Κυβέρνηση και πολιτικό σύστημα, να σεβαστούν τα αισθήματα της κοινωνίας
Πέρα από την αγανάκτηση για το ατομικό εισόδημα που χάνεται και το φόβο της ανεργίας, της φτώχειας και της περιθωριοποίησης, αυτό που κυριαρχεί στο κοινό αίσθημα είναι η συνειδητοποίηση της έλλειψης κάθε έννοιας δικαιοσύνης.Πριν ζητήσει οδυνηρές θυσίες από τους απλούς πολίτες, το πολιτικό σύστημα οφείλει να σεβαστεί τα αισθήματά τους και να φέρει πίσω ό,τι αποκτήθηκε με διαφθορά, σκάνδαλα και φοροδιαφυγή. Οι τρόποι υπάρχουν. Αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση. Είναι αδιανόητο να μιλάει ο πρωθυπουργός για διαφάνεια και να αναφέρεται στο μέλλον.
Πέρα από την απαίτηση αυστηρής τιμωρίας των υπευθύνων για υποθέσεις όπως η Siemens, το Βατοπέδι ή τα δομημένα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων, υπάρχει η ανάγκη επιστροφής και των χρημάτων που επιβαρύνονται τώρα οι πολίτες ως δημόσιο χρέος εξαιτίας πολλών άλλων, λιγότερο προβεβλημένων από τα ΜΜΕ περιπτώσεων διαφθοράς και φοροδιαφυγής.
Προεκλογικά οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν ζητήσει από τα άλλα κόμματα (χωρίς, φυσικά, ανταπόκριση) να δώσουν στη δημοσιότητα το πρώτο και το τελευταίο «πόθεν έσχες» των υποψηφίων τους, ώστε να μπορούν οι πολίτες να διαπιστώσουν ποιοι πλούτισαν κατά τη διαδρομή τους ως δημόσια πρόσωπα.
Σε συνέχεια εκείνης της πρότασης, ζητάμε σήμερα 8 απλά πρακτικά μέτρα, ως στοιχειώδη βήματα διαφάνειας και δικαιοσύνης:
• Διαχρονική δημοσιοποίηση από το Διαδίκτυο των «πόθεν έσχες» για πολιτικούς (υπουργούς, βουλευτές, νομάρχες, δημάρχους) και στελέχη της διοίκησης, με πρόσκλησή να δικαιολογήσουν κάθε ετήσια αύξηση των περιουσιακών τους στοιχείων. Αποκτήματα που δε δικαιολογούνται επαρκώς από τις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως έσοδα από παράνομες πράξεις, συνδυασμένες με φοροδιαφυγή.
• Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών τουλάχιστον, ως προς το χρόνο παραγραφής αδικημάτων όπως η Απιστία κατά του Δημοσίου.
• Έλεγχος όλων των τραπεζικών κινήσεων μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό, από την αρχή τουλάχιστον της κρίσης, με παραπομπή τους στην Επιτροπή για την Καταπολέμηση του «Μαύρου Χρήματος» για εντοπισμό και έλεγχο περιπτώσεων φοροδιαφυγής ή εσόδων από διαφθορά.
• Φορολογικός έλεγχος σε όλους τους κατασκευαστές κτιρίων με παραβάσεις σε θέματα ημιυπαίθριων ή άλλων ανάλογων χώρων, για τις αδήλωτες πωλήσεις των επιπλέον τετραγωνικών. Τα έσοδα από τις υποθέσεις αυτές καταλήγουν στον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ τα έσοδα από την «τακτοποίηση» εκ μέρους των ιδιοκτητών παραμένουν στο Πράσινο Ταμείο.
• Κατάργηση των φορολογικών προνομίων για τα έσοδα και την περιουσία της Εκκλησίας. Για τη μισθοδοσία των κληρικών, καθιερώνεται ειδικός εκκλησιαστικός φόρος που βαρύνει τους πιστούς κάθε θρησκείας, όπως σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
• Να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ στο Δημόσιο Ταμείο το ποσό που δηλώνει ο κ. Τσουκάτος ότι έλαβε ως ταμίας του εκ μέρους της SIEMENS. Το κυβερνητικό κόμμα έχει φυσικά δικαίωμα να διατηρήσει τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο έλαβε όντως το ποσό, διευκρινίζοντας όμως ότι στις σημερινές συνθήκες η αμφιβολία αυτή είναι αδιανόητο να αποβαίνει εις βάρος του Δημοσίου.
• Το ίδιο «ευεργέτημα της αμφιβολίας» ας διατηρήσει και ο κ. Σαμαράς, αρκεί να καταθέσει τα ποσά που ο κ. Χριστοφοράκος ισχυρίζεται ότι έδωσε και στη Νέα Δημοκρατία.
• Να διεκδικήσουν το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, όλα τα ποσά που καταβλήθηκαν σε πολιτικούς και υπηρεσιακά στελέχη από εταιρίες που έχουν παραδεχτεί ότι έδιναν μίζες, όπως η Siemens και η Daimler. Οι εταιρίες θα μπορούν με τη σειρά τους να αναζητήσουν τα χρήματα αυτά από εκείνους που τα έλαβαν.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν επίσης δημόσιο διάλογο για την πρόταση να δημοσιοποιούνται κάθε χρόνο όλες οι φορολογικές δηλώσεις, ώστε να γίνει η φοροδιαφυγή πολύ δυσχερέστερη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου