιου χρέους οδήγησαν, όμως, σε αυξημένα ελλείμματα και σε επιπρόσθετες περικοπές σε παιδεία, υγεία, δημόσιες υπηρεσίες και μελλοντικές επενδύσεις.
Καλούμε λοιπόν την ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση να θεσπίσουν ένα μόνιμο φόρο στον ιδιωτικό πλούτο. Ζητάμε επίσης επιτακτικά από τις κυβερνήσεις μας να αναλάβουν πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για συντονισμό της εισαγωγής ενός φόρου για τον πλούτο σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε., μαζί με συντονισμένη καταστολή των φορολογικών παραδείσων και της φοροδιαφυγής, ώστε ο φόρος αυτός να εισπράττεται παντού με ίσους όρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: