ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ"

Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης: Ο οινοτουρισμός είναι σημαντικός για την Κρήτη

Ομάδα Ευρωβουλευτών από διάφορες χώρες, ανάμεσα τους και ο κ. Μ. Τρεμόπουλος από τους Οικολόγους Πράσινους, ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία της καθιέρωσης "Ευρωπαϊκού Έτους Οινοτουρισμού" σε συνεργασία με το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων Κρασιού (RECEVIN).

Πολιτική στήριξη στην πρωτοβουλία για Ευρωπαϊκό Έτος Οινοτουρισμού προσφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Με επιστολή του προς το Δήμαρχο Νεμέας κ. Καλαντζή, ως πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Πόλεων Κρασιού, (βλ. παρακάτω), ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δηλώνει την ανταπόκρισή του στην πρόσκληση προς τους ευρωβουλευτές να προσυπογράψουν τη σχετική διακήρυξη.


Η πρωτοβουλία προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) και χρειάζονται 369 υπογραφές ευρωβουλευτών μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, για να υιοθετηθεί από την Κομισιόν. Στους αρχικούς υπογράφοντες περιλαμβάνεται και ο Ισπανός ευρωβουλευτής Raül Romeva i Rueda, από την ομάδα των Πράσινων.

Στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων Κρασιού (RECEVIN) μετέχουν από ελληνικής πλευράς μόνο οι Δήμοι Αιδηψού, Νάουσας, Νεμέας, Ρόδου, Σπάτων και Τυρνάβου. Είναι σκόπιμο να προωθηθεί η συμμετοχή και άλλων περιοχών της χώρας μας με αξιόλογη παραγωγή κρασιού υψηλής ποιότητας.

Καλούμε όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές να συνυπογράψουν την πρωτοβουλία από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού για να υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης και όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην καλλιέργεια κρασάμπελων και στην οινοποίηση να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Τέτοιες δράσεις συντελούν στην αναζωογόνηση της υπαίθρου ενισχύοντας τον αγροτουρισμό γενικά και τον οινοτουρισμό ειδικότερα. Πρωτοβουλίες που αφορούν τον οινοτουρισμό βλέπουμε και στην Κρήτη, όπως π.χ. "Δίκτυο Οινοποιών και οι Δρόμοι του Κρασιού του Ηρακλείου". Η θέσπιση του "Ευρωπαϊκού Έτους Οινοτουρισμού" θα βοηθήσει στην προβολή τους.
Ακολουθεί δήλωση του Ευρωβουλευτή κ. Μ. Τρεμόπουλου.

"Οι Οικολόγοι Πράσινοι δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη της υπαίθρου και τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με άλλες μορφές ήπιας τοπικής οικονομίας όπως η μεταποίηση μικρής κλίμακας ή ένας τουρισμός διαφορετικός από τα κυρίαρχα πρότυπα", δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. "Στον οινοτουρισμό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο συνδυασμός βιολογικής αμπελουργίας και μικρών οινοποιείων με την επιτόπια φιλοξενία επισκεπτών. Τονίζουμε επίσης τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού στην υγεία, όταν πίνεται υπεύθυνα. Σε συνολικό επίπεδο θέλουμε να προωθήσουμε έναν ήπιο και ποιοτικό τουρισμό, με έμφαση στη συνοχή των τοπικών κοινωνιών και τη διατήρηση του φυσικού και πολιτισμικού τοπίου. Η υποστήριξή μας στην πρωτοβουλία για το Ευρωπαϊκό Έτος Οινοτουρισμού είναι μέρος της προσπάθειάς μας για ζωντανή και βιώσιμη ύπαιθρο".

Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής προς τον Δήμαρχο Νεμέας κ. Καλαντζή

Στρασβούργο 19-01-2010

Προς την Ένωση Ελληνικών Πόλεων Κρασιού, Δήμο Νεμέας, Δήμαρχο κ. Καλαντζή

Κύριε δήμαρχε,


Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας σχετικά με την πρωτοβουλία ανακήρυξης Ευρωπαϊκού Έτους Οινοτουρισμού. Αξίζει να σημειώσει κανείς ότι ο πρώτος από τους αρχικούς υπογράφοντες, κ. Raül Romeva i Rueda, είναι συνάδελφός μου στην ομάδα των Πράσινων ευρωβουλευτών.
Σε μια περίοδο που η ελληνική και ευρωπαϊκή ύπαιθρος αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, είναι σημαντικό να στηριχθεί ο συνδυασμός της αγροτικής παραγωγής με άλλες ήπιες τοπικές οικονομικές δραστηριότητες όπως ο αγροτουρισμός και ο οινοτουρισμός.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι αγωνιζόμαστε για γεωργία φιλική προς το περιβάλλον, για ύπαιθρο ζωντανή και πολυλειτουργική, καθώς και για αποτελεσματική προστασία του τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στο πλαίσιο αυτό προσυπογράφω με χαρά ως ευρωβουλευτής το σχέδιο γραπτής δήλωσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Οινοτουρισμού και εύχομαι κάθε επιτυχία στην πρωτοβουλία σας.

Με εκτίμηση
Μιχάλης Τρεμόπουλος
Ευρωβουλευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια: