ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Παγκόσμια μέρα δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 13.00μ.μ. Στα ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ

Το Ηράκλειο θα είναι μια από τις πόλεις στις οποίες θα γίνουν εκδηλώσεις στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής. Εκδηλώσεις πρόκειται να γίνουν το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου σε περισσότερες από 84 χώρες σε όλο τον πλανήτη.


Οι χιλιάδες οργανώσεις που συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις απαιτούν από τους ηγέτες των κρατών όλου του κόσμου που συμμετέχουν αυτές τις μέρες στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα στο Μπαλί της Ινδονησίας να λάβουν επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα για να εμποδιστεί η αποσταθεροποίηση του κλίματος του πλανήτη, εγκρίνοντας μια διεθνή συνθήκη που να δεσμεύει τις χώρες τους για μεγάλη μείωση των εκπομπών αερίων που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επιπλέον, οι υπερ-βιομηχανοποιημένες χώρες που είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών ως τώρα, θα πρέπει να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη λύση του προβλήματος και θα πρέπει να βοηθήσουν οικονομικά και τις φτωχότερες και λιγότερο αναπτυγμένες χώρες για να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα.

Χρειάζεται μια ριζική στροφή προς τις ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την προστασία των χώρων πρασίνου στις πόλεις, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο, την αλλαγή των κυκλοφοριακών συνηθειών με την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς και του ποδηλάτου, την προστασία των σημαντικών βιότοπων του Δικτύου ΦΥΣΗ 2000, την προστασία των υδάτινων αποθεμάτων και των ακτών.

Η Κρήτη και το Ηράκλειο ως νησιωτική περιοχή είναι από τις περιοχές που προβλέπεται να πληγούν ιδιαίτερα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, από την ερημοποίηση και την εξάντληση των αποθεμάτων του νερού. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη:

- να στραφούμε σε ηπιότερες μορφές τουρισμού που δεν θα καταστρέφουν τις ακτές και τη φύση,

- να προστατέψουμε χώρους πρασίνου και να δημιουργήσουμε νέους,

- να προωθήσουμε ποδηλατόδρομους και μέσα μαζικής μεταφοράς περιορίζοντας την κυριαρχία του ΙΧ,

- να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να παράγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο αντί του πετρελαίου που ρυπαίνει,

- να προστατέψουμε τις λίμνες, τα ποτάμια και τα υπόγεια νερά,

- να στρέψουμε τη γεωργία μας στις βιολογικές καλλιέργειες,

- να προστατέψουμε τους σημαντικούς βιότοπους (όπως π.χ. τον Αλμυρό, το Γιούχτα, τον Ομαλό Βιάννου, τον Αποσελέμη, τον Στρούμπουλα κ.α.).

Οικολόγοι Πράσινοι Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: