ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

Η Πολιτική Κίνηση Χανίων των Οικολόγων Πράσινων χαιρετίζει τη σημερινή ημερίδα και τις εκδηλώσεις για το ελεύθερο λογισμικό που οργανώνονται στα Χανιά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής τους οργανώθηκαν διαδικτυακά, αναπτύσσοντας ένα ευρύτατο δίκτυο δικτυακών τόπων, ιστοσελίδων και ιστολογίων. Καθημερινά μάλιστα υπάρχει επικοινωνία μεταξύ εκατοντάδων μελών των Οικολόγων Πράσινων για ανταλλαγή απόψεων σε εσωτερικές ηλεκτρονικές λίστες διαλόγου. Στα πρώτα μάλιστα χρόνια της ίδρυσής μας, με τον αποκλεισμό μας από τα ΜΜΕ, ιδίως τα ηλεκτρονικά της Αθήνας, η χρήση των υπολογιστών έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προεκλογική μας εκστρατεία. Σήμερα, παρ’ ότι λάβαμε 3,5% στις ευρωεκλογές εκλέγοντας έναν ευρωβουλευτή και 2,5% στις εθνικές εκλογές, η προβολή μας στα κεντρικά ΜΜΕ, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν ξεπερνάει το 0,2%! Συνεπώς, η ανάγκη να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για την επικοινωνία μας με τον κόσμο παραμένει, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια εποχή που η αξιοπιστία των κλασικών ΜΜΕ και της τηλεόρασης φθίνει, κι υποκαθίσταται από νέα μέσα επικοινωνίας όπως το διαδίκτυο, που είναι πολύ δημοφιλές και στη νεολαία.


Σε μια τέτοια ηλεκτρονική εποχή, οι Οικολόγοι Πράσινοι, γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας τη σημασία του διαδικτύου, υποστηρίζουν ενεργά το ελεύθερο λογισμικό και διεκδικούν την υιοθέτησή του από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Είμαστε αντίθετοι με τις μονοπωλιακές και κερδοσκοπικές λογικές στη χρήση των υπολογιστών. Θεωρούμε απαράδεκτο να πληρώνει το ελληνικό δημόσιο τεράστια ποσά σε μια συγκεκριμένη εταιρεία που προσπαθεί να μονοπωλήσει το λογισμικό των υπολογιστών. Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών όπως π.χ. η Βραζιλία και να υιοθετήσει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες τη χρήση ελεύθερου λογισμικού. Μόνο έτσι μπορούμε να απαλλαγούμε από μονοπωλιακές καταστάσεις, μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων στην επικοινωνία μέσω του διαδικτύου.

Ένα ακόμη σχετικό ζήτημα που απασχολεί σήμερα πολλούς χρήστες του διαδικτύου και τη νεολαία είναι η πρόσφατη απαγόρευση στη χώρα μας δημοφιλούς δικτυακού τόπου που χρησιμοποιούσαν εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου για ανταλλαγή αρχείων. Υπεύθυνοι μάλιστα αυτού του δικτυακού τόπου συνελήφθησαν ως κοινοί εγκληματίες, μετά από προσφυγή της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων. Το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται με τέτοιο τρόπο. Το υπάρχον μοντέλο εμπορευματοποίησης της γνώσης και του πολιτισμού, με τους περιορισμούς που θέτει, περιορίζει την πρόσβαση στα αγαθά αυτά σε ευρεία κοινωνικά στρώματα που στερούνται χρημάτων κι ιδίως στους νέους. Αυτό διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες τόσο στις αναπτυγμένες χώρες, όσο και το χάσμα μεταξύ των χωρών αυτών κι εκείνων του Τρίτου Κόσμου, προς όφελος εταιρειών διανομής που ελάχιστη σχέση έχουν με την πνευματική δημιουργία. Η κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε και οι δημιουργοί να αμείβονται και οι χρήστες να έχουν πρόσβαση στην πνευματική δημιουργία, αξιοποιώντας ήδη διαθέσιμες διεθνείς πρακτικές, όπως π.χ. ένα τέλος πρόσβασης που θα πληρώνουν οι εταιρείες παροχής Ίντερνετ κι όχι οι απλοί χρήστες και που θα αποδίδεται στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων.

Τέλος, οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ψηφιακή τάξη, για να γίνουν πραγματικότητα απαιτούν τη διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων, καθώς σήμερα στις περισσότερες σχολικές τάξεις δεν υπάρχουν καν υπολογιστές και σύνδεση με το διαδίκτυο. Αλλά κι αν ακόμη υλοποιηθεί η εξαγγελία της «ψηφιακής τάξης», δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο σημερινό σχολείο περισσεύει ο καταναγκασμός, η παπαγαλία κι οι εξετάσεις και λείπουν το παιχνίδι, η δημιουργικότητα, η ελεύθερη επιλογή κι η συμμετοχή των μαθητών.

Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΧΑΝΙΩΝ
Π. Κελαϊδή 8 – Τηλ. 2821097590
E-mail: oiko.pras@yahoo.gr

http://pras-cha.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: