ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΝΑ ΠΑΨΕΙ Η ΑΣΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΚΡΙΖΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

Συνάντηση των Οικολόγων Πράσινων με τον υπουργό Οικονομικών

• Τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή να πάψουν να υπονομεύονται από ειδικές ρυθμίσεις για οικονομικά ισχυρούς και ασυλία για περιουσίες από διαφθορά και φοροδιαφυγή
 

• Όχι αλλαγές χρήσης της δημόσιας γης σε βάρος του περιβάλλοντος, ούτε ιδιωτικοποίηση κρίσιμων φυσικών πόρων όπως το νερό
 

• Στο Σύμφωνο για το Ευρώ, η υποχρέωση αποκλιμάκωσης του χρέους να συνδεθεί με τις διακυμάνσεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας


Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου είχε σήμερα το απόγευμα αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι Ιωάννα Κοντούλη, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γιάννης Τσιρώνης και Μάκης Κοψίδης.

Οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων, που είχαν και την πρωτοβουλία για τη συνάντηση, έθεσαν προς τον υπουργό τα θέματα της φοροδιαφυγής, της διαφάνειας και της κάθαρσης. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισαν ότι κύριο έργο του υπουργείου Οικονομικών είναι να διασφαλίζει την είσπραξη των θεσμοθετημένων δημόσιων εσόδων. Η κοινωνία δεν έχει άλλα περιθώρια αντοχής, ούτε για επιπλέον περικοπές μισθών και συντάξεων ούτε για νέες αυξήσεις φόρων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπενθύμισαν τα στοιχεία για τη φοροδιαφυγή, που εκτιμάται από το ΣΕΒ σε 30 δις ετησίως. Πρόσφατες μελέτες ελληνικών τραπεζών, εκτιμούν εφικτό τον περιορισμό της ετήσιας φοροδιαφυγής κατά 7.5-9 δις. Αντίθετα, οι ίδιες μελέτες εκτιμούν ότι η φοροδιαφυγή αυξήθηκε το 2010 κατά 2,1 δις, περίπου όσο απέδωσαν οι περικοπές μισθών και συντάξεων. Για το 2011, η υστέρηση εσόδων ύψους σχεδόν 1 δις μόνο για το πρώτο δίμηνο, προοιωνίζεται επικίνδυνες εξελίξεις επιβολής νέων μέτρων.

Για το φορολογικό νομοσχέδιο, οι Οικολόγοι Πράσινοι υπογράμμισαν ότι οι αυστηρότερες διατάξεις για τη φοροδιαφυγή υπονομεύονται διπλά ως προς την αποτελεσματικότητά τους: η αναγκαία αίσθηση δικαιοσύνης εξανεμίζεται με τις ειδικές ρυθμίσεις για οικονομικά ισχυρούς, ενώ η μέχρι στιγμής ασυλία για όσους συσσώρευσαν περιουσίες από διαφθορά και φοροδιαφυγή δεν αφήνει κανένα περιθώριο να πειστεί η κοινωνία ότι αλλάζει κάτι ουσιαστικό. Για το θέμα αυτό, κατέθεσαν και στον υπουργό τις προτάσεις που έχουν προβάλει για απλούς τρόπους αναδρομικού ελέγχου σε βάθος στις περιουσίες των πολιτικών και των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, αλλά και σε μια σειρά άλλες κατηγορίες γκρίζου και μαύρου χρήματος.

Για τη δημόσια περιουσία, τονίστηκε ότι δε μπορούμε να δεχθούμε αλλαγές χρήσης της δημόσιας γης σε βάρος του περιβάλλοντος, ούτε ιδιωτικοποίηση κρίσιμων φυσικών πόρων όπως το νερό. Είναι αδιανόητο να πληρώσουν και οι επόμενες γενιές τη σημερινή ανικανότητα της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού. Με τους ισχύοντες φόρους να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 45% του ΑΕΠ με τα εισπραττόμενα δημόσια έσοδα να φθάνουν μόλις το 40%, θα αρκούσε το κλείσιμο αυτής της ψαλίδας για το σύνολο σχεδόν των 50 δις που υποσχεθήκαμε, περιορίζοντας την εκποίηση μόνο σε περιπτώσεις καθαρά εμπορικού χαρακτήρα.

Για το Σύμφωνο για το Ευρώ υπογράμμισαν, τέλος, ότι είναι πρακτικά ανέφικτη η προβλεπόμενη δέσμευση για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 5% επί 20ετία, και μάλιστα με απειλές συνεχών υψηλών προστίμων. Η κυβέρνηση θα πρέπει τουλάχιστον να επιδιώξει να συνδεθεί η υποχρέωση αποκλιμάκωσης του χρέους με τις διακυμάνσεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Παρασκευόπουλος τόνισε:
«Θέσαμε στον υπουργό Οικονομικών, με 6 συγκεκριμένες προτάσεις, το θέμα της απαράδεκτης ασυλίας των γκρίζων περιουσιών, που θεμελιώθηκαν σε φοροδιαφυγή ή και διαφθορά. Ιδιαίτερη μνεία κάνουμε για το πολιτικό σύστημα, τα στελέχη της διοίκησης, αλλά και άλλους τομείς που είναι κοινό μυστικό ότι κρύβουν παράνομο χρήμα. Η φοροδιαφυγή ήταν πάντα έγκλημα εναντίον όσων πληρώνουν τώρα τις συνέπειες της κρίσης, και η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να στέλνει στο θέμα αυτό αντικρουόμενα μηνύματα, όπως με την περαίωση ή τις ειδικές ρυθμίσεις για ισχυρούς. Δουλειά του υπουργείου Οικονομικών είναι να διασφαλίζει την είσπραξη των νόμιμων δημόσιων εσόδων, όχι να αναζητά νέα μέτρα για να φορτώνει στην κοινωνία τις αποτυχίες του. Σημειώσαμε τέλος τις σαφείς «κόκκινες γραμμές», τόσο για τη δημόσια περιουσία όσο και για το Σύμφωνο για το Ευρώ. Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά δικαιοδοσία να δεσμεύει και τις επόμενες γενιές».

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

(ακολουθούν οι 6 προτάσεις που κατέθεσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στον υπουργό Οικονομικών)

6 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ
ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
 

Κυβέρνηση και πολιτικό σύστημα, να σεβαστούν τα αισθήματα της κοινωνίας

Σειρά συγκεκριμένων προτάσεων για την αποκατάσταση της αίσθησης δικαιοσύνης, καταθέτουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Πέρα από την απαίτηση αυστηρής τιμωρίας των υπευθύνων για υποθέσεις όπως η Siemens, το Βατοπέδι ή τα δομημένα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων, υπάρχει η ανάγκη επιστροφής και των χρημάτων που επιβαρύνονται τώρα οι πολίτες ως δημόσιο χρέος εξαιτίας λιγότερο προβεβλημένων περιπτώσεων διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

Προεκλογικά οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν ζητήσει από τα άλλα κόμματα (χωρίς, φυσικά, ανταπόκριση) να δώσουν στη δημοσιότητα το πρώτο και το τελευταίο «πόθεν έσχες» των υποψηφίων τους, ώστε να μπορούν οι πολίτες να διαπιστώσουν ποιοι πλούτισαν κατά τη διαδρομή τους ως δημόσια πρόσωπα. Σε συνέχεια εκείνης της πρότασης, ζητάμε σήμερα 8 απλά πρακτικά μέτρα, ως στοιχειώδη βήματα διαφάνειας και δικαιοσύνης:

• Διαχρονική δημοσιοποίηση από το Διαδίκτυο των «πόθεν έσχες» για πολιτικούς (υπουργούς, βουλευτές, νομάρχες, δημάρχους) και στελέχη της διοίκησης, με πρόσκλησή να δικαιολογήσουν κάθε ετήσια αύξηση των περιουσιακών τους στοιχείων. Αποκτήματα που δε δικαιολογούνται επαρκώς από τις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως έσοδα από παράνομες πράξεις, συνδυασμένες με φοροδιαφυγή.

• Έλεγχος όλων των τραπεζικών κινήσεων μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό, από την αρχή τουλάχιστον της κρίσης, με παραπομπή τους στην Επιτροπή για την Καταπολέμηση του «Μαύρου Χρήματος» για εντοπισμό και έλεγχο περιπτώσεων φοροδιαφυγής ή εσόδων από διαφθορά.

• Φορολογικός έλεγχος σε όλους τους κατασκευαστές κτιρίων με παραβάσεις σε θέματα ημιυπαίθριων ή άλλων ανάλογων χώρων, για τις αδήλωτες πωλήσεις των επιπλέον τετραγωνικών. Τα έσοδα από τις υποθέσεις αυτές καταλήγουν στον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ τα έσοδα από την «τακτοποίηση» εκ μέρους των ιδιοκτητών παραμένουν στο Πράσινο Ταμείο.

• Κατάργηση των φορολογικών προνομίων για τα έσοδα και την περιουσία της Εκκλησίας. Για τη μισθοδοσία των κληρικών, καθιερώνεται ειδικός εκκλησιαστικός φόρος που βαρύνει τους πιστούς κάθε θρησκείας, όπως σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

• Να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ στο Δημόσιο Ταμείο το ποσό που δηλώνει ο κ. Τσουκάτος ότι έλαβε ως ταμίας του εκ μέρους της SIEMENS. Το κυβερνητικό κόμμα έχει φυσικά δικαίωμα να διατηρήσει τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο έλαβε όντως το ποσό, διευκρινίζοντας όμως ότι στις σημερινές συνθήκες η αμφιβολία αυτή είναι αδιανόητο να αποβαίνει εις βάρος του Δημοσίου.

• Το ίδιο «ευεργέτημα της αμφιβολίας» ας διατηρήσει και ο κ. Σαμαράς, αρκεί να καταθέσει τα ποσά που ο κ.Χριστοφοράκος ισχυρίζεται ότι έδωσε και στη Νέα Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: