ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ - Πράσινες απαντήσεις στην κλιματική κρίση

Είναι πλέον ομόφωνα αποδεκτό πως η κλιματική κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για δικαιολογίες ή καθυστερήσεις. Η Ελλάδα ιδιαίτερα, αλλά και η ανατολική Μεσόγειος γενικότερα, απειλείται με εντονότερα κύματα καύσωνα και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, μείωση της αγροτικής παραγωγής, διάβρωση παράκτιων περιοχών, ένταση του φαινόμενου της ερημοποίησης, μείωση βροχοπτώσεων, καταστροφικότερες δασικές πυρκαγιές, επιπτώσεις στην οικονομία, στον τουρισμό κ.ά.

Υπάρχει όμως ακόμα περιθώριο να περιορίσουμε το κλιματικό χάος. Αρκεί σύντομα να αλλάξουμε ριζικά το ενεργειακό μας μοντέλο, να αλλάξουμε δηλαδή το ποια ενέργεια, πόση ενέργεια και με ποιον τρόπο καταναλώνουμε αλλά και να επανεξετάσουμε τις ανάγκες που «πρέπει» να εξυπηρετήσουμε. Μια τέτοια ενεργειακή επανάσταση, με τεράστιες επενδύσεις, θα αποτελεί και εναλλακτική διέξοδο από την οικονομική κρίση ενώ ταυτόχρονα θα μας προφυλάξει από την εξάντληση των ενεργειακών πηγών και την αύξηση της τιμής τους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι πραγματοποιούν σε μόνιμη βάση τα τελευταία χρόνια εκστρατεία για τα ζωτικά αυτά θέματα, ανοίγοντας το δημόσιο διάλογο και καταθέτοντας σύγχρονες απαντήσεις.

Το Σάββατο 14 Μαρτίου 2009, οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης μαζί με τη Θεματική Ομάδα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής των Οικολόγων Πράσινων, πραγματοποιούν στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ), στην οδό Πρεβελάκη & Γρεβενών στο Ηράκλειο ημερίδα με θέμα "ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ - Πράσινες απαντήσεις στην κλιματική κρίση".

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν από ειδικούς και εκπροσώπους φορέων τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα γύρω από την κλιματική αλλαγή, οι σχετικές πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και οι Πράσινες Προτάσεις για μια ουσιαστική πολιτική προστασίας του κλίματος. Μεγάλο μέρος της θεματικής ημερίδας θα είναι αφιερωμένο στις ιδιαιτερότητες της Κρήτης, τόσο από πλευράς επιπτώσεων όσο και από πλευράς των απαιτούμενων αλλαγών πολιτικής προκειμένου να έχει το νησί μας το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο κλίμα.

Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 9:30 το πρωί και χωρίζεται σε τρεις ενότητες: α) Κλιματική αλλαγή και πολιτική για το κλίμα β) Για μια πράσινη ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα και γ) Κρήτη και ενεργειακό ζήτημα. Ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων θα παρουσιάσουν τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα γύρω από την κλιματική αλλαγή, τις σχετικές πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και τις Πράσινες Προτάσεις για μια ουσιαστική πολιτική προστασίας του κλίματος. Μεγάλο μέρος θα είναι αφιερωμένο στις ιδιαιτερότητες της Κρήτης, τόσο από πλευράς επιπτώσεων όσο και από πλευράς των απαιτούμενων αλλαγών πολιτικής προκειμένου να έχει το νησί μας το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο κλίμα. Προς το τέλος της ημερίδας θα λειτουργήσουν ανοιχτά Τραπέζια Εργασίας όπου θα συζητηθούν οι πολιτικές προστασίας του κλίματος, το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης και το ζήτημα της χωροθέτησης των έργων ΑΠΕ.

Η ημερίδα γίνεται στο πνεύμα της διαρκούς εκστρατείας που πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα ζωτικά αυτά θέματα, ανοίγοντας το δημόσιο διάλογο και καταθέτοντας σύγχρονες απαντήσεις. Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία πως η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η ανατολική Μεσόγειος και ιδιαίτερα η Ελλάδα απειλούνται με εντονότερα κύματα καύσωνα και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, διάβρωση παράκτιων περιοχών, ένταση του φαινόμενου της ερημοποίησης, μείωση βροχοπτώσεων, καταστροφικότερες δασικές πυρκαγιές, μείωση της αγροτικής παραγωγής, ανυπολόγιστες επιπτώσεις στον τουρισμό και την οικονομία κ.ά.

Σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να αλλάξουμε ριζικά το ενεργειακό μας μοντέλο, να αλλάξουμε δηλαδή το ποια ενέργεια, πόση ενέργεια και με ποιον τρόπο καταναλώνουμε αλλά και να επανεξετάσουμε τις ανάγκες που «πρέπει» να εξυπηρετήσουμε. Μια τέτοια ενεργειακή επανάσταση, με τεράστιες επενδύσεις, θα αποτελέσει την εναλλακτική διέξοδο από την οικονομική κρίση ενώ ταυτόχρονα θα μας προφυλάξει από την εξάντληση των ενεργειακών πηγών και την αύξηση της τιμής τους.

Με εκτίμηση,
Εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων ΚρήτηςΙωσήφ Βεντούρας
Εκ μέρους της Θεματικής Ομάδας Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή των Οικολόγων Πράσινων Κώστας Κατώπης


Το πρόγραμμα της ημερίδας:

A' Ενότητα: Εισαγωγή «Κλιματική αλλαγή και πολιτική για το κλίμα»
(Προεδρείο: Αριστείδης Παπαδάκης, Γιώργος Βλοντάκης)
09:30 – 10:00 Προσέλευση – Εγγραφές
10:00 – 10:05 Χαιρετισμός των διοργανωτών της Ημερίδας
10:05 – 10:10 Χαιρετισμός του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΑΚ
10:10 – 10:25 «Οι κλιματικές αλλαγές και οι Επιπτώσεις τους στην Κρήτη», Γιώργος Βλοντάκης, Γεωπόνος - Περιβαλλοντολόγος
10:25 – 10:40 «Διεθνείς, Ευρωπαϊκές και Ελληνικές πολιτικές για το κλίμα», Τάσος Κρομμύδας, Υπεύθυνος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Δικτύου Μεσόγειος SOS.
10:40 – 10:50 «Κλιματική μετανάστευση», Κώστας Διάκος, Νομικός περιβάλλοντος, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων.
10:50 – 11:00 «Η πυρηνική ενέργεια ως διαρκής απειλή», εκπρόσωπος του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη»
11:00 – 11:15 Ερωτήσεις – παρεμβάσεις.

Β' Ενότητα: «Για μια πράσινη ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα»

(Προεδρείο: Μανόλης Χαλκιαδάκης, Ιωσήφ Βεντούρας)
11:15 - 11:20 «Η ανάγκη για μια πράσινη ενεργειακή επανάσταση», Μιχάλης Τρεμόπουλος, Επικεφαλής Ευρωψηφοδελτίου Οικολόγων Πράσινων.
11:20 - 11:35 «Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός», Αχιλλέας Πληθάρας Εκπρόσωπος του WWF Ελλάς.
11:35 - 11:45 «Η εξοικονόμηση ενέργειας στο επίκεντρο της πολιτικής», Νίκος Χρυσόγελος, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων.
11:45 - 12:00 «Οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για ένα εναλλακτικό και βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο», Κώστας Κατώπης, Υπεύθυνος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής των Οικολόγων Πρασίνων.
12:00 – 12:15 «Αιολική ενέργεια στην Ελλάδα, κατάσταση, προοπτικές και πολιτικές στήριξης», κ. Ιωάννης Τσιπουρίδης, πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας.
12:15 – 12:25 «Οι θέσεις του οικολογικού κινήματος στην Ελλάδα για το ενεργειακό ζήτημα», Φώτης Ποντικάκης, εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ).
12:25 – 12:35 «ΑΠΕ – η λύση για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, την προστασία του κλίματος και την οικονομική σταθερότητα», Νίκος Φιολιτάκης, Οικονομολόγος - Σύμβουλος Επενδύσεων.
12:35 – 12:50 «Σχεδιασμός κατοικιών με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Κρήτη» Ιωάννης Βουρδουμπάς καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης - Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.
12:50 – 13:10 Ερωτήσεις - παρεμβάσεις.
13:10 – 13:30 Διάλλειμα - Καφές στο Ισόγειο του κτηρίου

Γ' Ενότητα: «Κρήτη και ενεργειακό ζήτημα»
(Προεδρείο: Νίκος Χρυσόγελος, Ιωάννης Βιδάκης, Φώτης Ποντικάκης)
13:30 – 13:35 Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης
13:35 – 13:40 Εκπρόσωπος της Νομαρχίας Ηρακλείου
13:40 – 13:45 Εκπρόσωπος του Δήμου Ηρακλείου
13:45 – 13:50 Εκπρόσωπος του ΤΕΕ/ΤΑΚ
13:50 – 13:55 Εκπρόσωπος από Εμπορικό Επιμελητήριο
13:55 – 14:10 «Η κατανάλωση ενέργειας στην Κρήτη», Αντιόπη Γιγαντίδου, Τομεάρχης Κέντρου Κατανομής Νήσων ΔΕΗ,
14:10 – 14:20 «Λειτουργία Αιολικών Πάρκων στην Κρήτη, Ένταξη στο περιβάλλον», κ. Νίκος Σηφάκης, εποπτεύων Αιολικού πάρκου.
14:20 – 14:30 «Κρήτη και ΑΠΕ: κατάσταση και προοπτικές», Μανόλης Βουτυράκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Προώθησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Επίλυσης Ενεργειακού Κρήτης.
14:30 – 14:40 «Ενεργειακό Κρήτης: από άλυτο τοπικιστικό πρόβλημα επιθυμητή συλλογική πρόκληση», Αντώνης Ανηψητάκης, Επικεφαλής Νομαρχιακής Κίνησης 'Το Λασίθι στην Πλώρη', Πολιτικός Μηχανικός.
14:40 – 14:50 «Ενεργειακές επενδύσεις στην Κρήτη, Προβλήματα εφαρμογής», Νίκος Καλογεράκης, Εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών
14:50 – 15:15 «Υβριδικά συστήματα παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας», Δημήτρης Χρηστάκης, Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης,
15:15 – 15:40 Ερωτήσεις - ΠαρεμβάσειςΔιάλλειμα - Γεύμα.

15.40-18.00: Τραπέζια εργασίας

Τραπέζι εργασίας 1 «Πολιτικές προστασίας του κλίματος», συντονιστής: Κώστας Κατώπης.
Τραπέζι εργασίας 2 «Ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης», συντονιστής: Ιωάννης Βιδάκης.
Τραπέζι εργασίας 3 «Χωροθέτηση έργων ΑΠΕ», συντονιστής: Αριστείδης Παπαδάκης.

18.00-19.00: Ολομέλεια – Συζήτηση – Συμπεράσματα

(Προεδρείο: Νίκος Χρυσόγελος, Γιάννης Βιδάκης, Κώστας Κατώπης, Αριστείδης Παπαδάκης)

Η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά από το διαδίκτυο
Από το
http://energeiakaiklima.blogspot.com μπορείτε να ενημερώνεστε για ό,τι σχετικό.

Περισσότερες πληροφορίες:

Γιάννης Βιδάκης 6978189080, Κώστας Κατώπης 6972033070

Δεν υπάρχουν σχόλια: